fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Hoe islam en feminisme elkaar niet uitsluiten

Kunnen het dragen van een hoofddoek en feminisme samengaan? Over stigma’s en het doorbreken van hokjes.


Steeds vaker hoor ik dat feminisme en de islam allesbehalve hand in hand gaan. ‘Kijk haar achter die man aanlopen’ of ‘Kijk, ze heeft een hoofddoek’ zijn kennelijk bewijs voor het gebrek aan feminisme binnen de islam. Ik wil niet ontkennen dat er geen vrouwenonderdrukking plaatsvindt binnen de islam, maar het idee dat de islam en feminisme elkaar uitsluiten, lijkt me evenmin kloppend. In mijn ogen is het feminisme niet gekoppeld aan bepaalde kleding, of aan het wel of niet dragen van een hoofddoek. Houdt het feminisme niet juist in dat vrouwen hun eigen keuzes mogen maken?

Jan Leyers, Belgisch muzikant en televisiemaker, sprak in een interview de woorden “Ik zal nooit zeggen dat vrouwen binnen de islam worden onderdrukt. Ik zeg wel: in de islam wordt het verschil tussen man en vrouw nooit vergeten.” Ik weet niet in hoeverre het aan mij is om te beoordelen of er wel of niet sprake is van vrouwonderdrukking binnen de islam, maar ik weet wel dat ik mij graag achter zijn optiek zou willen scharen. Het stigma dat de islam wordt gezien als ‘conservatief’ en het westen als ‘vooruitstrevend’ en ‘feministisch’ doet mijn handen jeuken er iets over te schrijven. Sowieso lijkt mij het idee dat ‘feminisme’ de enige uitweg zou zijn voor de liberalisering van vrouwen een conservatief en bekrompen idee. Als er iets is wat ik zou willen benadrukken, is dat er volgens mij meerdere perspectieven mogelijk zijn wat betreft de liberalisering van vrouwen en of dat in een boerka of mini-rokje gebeurt, is allesbehalve relevant.

Bovendien denk ik dat er vanuit de niet-islamitische bevolking nog onvoldoende inhoudelijke kennis is over de islam om een oordeel over dergelijke vraagstukken te vellen. Dit kwam duidelijk naar boven aan tafel bij Jinek, waar de reporter van Jinek op het Binnenhof langsging om de kennis van feestdagen te toetsen. Deze feestdag betrof het Suikerfeest en geen enkele politicus van het Binnenhof wist deze feestdag te benoemen. Dat is als politicus, waar het je taak is de bevolking te representeren, vrij kwalijk, als je het mij vraagt. Jinek legde dit voor aan Ali B en Najib Amhali, die beiden coulant reageerden. “Het maakt mij niks uit als mensen het niet weten, dat hoeft ook niet”, sprakl Ali B, wat door Najib Amhali werd beaamd. Deze tolerantie ontroerde me enigszins. En misschien is het ook niet relevant om als niet-islamiet alle feestdagen uit je hoofd te weten. Wat belangrijker is, is wederzijds respect en tolerantie. Het soort tolerantie dat zij toonden tegenover onwetende politici.

Wat echter opvallend is aan de bevindingen tijdens de Jinek-uitzending, is het gebrek aan media-aandacht hiervoor. Er werd vrij snel overheen gewalst tijdens de uitzending, maar hoe kwalijk is deze gebrekkige kennis eigenlijk? Het valt op dat nieuwsmedia als de Volkskrant, de Correspondent, Telegraaf en dergelijke deze bevinding niet hebben opgepikt. Wellicht is dit te herleiden naar een tekort aan journalisten die meedoen aan de Ramadan, waardoor dit als onvoldoende representatief werd gezien. Maar als vijf procent van de bevolking zich volgens het CBS moslim beschouwt en de politici die hen moeten representeren niet op de hoogte zijn van hun feestdag, kunnen we dan spreken van een gebrek aan representatie? Misschien wel. Belangrijker is echter dat tijdens de uitzending wederzijdse tolerantie plaatsvond, maar wellicht moeten media-instanties zichzelf afvragen waarom ze dit niet hebben opgepikt als potentieel ‘nieuws’.

Een ander stigma rondom de islam is de combinatie tussen een wetenschappelijk genoten opleiding en het geloof in een God. Dit lijkt eveneens niet te combineren. Ook deze vergelijking lijkt mij enigszins scheef, want sinds wanneer is intelligentie verbonden aan een atheïstische levensstijl? Volgens mij is het geloof in een God een levensstijl waar je je aan wijdt. Net zozeer als ik mij wijdt aan het niet eten van vlees en hier heilig in ‘geloof’, is het geloof in een God een overtuiging van theïsten. En wanneer dit iemand een leidraad biedt, is dit toch enkel een positief gegeven? Achter deze ideeën gaat wellicht het idee schuil dat de wetenschap de bron is van ‘vooruitgang’, maar iedereen boekt vooruitgang op een andere manier en misschien wel helemaal niet. En ook dat is goed, want wie zijn ‘wij’ om een ander op te leggen welke vooruitgang de ‘juiste’ is?

Het is de angst ‘buitenstaander’ te zijn of om in een linkse omgeving ‘onfeministisch’ genoemd te worden die maakt dat we sceptisch zijn over islamitische gronden. In mijn optiek is het juist een uitdaging om enerzijds sterke politieke opvattingen te bezitten, maar anderzijds open te blijven staan voor nieuwe politieke opvattingen. Deze trade-off lijkt echter een van de grootste uitdagingen in het politiek debat en vooral binnen het maatschappelijke debat om begrip. Je kunt het structureel met iemand oneens zijn, maar nog steeds een leuke avond beleven in de kroeg. En hier zijn jonge islamitische meisjes misschien wel het levende bewijs van. Ik zie vaak genoeg een islamitisch meisje met een hoofddoek enorme lol hebben met een islamitisch meisje zonder hoofddoek en met kort rokje. Beide meisjes zouden in even grote mate ‘feministisch’ kunnen zijn, omdat beiden zich vrij voelen de keuze te maken waar zij zich prettig bij voelen.

De angst voor het verkrijgen van stigma’s, zoals bijvoorbeeld het stigma ‘onfeministisch’ of ‘rechts te zijn’, maakt dat we juist andere stigma’s in stand houden. Laten we deze stigma’s proberen open te breken, en open te staan voor meerdere perspectieven. Volgens mij is dat de enige manier om deze stempels te doorbreken, want niemand vindt het echter prettig om alleen maar ‘feminist’ of alleen maar ‘rechts’ te zijn: het een sluit het ander niet uit. Ik doe in ieder geval mijn best om tegen deze stigma’s te vechten, en blijf dit ook zeker doen. Ik weet hoe het is om als ‘die vegetariër’ weg te worden gezet. Maar ik ben niet alleen mijn stigma, ik ben meer dan dat. En dat geldt evenmin voor andere mensen met een overtuiging van een bepaalde levensstijl.

Cover: rawpixel

313 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram