fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Interview Radio 538: in hoeverre mogen we tegen de media ingaan?

Coen en Sander van radio 538 hadden op 24 oktober een live interview met social influencer Laura Ponticorvo. Dit interview liep niet zoals gepland en zet aan tot denken.


Op 24 oktober deden Coen en Sander van Radio 538 een live interview met social influencer Laura Ponticorvo. Echter, dit interview liep niet helemaal zoals gepland. Coen en Sander zagen een kans om een ‘beschamend’ interviewfragment van Laura van zeven jaar geleden op te brengen en dit schoot Laura in het verkeerde keelgat. Het resulteerde in een verhitte discussie die veel in het nieuws kwam; er werd gedebatteerd over wie er in dit geval fout zou zijn en of één van de twee partijen zich niet te veel aanstelde. Ik denk echter dat er een veel diepgaandere vraag ten grondslag ligt aan deze aanvaring, namelijk: moeten bekende personen maar gerust meegaan met wat de media hen voorlegt of mogen ze hun grenzen aangeven?

Het voorval bij Radio 538 is een goed voorbeeld van een botsing tussen journalisten en een bekend persoon. Coen en Sander hadden Laura uitgenodigd om te praten over het programma Boxing Stars waaraan Laura meedoet. Ze wilden voor de grap haar reactie peilen op een ‘beschamend’ interview dat ze jaren geleden had gedaan. Laura vond dit echter erg jammer en wilde het graag hebben over het échte onderwerp van het interview, waarop Coen en Sander vrij geïrriteerd reageerden: “Hé Laura, als je nou echt moeilijk gaat doen dan stoppen we toch met dit gesprek? We willen een beetje leuk reclame maken voor je programma, maar als je daar geen zin in hebt dan stoppen we er toch mee?”

Ze wilden voor de grap haar reactie peilen op een ‘beschamend’ interview dat ze jaren geleden had gedaan

Ter reactie uploadde Laura later een zeventien minuten durende video over deze aanvaring, waarbij ze duidelijk liet merken dat ze hier niet van gediend was. Ze vraagt zich in deze video dan ook af: “Waarom moet ik altijd maar meegaan met diegene die op dat moment de leiding heeft?”

Laura pikt het niet meer

Deze discussie gaat in principe over in hoeverre je als bekend persoon maar moet accepteren dat mensen dingen uit je verleden blijven oprakelen. Volgens Laura hoeft dit absoluut niet en dit komt waarschijnlijk ook deels door dingen die ze al eerder heeft meegemaakt. Eerder dit jaar is ze al vervelend in het nieuws gekomen doordat seksfilmpjes en -foto’s van haar waren uitgelekt. Dit was voor haar een complete nachtmerrie en het is begrijpelijk dat dit haar huiveriger heeft gemaakt tegenover het ophalen van haar verleden in de media. In haar Youtube-filmpje over het 538-interview zegt ze dan ook: “Ik heb zoveel shit over me heen gehad, dus ik pik dit ook niet van Coen en Sander.”

“Zo werkt het wel een beetje”

Echter, Coen en Sander dachten hier toch anders over. Volgens hen is dit gewoon hoe het werkt in de media. Ze vonden dan ook dat Laura onnodig moeilijk deed en besloten het interview vroegtijdig te stoppen, aangezien Laura haar verleden ‘niet wilde omarmen’. Volgens Coen en Sander hoort dit namelijk bij het vak: “Je trekt een jas aan, en die jas heeft allemaal pailletten en die pailletten zijn de dingen die je hebt gedaan in je leven en dat moet je omarmen. Maar klaarblijkelijk ben jij nog niet zo ver.”

Accepteren of tegenin gaan?

Nu kunnen we met z’n allen gaan discussiëren over wie er hier nu ‘fout’ is, maar dat is naar mijn mening niet zo veelzeggend. Misschien is het beter om te kijken naar de achterliggende kwestie van dit interview en is het belangrijk om je af te vragen in hoeverre jij vindt dat bekende personen het recht hebben om aan te geven wanneer ze het ergens in de media niet mee eens zijn. Vind je dat zij hiervoor hebben gekozen door bekend te worden en daarom ook maar moeten accepteren dat de media af en toe vervelend is? Of mogen ze er iets van zeggen wanneer ze het er niet mee eens zijn?

Misschien is het beter om te kijken naar de achterliggende kwestie van dit interview en is het belangrijk om je af te vragen in hoeverre jij vindt dat bekende personen het recht hebben om aan te geven wanneer ze het ergens in de media niet mee eens zijn

Wat wel zeker duidelijk is, is dat de afkeer van Laura tegenover het oude interviewfragment er juist voor heeft gezorgd dat het fragment weer vol in de media is. Als de discussie er niet was geweest en ze er geen video over had gemaakt, hadden we er waarschijnlijk niet eens meer naar omgekeken. Nu heeft ze, door openlijk niet op het fragment in te willen gaan, juist grotere aandacht voor het fragment gecreëerd. Maar ja, ‘zo werkt het’ in de media blijkbaar.

Cover: Eric Nopanen

258 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram