fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Klimaatverandering: een hoax! Of toch niet?

Klimaatontkenners beweren dat de opwarming van de aarde een hoax is, maar achter de schermen heerst veel corruptie.


Het is 20 graden te warm op de Noordpool, Donald Trump wil af van het klimaatakkoord van Parijs en ondertussen wordt de opwarming van de aarde door een aantal mensen afgedaan als een hoax. Wie zijn deze mensen, ook wel klimaatontkenners genoemd, en waarom zijn zij er heilig van overtuigd dat de opwarming van de aarde slechts een verzinsel is om de burgers meer geld te laten uitgeven?

In het verkiezingsprogramma van Donald Trump was hij heel duidelijk wat betreft het klimaatakkoord van Parijs: de Verenigde Staten moeten zich terugtrekken. Trump is één van de vele mensen die beweert dat de opwarming van de aarde slechts een hoax is en het allemaal niet zo erg is als het lijkt. Deze klimaatontkenners beweren dat de aarde altijd al opwarmt en de mens hier vrijwel geen invloed op uitoefent. Daarnaast vinden deze, meestal (extreem)rechtse, mensen dat het linkse propaganda en pure geldklopperij is.

Shady websites
Op internet zijn vele websites te vinden die bijdragen aan het in leven houden van deze complottheorieën door quotes te gebruiken van tophoogleraren, die uiteraard iets hebben gestudeerd wat helemaal niets met het klimaat te maken heeft. Helaas zijn veel mensen, die zelf op internet op onderzoek gaan, geneigd om dit soort quotes al snel te geloven omdat de bron in kwestie een hoogleraar is. De klimaatontkenners schreeuwen maar al te hard dat ze zich niet laten beïnvloeden door de media, maar blijkbaar wel door een shady website waarvan de gebruikte bron ook niet te controleren is.

Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron

Gideon Levy, een Nederlands onderzoeksjournalist, heeft een documentaire gemaakt waarin hij de Amerikanen opzoekt die niet in de klimaatverandering geloven. 97 procent van de wetenschappers is het erover eens: de opwarming van de aarde is real. Dan blijft er nog drie procent over die dus beweren dat klimaatverandering een hoax is, maar hier zit een addertje onder het gras. Donors Trust, een Amerikaanse non-profitorganisatie, hoeft volgens de wet de identiteit van haar financiers niet prijs te geven en via deze non-profitorganisatie wordt veel geld doorgesluisd naar de conservatieve denktanks en lobbygroepen die nieuwe wetgeving wat betreft de opwarming van de aarde proberen te voorkomen.

De corruptie van de wetenschap
De gebroeders Koch, bijvoorbeeld, hebben veel geld gedoneerd aan deze groepen. Wat niet geheel toevallig is, want deze broers hebben namelijk een gigantisch bedrijf dat zich bezighoudt met fossiele brandstoffen. In het begin doneerden ze dit geld openlijk, maar sinds 2008 kunnen de donaties niet meer getraceerd worden. Het geld dat via Donors Trust bij deze conservatieve denktanks terechtkomt, wordt vaak gebruikt om wetenschappers geld te bieden om vervolgens openlijk de opwarming van de aarde af te schilderen als een hoax. Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron.

De conservatieve Amerikanen en (extreem)rechtse mensen zijn van mening dat de opwarming van de aarde linkse propaganda is, maar veel mensen die deze ideeën steunen zijn zich er niet van bewust dat er achter de schermen heel veel wordt gesjoemeld. Brekend nieuws: de opwarming van de aarde is echt en als wij mensen zo doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, uit naam van de economie, zullen we in Nederland straks vaker te maken krijgen met overstromingen. De zeespiegel zal stijgen en dat zal veel problemen opleveren voor Nederland, want dankzij de dijken hebben we twaalf provincies in plaats van vier. Welke hoogleraren helpen ons dan?

Cover: geralt

1709 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram