Photocolumn

In beeld: Doordeweeks studeren, Rachmaninoff in het weekend

Voor de rubriek ‘In beeld’ worden één of meerdere foto’s uit de afgelopen week gekozen. Deze week kon één van onze fotografen een kijkje geven in een wereld waar niet veel studenten in thuis zijn: die van de klassieke muziek. 

Afgelopen weekend gaf het UvA-orkest J.Pzn Sweelinck, het oudste symfonieorkest van Amsterdam bestaande uit studenten uit Amsterdam en omstreken, twee concerten in samenwerking met het GCA, het Groot Concertkoor Amsterdam. Onze fotograaf was erbij en legde de concentratie, de passie en het talent van het repeterende orkest vast.

Het Sweelinckorkest is naast één van de beste amateur-symfonieorkesten van Nederland ook een echte studentenvereniging. Zo wordt er elke donderdag na de repetitie tot in de vroege uurtjes geborreld in Bar Lunar, de stamkroeg. Bovendien worden er door verschillende commissies activiteiten georganiseerd zoals een gala, een kamermuziekavond en een inter-orkestrale voetbalcompetitie met andere studentenorkesten uit heel Nederland.

Klassieke muziek is een traditionele vorm van muziek, maar daarom niet minder waard dan Drake of Beyoncé. Ook de klassieke muziek blijft zich ontwikkelen en vernieuwen, al is dat in een andere context dan popmuziek of EDM. Het Sweelinckorkest laat zien dat de wereld van de klassieke muziek er eentje is die gekoesterd moet worden, en een die jongeren in hun vrije weekend Rachmaninoff laat spelen in een kerk tussen de prostituees in Amsterdam.

Cover: Desiree Janssen

Desiree Janssen
Desiree (20) is tweedejaars CW student en fotograaf bij Medium. Heeft een zwak voor goede documentaires, Spotify en Pinterest. En Zalando. Hoopt bij Medium de journalistieke wereld beter te leren kennen en te groeien als fotograaf.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Photocolumn