fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

International Film Festival Rotterdam: deze films moet je zien!

Op 23 januari start het bekende International Film Festival Rotterdam. Hoe ziet het programma er dit jaar uit en wat valt op? Medium zocht het uit en helpt je de beste films uit te kiezen.


Volgende week is het zo ver, een van de leukste filmfestivals van het land gaat weer van start! Vanaf woensdag 23 januari is het tijd voor twaalf dagen films en feesten in Rotterdam. Voor de 48e keer wordt daar het International Film Festival Rotterdam (IFFR) georganiseerd. Er draaien speelfilms, documentaires en korte films, je kan lezingen of workshops bijwonen, en bijna elke avond is er wel een feestje. Er is van alles te beleven op verschillende locaties door de stad heen: Theater Rotterdam Schouwburg, de Doelen, KINO, LantarenVenster, Cinerama en Pathé Schouwburg. Met ruim 500 films zit er ook voor jou vast wat tussen. Dus waar wacht je nog op, stap volgende week aan boord van de Intercity Direct richting 010!

Meer dan film
Het IFFR is niet alleen opgericht om bezoekers een leuke filmavond te bezorgen, het festival vertegenwoordigt de kracht en impact van onafhankelijke films, filmmakers en filmkunst. Het jaarlijkse festival creëert een podium voor jonge makers en daarbij ook een ontmoetingsplek voor makers, critici en bezoekers. De films die op het festival vertoond worden, zijn niet de Amerikaanse blockbusters voor het miljoenenpubliek, maar diepgaande films die ons helpen bij het verbreden van begrip in de maatschappij. Het zijn films die positieve maatschappelijke verandering teweeg kunnen brengen.

Ben je geen doorgewinterde filmkenner en weet je niet waar je moet beginnen? Geen paniek! Het IFFR houdt ook rekening met de minder ervaren filmkenner. Zo heeft het festival een kleurcode opgesteld, wat het vinden van jouw perfecte filmvertoning makkelijker maakt. Bright Future (geel) zijn uitdagende films gemaakt door jonge opkomende talenten, onder Voices (blauw) vind je kwalitatief sterke films met een krachtig en actueel geluid, Deep Voices (groen) staat voor filmmakers die met hun werk reflecteren op het eigen medium, tot slot worden in Perspectives (rood) sociale en politieke kwesties belicht. Mocht je nu nog steeds twijfelen? Bij deze een paar pareltjes die je niet mag missen tijdens het IFFR 2019!

Dirty God
Mocht je op 23 januari meteen van start willen, kun je naar de openingsfilm in Rotterdam Schouwburg gaan. De openingsfilm van dit jaar is Dirty God, het Engelstalige debuut van Sacha Polak, een Nederlandse filmmaker. Dirty God is een zeer intense en krachtige film. Er wordt een portret geschetst van Jade, een jonge moeder en slachtoffer van een zoutzuur aanval. Ze is getekend voor het leven en vervreemd geraakt van haar dochter. We volgen Jade tijdens een pure worsteling met zelfacceptatie. En mocht je na het zien van deze film meer willen weten over de visie van Sacha Polak? Ze geeft tijdens het IFFR op 1 februari ook nog een masterclass!

Dreissig
Dertig, dat zijn ze bijna en dat vinden ze maar niks. Dreissig volgt vierentwintig uur lang het leven van een stel twintigers uit de hippe Berlijnse wijk Neukölln. Het gaat over relatieproblemen, onzekerheden en een jonge schrijver met een gevoel van leegte. De dramatisch gefilmde scènes nemen je mee in het echte rauwe leven van Berlijn. Alleen al bij het kijken van de trailer voel je jezelf een van de jonge stedelingen (op het randje van een quarterlife-crisis, maar toch vol met leven). Van hun kale appartementen tot het bruisende uitgaansleven in Berlijn, alles zit in deze film. Een aanrader dus!

Black Mother
Het IFFR is zoals gezegd, een internationaal filmfestival dat haar bezoekers kennis wil laten maken met andere (film)culturen. Black Mother is daar een goed voorbeeld van. Deze film laat ons kennis maken met de echte Jamaicaanse cultuur. Bij Jamaica denken veel mensen aan reggae en dans, maar Jamaica is zoveel meer, maar ook minder. Een land met een vruchtbare bodem, maar ook met een pijnlijke slavernijgeschiedenis. In Black Mother worden met analoge beelden verhalen verteld door verschillende Jamaicanen. We zien rasta’s, rappers, huismoeders, landbewerkers en kerkmeisjes die hun dromen en levenswijsheden met ons delen. In Curaçao heeft deze film al een prijs gewonnen, gauw tijd om te kijken waarom!

Korte films
Naast reguliere films, is er ook een selectie korte films te zien tijdens het IFFR. Korte films hebben, zoals de naam doet vermoeden, een relatief korte speelduur, maar ze worden ook vaak geassocieerd met de onafhankelijke en experimentele filmindustrie. Korte films komen vaak van jonge, nieuwe makers, je kunt het zien als een soort visitekaartje wat ze hiermee achterlaten. Tijdens het IFFR zijn er twee korte films die je moet zien!

De eerste is Van ver staat het stil, een Belgische productie waarvoor de filmmaker maandenlang correspondeerde met een pedofiel.  Ze stuurt hem o.a. foto’s van landschappen en beelden van reizen die nooit de zijne waren. Wat zal zijn reactie zijn? Soms durft ze zijn brieven niet te openen, maar ze wil wel begrijpen wat hem beweegt. De tweede tip is Anteu, een Portugees/Franse film over een zeventienjarige jongen die als laatste overlevende achterblijft in zijn dorp. Wie moet hem begraven als hij overlijdt? Zijn oplossing is vrij radicaal. Kijken dus!

Voor het hele filmprogramma klik hier. De kaartverkoop is vrijdag 18 januari van start gegaan dus wees er snel bij. Alvast veel kijkplezier en wie weet tot in Rotterdam!

Cover: Bas Czerwinski

207 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram