fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

International Film Festival Rotterdam: deze films moet je zien!

Op 23 januari start het bekende International Film Festival Rotterdam. Hoe ziet het programma er dit jaar uit en wat valt op? Medium zocht het uit en helpt je de beste films uit te kiezen.


Volgende week is het zo ver, een van de leukste filmfestivals van het land gaat weer van start! Vanaf woensdag 23 januari is het tijd voor twaalf dagen films en feesten in Rotterdam. Voor de 48e keer wordt daar het International Film Festival Rotterdam (IFFR) georganiseerd. Er draaien speelfilms, documentaires en korte films, je kan lezingen of workshops bijwonen, en bijna elke avond is er wel een feestje. Er is van alles te beleven op verschillende locaties door de stad heen: Theater Rotterdam Schouwburg, de Doelen, KINO, LantarenVenster, Cinerama en Pathé Schouwburg. Met ruim 500 films zit er ook voor jou vast wat tussen. Dus waar wacht je nog op, stap volgende week aan boord van de Intercity Direct richting 010!

Meer dan film
Het IFFR is niet alleen opgericht om bezoekers een leuke filmavond te bezorgen, het festival vertegenwoordigt de kracht en impact van onafhankelijke films, filmmakers en filmkunst. Het jaarlijkse festival creëert een podium voor jonge makers en daarbij ook een ontmoetingsplek voor makers, critici en bezoekers. De films die op het festival vertoond worden, zijn niet de Amerikaanse blockbusters voor het miljoenenpubliek, maar diepgaande films die ons helpen bij het verbreden van begrip in de maatschappij. Het zijn films die positieve maatschappelijke verandering teweeg kunnen brengen.

Ben je geen doorgewinterde filmkenner en weet je niet waar je moet beginnen? Geen paniek! Het IFFR houdt ook rekening met de minder ervaren filmkenner. Zo heeft het festival een kleurcode opgesteld, wat het vinden van jouw perfecte filmvertoning makkelijker maakt. Bright Future (geel) zijn uitdagende films gemaakt door jonge opkomende talenten, onder Voices (blauw) vind je kwalitatief sterke films met een krachtig en actueel geluid, Deep Voices (groen) staat voor filmmakers die met hun werk reflecteren op het eigen medium, tot slot worden in Perspectives (rood) sociale en politieke kwesties belicht. Mocht je nu nog steeds twijfelen? Bij deze een paar pareltjes die je niet mag missen tijdens het IFFR 2019!

Dirty God
Mocht je op 23 januari meteen van start willen, kun je naar de openingsfilm in Rotterdam Schouwburg gaan. De openingsfilm van dit jaar is Dirty God, het Engelstalige debuut van Sacha Polak, een Nederlandse filmmaker. Dirty God is een zeer intense en krachtige film. Er wordt een portret geschetst van Jade, een jonge moeder en slachtoffer van een zoutzuur aanval. Ze is getekend voor het leven en vervreemd geraakt van haar dochter. We volgen Jade tijdens een pure worsteling met zelfacceptatie. En mocht je na het zien van deze film meer willen weten over de visie van Sacha Polak? Ze geeft tijdens het IFFR op 1 februari ook nog een masterclass!

Dreissig
Dertig, dat zijn ze bijna en dat vinden ze maar niks. Dreissig volgt vierentwintig uur lang het leven van een stel twintigers uit de hippe Berlijnse wijk Neukölln. Het gaat over relatieproblemen, onzekerheden en een jonge schrijver met een gevoel van leegte. De dramatisch gefilmde scènes nemen je mee in het echte rauwe leven van Berlijn. Alleen al bij het kijken van de trailer voel je jezelf een van de jonge stedelingen (op het randje van een quarterlife-crisis, maar toch vol met leven). Van hun kale appartementen tot het bruisende uitgaansleven in Berlijn, alles zit in deze film. Een aanrader dus!

Black Mother
Het IFFR is zoals gezegd, een internationaal filmfestival dat haar bezoekers kennis wil laten maken met andere (film)culturen. Black Mother is daar een goed voorbeeld van. Deze film laat ons kennis maken met de echte Jamaicaanse cultuur. Bij Jamaica denken veel mensen aan reggae en dans, maar Jamaica is zoveel meer, maar ook minder. Een land met een vruchtbare bodem, maar ook met een pijnlijke slavernijgeschiedenis. In Black Mother worden met analoge beelden verhalen verteld door verschillende Jamaicanen. We zien rasta’s, rappers, huismoeders, landbewerkers en kerkmeisjes die hun dromen en levenswijsheden met ons delen. In Curaçao heeft deze film al een prijs gewonnen, gauw tijd om te kijken waarom!

Korte films
Naast reguliere films, is er ook een selectie korte films te zien tijdens het IFFR. Korte films hebben, zoals de naam doet vermoeden, een relatief korte speelduur, maar ze worden ook vaak geassocieerd met de onafhankelijke en experimentele filmindustrie. Korte films komen vaak van jonge, nieuwe makers, je kunt het zien als een soort visitekaartje wat ze hiermee achterlaten. Tijdens het IFFR zijn er twee korte films die je moet zien!

De eerste is Van ver staat het stil, een Belgische productie waarvoor de filmmaker maandenlang correspondeerde met een pedofiel.  Ze stuurt hem o.a. foto’s van landschappen en beelden van reizen die nooit de zijne waren. Wat zal zijn reactie zijn? Soms durft ze zijn brieven niet te openen, maar ze wil wel begrijpen wat hem beweegt. De tweede tip is Anteu, een Portugees/Franse film over een zeventienjarige jongen die als laatste overlevende achterblijft in zijn dorp. Wie moet hem begraven als hij overlijdt? Zijn oplossing is vrij radicaal. Kijken dus!

Voor het hele filmprogramma klik hier. De kaartverkoop is vrijdag 18 januari van start gegaan dus wees er snel bij. Alvast veel kijkplezier en wie weet tot in Rotterdam!

Cover: Bas Czerwinski

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram