fbpx

Klimaatverandering: een hoax! Of toch niet?

Klimaatontkenners beweren dat de opwarming van de aarde een hoax is, maar achter de schermen heerst veel corruptie.


Het is 20 graden te warm op de Noordpool, Donald Trump wil af van het klimaatakkoord van Parijs en ondertussen wordt de opwarming van de aarde door een aantal mensen afgedaan als een hoax. Wie zijn deze mensen, ook wel klimaatontkenners genoemd, en waarom zijn zij er heilig van overtuigd dat de opwarming van de aarde slechts een verzinsel is om de burgers meer geld te laten uitgeven?

In het verkiezingsprogramma van Donald Trump was hij heel duidelijk wat betreft het klimaatakkoord van Parijs: de Verenigde Staten moeten zich terugtrekken. Trump is één van de vele mensen die beweert dat de opwarming van de aarde slechts een hoax is en het allemaal niet zo erg is als het lijkt. Deze klimaatontkenners beweren dat de aarde altijd al opwarmt en de mens hier vrijwel geen invloed op uitoefent. Daarnaast vinden deze, meestal (extreem)rechtse, mensen dat het linkse propaganda en pure geldklopperij is.

Shady websites
Op internet zijn vele websites te vinden die bijdragen aan het in leven houden van deze complottheorieën door quotes te gebruiken van tophoogleraren, die uiteraard iets hebben gestudeerd wat helemaal niets met het klimaat te maken heeft. Helaas zijn veel mensen, die zelf op internet op onderzoek gaan, geneigd om dit soort quotes al snel te geloven omdat de bron in kwestie een hoogleraar is. De klimaatontkenners schreeuwen maar al te hard dat ze zich niet laten beïnvloeden door de media, maar blijkbaar wel door een shady website waarvan de gebruikte bron ook niet te controleren is.

Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron

Gideon Levy, een Nederlands onderzoeksjournalist, heeft een documentaire gemaakt waarin hij de Amerikanen opzoekt die niet in de klimaatverandering geloven. 97 procent van de wetenschappers is het erover eens: de opwarming van de aarde is real. Dan blijft er nog drie procent over die dus beweren dat klimaatverandering een hoax is, maar hier zit een addertje onder het gras. Donors Trust, een Amerikaanse non-profitorganisatie, hoeft volgens de wet de identiteit van haar financiers niet prijs te geven en via deze non-profitorganisatie wordt veel geld doorgesluisd naar de conservatieve denktanks en lobbygroepen die nieuwe wetgeving wat betreft de opwarming van de aarde proberen te voorkomen.

De corruptie van de wetenschap
De gebroeders Koch, bijvoorbeeld, hebben veel geld gedoneerd aan deze groepen. Wat niet geheel toevallig is, want deze broers hebben namelijk een gigantisch bedrijf dat zich bezighoudt met fossiele brandstoffen. In het begin doneerden ze dit geld openlijk, maar sinds 2008 kunnen de donaties niet meer getraceerd worden. Het geld dat via Donors Trust bij deze conservatieve denktanks terechtkomt, wordt vaak gebruikt om wetenschappers geld te bieden om vervolgens openlijk de opwarming van de aarde af te schilderen als een hoax. Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron.

De conservatieve Amerikanen en (extreem)rechtse mensen zijn van mening dat de opwarming van de aarde linkse propaganda is, maar veel mensen die deze ideeën steunen zijn zich er niet van bewust dat er achter de schermen heel veel wordt gesjoemeld. Brekend nieuws: de opwarming van de aarde is echt en als wij mensen zo doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, uit naam van de economie, zullen we in Nederland straks vaker te maken krijgen met overstromingen. De zeespiegel zal stijgen en dat zal veel problemen opleveren voor Nederland, want dankzij de dijken hebben we twaalf provincies in plaats van vier. Welke hoogleraren helpen ons dan?

Cover: geralt

1617 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

EnjoyInstagram