Kinderen en sociale media

Picture of By Joelle Vermeulen

By Joelle Vermeulen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]S[/mks_dropcap]ociale media zijn een dagelijks onderdeel van ons leven geworden. Niet alleen volwassenen zijn aangestoken door het virus, maar ook kinderen zijn massaal te vinden op het sociale net. Volgens cijfers van het CBS gebruikt wel 98,6 procent van de tieners tussen de 12 en 18 jaar sociale media. Deze leeftijdsgroep is voornamelijk te vinden op Snapchat en Instagram, apps die gericht zijn op het posten van foto’s. Massaal worden via deze apps selfies geüpload om vervolgens door de sociale omgeving beoordeeld te worden. Het is een virtueel spel om bevestiging. Maar hoe moeten we hiermee omgaan bij de opvoeding? De apps verbieden of kinderen leren ermee om te gaan? Het is duidelijk: technologische ontwikkelingen roepen nieuwe vragen op.

Op welke leeftijd zou je kinderen moeten toelaten op het sociale medianetwerk? Deze discussie kwam eerder deze maand op gang in buurland België. De Europese wetgeving heeft bepaald dat vanaf dit jaar de minimale leeftijd voor het gebruik van sociale media wettelijk vastgelegd moet worden tussen 13 en de 16 jaar. Binnen deze kaders mag ieder land een minimumleeftijd vastleggen. Als het aan onze zuiderburen zou liggen, wordt 13 jaar de leeftijdsgrens.

Praten over het medium en weerbaar maken
Philippe De Backer, staatssecretaris voor privacy in België, is voorstander van het idee om de leeftijdsgrens drastisch omlaag te halen en zal hier binnenkort een wetsvoorstel over indienen bij het parlement van België. Momenteel is 16 jaar de norm als minimale leeftijd voor sociale media. Bij ‘Van Gils & gasten legt hij uit dat deze leeftijd niet te handhaven valt. Kinderen maken immers stiekem accounts aan met valse gegevens over hun leeftijd. Volgens De Backer is het beter om de kinderen aan te leren hoe zij met sociale media kunnen omgaan. Openlijk praten over het medium en het weerbaar maken van kinderen, dat is wat hij het liefst ziet.

Een groot deel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze generatie vindt plaats op internet

Voordelen en gevaren van sociale media
Maar wat doen sociale media met kinderen? Daar valt veel over te zeggen. Aan de ene kant is het duidelijk dat kinderen genieten van de online platforms. Het posten van foto’s en het ontvangen van likes is nou eenmaal leuk. Volgens een klinisch report over de impact van sociale media op kinderen zijn er verschillende voordelen te noemen. Zo verbetert het gebruik de communicatie, de connecties met anderen en verwerven de kinderen technische vaardigheden door het gebruik van sociale media.

Voor veel tieners zijn sociale media de belangrijkste manier om te communiceren. Een groot deel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze generatie vindt plaats op internet en via mobiele telefoons. Volgens hetzelfde klinische rapport heeft het gebruik van sociale media voor deze groep ook grote schaduwkanten. Zo stellen sociale media kinderen bloot aan verschillende gevaren, zoals Facebookdepressies en sexting.

Een Facebookdepressie kan worden ontwikkeld als kinderen of tieners te veel tijd doorbrengen op sociale media. De symptomen zijn te vergelijken met die van een gewone depressie. Sexting houdt het verzenden, doorsturen of ontvangen van seksuele berichten via digitale apparaten in. Kinderen en tieners kunnen nog niet de gevolgen van dit gedrag overzien. Daarbij bieden sociale mediakanalen ook weinig tot geen privacy. Jongeren delen te gemakkelijk gevoelige informatie en informatie die niet klopt. Omdat zij niet op de hoogte zijn van privacykwesties plaatsen ze vaak ongepaste berichten, foto’s en video’s zonder te weten dat wat online gaat, online blijft.

Baroness Greenfield, neurowetenschapper aan de Universiteit van Oxford doet hier nog een schepje bovenop. Volgens haar is kurtköy escort het urenlang staren naar het scherm de oorzaak van het feit dat kinderen geen sociale en emotionele basisvaardigheden aanleren. Volgens Greenfeld groeit er een generatie op die constant snakt naar constante feedback. Kinderen zouden naar haar mening ofwel narcistische trekken krijgen of een gebrek aan eigenwaarde ontwikkelen.

Begeleiden van tieners
Er zijn ook andere geluiden. Martine Oglethorpe is werkzaam bij The Modern Parent, een organisatie die zich bezighoudt met kind en media. Volgens haar kunnen de risico’s worden vermeden. Zij stelt dat het simpelweg niet haalbaar is om elk mogelijk probleem in het leven van het kind te mijden. Het is beter kinderen de skills te bieden om met situaties om te gaan. Zij vindt het belangrijk dat ouderen het gedrag van de kinderen volgen.

13 jaar is een prima leeftijd om met sociale media te beginnen

Dit houdt in dat de ouders dezelfde apps installeren als die hun kinderen gebruiken en op die manier zicht hebben op hun online gedrag. Voor Oglethorpe is 13 jaar een prima leeftijd om met sociale media te beginnen. Wel benadrukt ze dat het per kind erg kan verschillen. Niet elk kind is hetzelfde, dus het ligt er net aan wanneer het kind er klaar voor is. Oglethorpe is daarmee geen voorstander van het verbieden van sociale media voor tieners, maar voor een goede begeleiding door de ouders.

Een gulden middenweg?
Heeft het verbieden van sociale media voor kinderen en tieners zin? Het is duidelijk dat sociale media voordelen hebben. Zo verbetert het de communicatie, connecties met anderen en leren de kinderen technische vaardigheden aan. Maar willen we dit ten koste van verschillende risico’s, zoals Facebookdepressies, sexting en privacy issues? Of is er een gulden middenweg? Deze vraag zal voor elke ouder persoonlijk beantwoord moeten worden.

Cover: Fancycrave / Eindredactie: Tamar Hellinga

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace