Photocolumn

In beeld: Fotoverbod?

Voor de rubriek In beeld wordt een opvallende foto uit de afgelopen week gekozen. Deze week liep onze fotograaf tegen een interessant verschijnsel aan op de Nieuwmarkt.

Hoe zit dat nou met foto’s maken in het openbaar? Vaak leveren mensen bezwaar tegen gemaakte foto’s in het openbaar wanneer zij er ongevraagd opstaan. Maar in hoeverre sta jij dan in jouw recht? In principe mag er in het openbaar gewoon worden gefotografeerd. Echter, wanneer iemand privacy of commerciële belangen heeft bij de foto mag deze niet zomaar worden gepubliceerd. Dan kan iemand beroep doen op zijn of haar portretrecht.

Sorry meneer, ik maak toch even een foto van uw kaaskraam. Gewoon omdat ik uw oplossing wil vastleggen voor de lezers van Medium. Fotograferen in het openbaar is in principe geen probleem, maar heb als fotograaf respect voor je omgeving en anderen. Zeker in het buitenland is het soms lastig in te schatten wat geoorloofd is en wat ongewenst is. In situaties als deze is het verstandig om eventueel in gesprek te gaan met de desbetreffende persoon.

Achteraf bleek het bord te zijn geplaatst nadat een opdringerige toerist een incident veroorzaakte tijdens het fotograferen van de verkopers waar. Uiteraard neemt iemand dan maatregelen uit respect en om andere opdringerige toeristen te weren.

Foto: Thomas Korver

Reacties

reacties

Thomas Korver
Thomas is the editor in chief of Medium Magazine '18-'19. After two years of photographing, filming and the occasional writing he now is in charge of the most fun platform within the UvA, or maybe the world! He will always wake up for a good cup of coffee and he likes to watch movies.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Photocolumn