Koningsdag in Amsterdam: What to do?

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]andaag is het 27 april en dat kan maar één ding betekenen: Koningsdag wordt gevierd. De dag wordt al gevierd sinds 1885 (toen nog onder de naam Prinsessendag) maar heet pas vier jaar officieel Koningsdag. Dit omdat toenmalige prins Willem-Alexander de troon overnam van zijn moeder Beatrix.

Koning in Groningen
Door de jaren heen is Koningsdag flink veranderd. Zo was het vroeger nog gebruikelijk om als koninklijke familie uit te blinken in absentie maar tegenwoordig zijn koning Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en hun drie kinderen overal bij. Dit jaar is het altijd gezellige Groningen het decor voor een mooie dag met de familie. In de noordelijke stad zullen Willem en consorten de hele dag op verkenningstocht gaan. Tijdens de route doen de Oranjes alle publieke trekpleisters aan: de Grote Markt, de Martinikerk, het Broerplein en natuurlijk de Vismarkt komen allemaal aan bod.

Festiviteiten in Amsterdam
Ook in Amsterdam wordt de verjaardag van de koning goed gevierd. In de hele stad kan een gezellig biertje worden gedronken, maar voor het grotere feestbeest zijn er ook voldoende festivals om deze dag af te lopen. Zo is er het massieve Kingsland Festival dat jaarlijks 35.000 mensen weet te trekken om de hele dag te gaan springen. Maar ook festivals als Loveland, Oranjebloesem en Urban Music Festival weten jaarlijks enkele duizenden bezoekers te verwelkomen. Daarnaast zijn er nog legio kleinschalige feesten en plaatsen waar de mensen heen kunnen. Kortom: er is voor ieder wat wils.

In de hele stad kan een gezellig biertje worden gedronken, maar voor het grotere feestbeest zijn er Escort voldoende festivals om deze dag af te lopen

Koningsnacht 
Zelfs de avond voor het landelijke feest is er in Amsterdam al genoeg te doen. De traditionele Koningsnacht staat dit jaar weer bol van de feesten en partijen waar iedereen gretig gebruik van maakt. Zo staan nachtclubs AIR en Jimmy Woo allemaal in het teken van een groot feest en ook in de A’dam Toren en bij Hannekes Boom kan worden gefeest. Ook op deze avond geldt: er is voor iedereen wat wils. Zo kan er natuurlijk ook in de ‘normale’ cafés een biertje worden gedronken voor degenen die daar behoefte aan hebben.

Vrijmarkt 
Voor de mensen die niet van een massaal festival of de drukte houden, is er nog altijd de traditionele markt waar spullen verkocht worden. Elk dorp of stad kent het wel: de kraampjes en kleedjes waarop elk jaar met Koningsdag de spullen die nog wat op kunnen leveren worden verkocht. Ook dit jaar is er weer een grote vrijmarkt in Amsterdam waar van alles en nog wat te koop is en in de straten wordt van alles verkocht. Voor de liefhebbers die graag een antiek koopje scoren voor weinig geld is dit een must, maar het is daarbij een gezellige gelegenheid om met vrienden of familie even overheen te lopen alvorens naar de stad te gaan om daar wat te drinken. Elk jaar komen er weer veel mensen op af.

Voor de liefhebbers die graag een antiek koopje scoren is de vrijmarkt een must

Opvangboot in de grachten 
Naar verwachting reizen er een hoop mensen uit alle landen speciaal naar Nederland af voor het evenement. Hoewel Koningsdag alweer vier jaar op 27 april valt, weigeren sommige reisbureaus de informatie aan te passen. Dit resulteert weer in het feit dat duizenden toeristen nog altijd op 30 april in Amsterdam aankomen. Een paar jaar geleden zorgde de gemeente voor een opvangboot in de grachten om er toch nog een feestje van te maken, maar er is nog niks gezegd of dat dit jaar weer zo zal zijn. Je kan toch wel aannemen dat na vier jaar zelfs het traagste reisbureau de informatie nu wel heeft bijgewerkt.

De temperaturen 
Het enige puntje van zorg voor aankomende vrijdag is de temperatuur op de dag. Hoewel het afgelopen week bijna tropisch leek met temperaturen ver boven de twintig graden, is dat een week later alweer helemaal gekelderd. Volgens de weervoorspellers wordt het op Koningsdag slechts een magere vijftien graadjes boven nul. Op Koningsnacht kunnen de winterjassen al helemaal weer uit de mottenballen worden gehaald: naar voorspelling wordt het dan slechts zes graden boven nul. In vergelijking met vorig jaar, toen de temperaturen rond deze tijd dicht tegen het vriespunt aanlagen, een hele verbetering, maar nog steeds vreselijk koud.

Al met al is er dus genoeg te doen in Amsterdam op Koningsdag, mocht je nog geen plannen gemaakt hebben. Met Koningsnacht erbij is er een lang weekend met alleen maar feest in Nederland. Zaak is alleen dat je je warm aankleedt, maar als je genoeg alcohol drinkt voel je de kou toch niet meer. Van een festival tot een kleine barbecue in de tuin met wat vrienden, er is van alles te doen en laat de kans niet onbenut! De volgende nationale feestdag is pas… een weekje later. Dan viert heel Nederland Bevrijdingsdag.

Cover: Pixabay

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace