fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

Le Nozze di Figaro: de 18e eeuwse romcom

Opera saai? Totaal niet! La Nozze di Figaro is het bewijs


Ga eens naar de opera. Nee echt, het zal je verbazen. Drie uur lang luisteren naar onverstaanbare onzin, wat meer dan tweehonderd jaar geleden geschreven is? Nee dank je, hoor ik je denken. Welnu, opera’s kunnen een stuk leuker zijn dan ze in de eerste instantie lijken en dat zal ik bewijzen aan de hand van Le Nozze di Figaro. Deze versie werd opgevoerd door het Nationaal Opera in de Stopera in Amsterdam.

Man denkt dat er ergens in de kamer van z’n vrouw een geheime minnaar zit. Vrouw ontkent natuurlijk, maar weigert haar kast te openen. Wat doet elke weldenkende man dan? Hij pakt een bijl en mept het bed en de kast vakkundig kapot. Nee, dit is geen deleted scene uit Fifty Shades of Grey. Dit is een bestaande scène in Le Nozze di Figaro. Dacht je dat opera saai was? Ha! Herinner je je nog die vechtscène uit de eerste Bridget Jones-film? Daar zit Le Nozze dus vol mee, maar dan met een bijl.

Revolutie, sex en intrige
Le Nozze di Figaro is een opera van Mozart, je kent hem waarschijnlijk wel van de liftmuziek in sommige hotels. Sterker nog, de opening van Le Nozze zal veel mensen herkenbaar in de oren klinken. Het is gebaseerd op een toneelstuk uit 1778. Het verhaal is vrij simpel: Figaro wil trouwen met Suzanna. Figaro is de kapper van de graaf en Suzanna is de dienstmeid van de gravin. De graaf houdt alleen heel erg van chicks en wil graag Suzanna doen, dus geeft hij Figaro en Suzanna geen toestemming om te trouwen. Intriges en kleedpartijen volgen en alles gaat gruwelijk mis.

Uiteindelijk is het een verhaal over een bediende die tegen zijn baas in opstand komt voor de liefde. Niet alleen heeft de bediende gelijk, hij wint ook nog eens. Vrij revolutionair zo vlak voor de Franse Revolutie. Het toneelstuk werd dan ook in verschillende koninkrijken verboden. Mozart en zijn tekstschrijver dachten dat ze hier wel omheen konden schrijven. Dit blijkt goed te zijn gelukt: Le Nozze di Figaro werd al snel de populairste opera van z’n tijd.

Herinner je je nog die vechtscène uit de eerste Bridget Jones-film? Daar zit Le Nozze dus vol mee, maar dan met een bijl.

De liefde volgens Figaro
“Geef mij m’n liefje of geef me anders de dood!” Op deze dramatische manier komt de gravin op in de tweede akte. Het hele stuk is een zoektocht van alle verschillende karakters naar liefde. Daarin volgt het, of eigenlijk creëert het, het template dat nog steeds door romantische komedies gebruikt wordt.

Zonder te veel te verklappen is de clue van het verhaal dat macht, in welke vorm dan ook, liefde vernietigt en daarmee ook iedereen die lief heeft. De verveelde graaf, de teleurgestelde gravin, de gefrustreerde Figaro en de boze Suzanna. Ze hebben allemaal één ding gemeen: Verliefd zijn ze allemaal, maar machtsrelaties zitten ze allemaal in de weg. Maar geen zorgen! Net als in elke goede romcom, komt het uiteindelijk allemaal een soort van goed. Al wil ik niet weten wie na de bruiloft, die aan het einde van het stuk plaatsvindt, moet opruimen. Studentenfeesten zijn keurig vergeleken met de 18e-eeuwse variant.

Uiteindelijk is de echte hoofdpersoon Suzanna, de vriendin van Figaro. De mannen denken wel dat ze touwtjes in handen hebben, maar uiteindelijk zetten zij zichzelf toch vooral voor schut. Suzanna is uiteindelijk degene die krijgt wat ze wil. Al is dat wel heel anti-feministisch een vriendje/echtgenoot.

Modern jasje
Maar toch, je verstaat er niks van toch? Ik hoor het je zo denken. Nou, daar hebben ze bij het Nationale Opera wat op gevonden: ondertiteling. Of boventiteling, aangezien het boven de decor hangt. Uiteindelijk voelt het dan alsof je een Italiaanse romantische komedie aan het kijken. Hartstikke makkelijk dus!

En dat is niet het enige: de makers hebben echt alles uit de kast getrokken om het zo indrukwekkend mogelijk te maken. Een ronddraaiend toneel maakt een chaotische scène lekker nog chaotischer. Dit wordt meteen al duidelijk in de openingsscène waarin alle karakters geïntroduceerd worden terwijl het ronddraaiende toneel ervoor zorgt dat je het gevoel hebt dat de karakters door het paleis van de graaf lopen.

Heb je ondertussen zin gekregen om ook te gaan? Nou, jammer. is gisteravond voor het laatst opgevoerd. Maar geen zorgen: je kunt het terugkijken op het internet. Net als elke andere opera die is opgevoerd in de Stopera de laatste tijd, van Wagner tot Tsajkovsky. Als je zin hebt in iets vergelijkbaars, kun je kijken op de website van de Stopera. Elke maand wordt een andere opgevoerd, er is dus voor iedereen iets.

Cover: AndreasPraefcke

La Nozze di Fagaro
  • Duur
  • Humor
  • Duidelijkheid
  • Decor
5

La Nozze di Figaro

Jongeren hebben vaak een negatief beeld van opera’s: drie uur lang luisteren naar onverstaanbare onzin? Nee bedankt. Le Nozze di Figaro is een opera van Mozart die vergeleken kan worden met hedendaagse romcoms en wordt zo spectaculair opgevoerd dat het duidelijk is dat opera mensen van iedere leeftijd kan aanspreken.

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram