fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

Interview Radio 538: in hoeverre mogen we tegen de media ingaan?

Coen en Sander van radio 538 hadden op 24 oktober een live interview met social influencer Laura Ponticorvo. Dit interview liep niet zoals gepland en zet aan tot denken.


Op 24 oktober deden Coen en Sander van Radio 538 een live interview met social influencer Laura Ponticorvo. Echter, dit interview liep niet helemaal zoals gepland. Coen en Sander zagen een kans om een ‘beschamend’ interviewfragment van Laura van zeven jaar geleden op te brengen en dit schoot Laura in het verkeerde keelgat. Het resulteerde in een verhitte discussie die veel in het nieuws kwam; er werd gedebatteerd over wie er in dit geval fout zou zijn en of één van de twee partijen zich niet te veel aanstelde. Ik denk echter dat er een veel diepgaandere vraag ten grondslag ligt aan deze aanvaring, namelijk: moeten bekende personen maar gerust meegaan met wat de media hen voorlegt of mogen ze hun grenzen aangeven?

Het voorval bij Radio 538 is een goed voorbeeld van een botsing tussen journalisten en een bekend persoon. Coen en Sander hadden Laura uitgenodigd om te praten over het programma Boxing Stars waaraan Laura meedoet. Ze wilden voor de grap haar reactie peilen op een ‘beschamend’ interview dat ze jaren geleden had gedaan. Laura vond dit echter erg jammer en wilde het graag hebben over het échte onderwerp van het interview, waarop Coen en Sander vrij geïrriteerd reageerden: “Hé Laura, als je nou echt moeilijk gaat doen dan stoppen we toch met dit gesprek? We willen een beetje leuk reclame maken voor je programma, maar als je daar geen zin in hebt dan stoppen we er toch mee?”

Ze wilden voor de grap haar reactie peilen op een ‘beschamend’ interview dat ze jaren geleden had gedaan

Ter reactie uploadde Laura later een zeventien minuten durende video over deze aanvaring, waarbij ze duidelijk liet merken dat ze hier niet van gediend was. Ze vraagt zich in deze video dan ook af: “Waarom moet ik altijd maar meegaan met diegene die op dat moment de leiding heeft?”

Laura pikt het niet meer

Deze discussie gaat in principe over in hoeverre je als bekend persoon maar moet accepteren dat mensen dingen uit je verleden blijven oprakelen. Volgens Laura hoeft dit absoluut niet en dit komt waarschijnlijk ook deels door dingen die ze al eerder heeft meegemaakt. Eerder dit jaar is ze al vervelend in het nieuws gekomen doordat seksfilmpjes en -foto’s van haar waren uitgelekt. Dit was voor haar een complete nachtmerrie en het is begrijpelijk dat dit haar huiveriger heeft gemaakt tegenover het ophalen van haar verleden in de media. In haar Youtube-filmpje over het 538-interview zegt ze dan ook: “Ik heb zoveel shit over me heen gehad, dus ik pik dit ook niet van Coen en Sander.”

“Zo werkt het wel een beetje”

Echter, Coen en Sander dachten hier toch anders over. Volgens hen is dit gewoon hoe het werkt in de media. Ze vonden dan ook dat Laura onnodig moeilijk deed en besloten het interview vroegtijdig te stoppen, aangezien Laura haar verleden ‘niet wilde omarmen’. Volgens Coen en Sander hoort dit namelijk bij het vak: “Je trekt een jas aan, en die jas heeft allemaal pailletten en die pailletten zijn de dingen die je hebt gedaan in je leven en dat moet je omarmen. Maar klaarblijkelijk ben jij nog niet zo ver.”

Accepteren of tegenin gaan?

Nu kunnen we met z’n allen gaan discussiëren over wie er hier nu ‘fout’ is, maar dat is naar mijn mening niet zo veelzeggend. Misschien is het beter om te kijken naar de achterliggende kwestie van dit interview en is het belangrijk om je af te vragen in hoeverre jij vindt dat bekende personen het recht hebben om aan te geven wanneer ze het ergens in de media niet mee eens zijn. Vind je dat zij hiervoor hebben gekozen door bekend te worden en daarom ook maar moeten accepteren dat de media af en toe vervelend is? Of mogen ze er iets van zeggen wanneer ze het er niet mee eens zijn?

Misschien is het beter om te kijken naar de achterliggende kwestie van dit interview en is het belangrijk om je af te vragen in hoeverre jij vindt dat bekende personen het recht hebben om aan te geven wanneer ze het ergens in de media niet mee eens zijn

Wat wel zeker duidelijk is, is dat de afkeer van Laura tegenover het oude interviewfragment er juist voor heeft gezorgd dat het fragment weer vol in de media is. Als de discussie er niet was geweest en ze er geen video over had gemaakt, hadden we er waarschijnlijk niet eens meer naar omgekeken. Nu heeft ze, door openlijk niet op het fragment in te willen gaan, juist grotere aandacht voor het fragment gecreëerd. Maar ja, ‘zo werkt het’ in de media blijkbaar.

Cover: Eric Nopanen

184 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram