fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

IDFA: Dé films die je moet zien

Deze films moet je als communicatiewetenschapper gaan kijken op IDFA


Van 16 tot 27 November is het IDFA weer in de stad. Dit is hét filmfestival voor documentaires. De kaartverkoop is net gestart en gisteren is het programma bekend gemaakt. We hebben een aantal films geselecteerd die je als communicatiewetenschapper gezien moet hebben. Deze films zijn over de hele wereld gemaakt en gaan over de kracht van de media, in goede en minder goede zin. 

Raving Iran
‘Ondergrondse’ muziek is hier in het westen een woord om de vetste clubs in Berlijn te omschrijven, maar in Iran is het een letterlijke omschrijving. Elektronische muziek is verboden in het land. Om muziek te mogen verspreiden moet je namelijk toestemming krijgen van het ministerie van cultuur. De politie heeft een aparte afdeling, praktisch gezien een moraliteitspolitie, die onder andere op ongelicenseerde muzikanten jaagt.

Deze documentaire volgt het DJ duo Blade & amp, dat Deep House maakt in het ondergrondse circuit. Als ze een uitnodiging krijgen om in Zwitserland op te treden zien ze opeens de wereld van een andere kant. Een nieuw leven vol muzikale vrijheid lonkt.

Als je, net als ik, eigenlijk nooit klaar bent met ADE, is dit een must see.

The Cinema Travellers
Rondreizende bioscopen zijn een waar fenomeen op het platteland van India. Het is een traditie die nu al 70 jaar mee gaat. Er is zelfs een heel ecosysteem omheen gebouwd, met bijvoorbeeld gespecialiseerde bedrijven die de rechten van de films regelen.

In deze documentaire wordt één van deze bioscopen gevolgd. Droogte en economische problemen hebben de rondreizende bioscopen hard geraakt. De stokoude projector valt bijna uit elkaar en overal duikt de televisie op als concurrent. Kunnen nieuwe technologieën de rondreizende bioscopen nog redden?

Uiteindelijk is het, volgens de maker, een film over de magische en romantische kant van een bioscoopbezoekje. Een kant van films die in Nederland nog wel eens vergeten wordt.

Je verwacht het niet, maar deze documentaire over Syrië geeft hoop voor de toekomst.

Lumumba: Death of a Prophet
In 1961 wordt in congo de premier Lumumba vermoord. Maar daar gaat deze film eigenlijk helemaal niet over. Wat namelijk interessanter is, is wat er na zijn dood gebeurde. Westerse politici en media begonnen het beeld van Lumumba te manipuleren.

Hoe zien wij eigenlijk de rest van de wereld? Raoul Peck, de maker van deze documentaire geeft een masterclass in de manier waarop ons wereldbeeld gecreeërd wordt en hoe dat beeld gemanipuleerd kan worden.

Radio Kobani
Na de bevrijdingsstrijd van de stad Kobani tegen IS, zet de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan een radiostation op.

De Nederlands-Koerdische regisseur Reber Dosky volgt de 20 jaar oude Dilovan terwijl ze er op uit trekt om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Haar uitzendingen lijken de bewoners en haarzelf weer hoop te geven terwijl ze de stad opbouwen.

Een ode aan de veerkracht van mensen en de rol die radio en de verhalen die we vertellen, kunnen hebben bij het opbouwen van levens. Je verwacht het niet, maar deze documentaire over Syrië geeft je hoop op de toekomst.

Wi-Fi Whisperer
Dit is niet een standaard documentaire. Elk jaar heeft IDFA het zogenaamde DocLab. De documentaires die daar aan meedoen zijn geen films die in de bioscoop te zien zijn. Het zijn meer installaties die door middel van beeldmateriaal een bepaald beeld over willen brengen.

In dit DocLab gaat het over Wi-Fi. Eigenlijk een onderwerp dat zich moeilijk in traditionele documentaires laat bekijken aangezien het overal en nergens is. Wi-Fi Whisperer is een installatie over de alwetende Wi-Figeest. Net als Lo and Behold, een recente film over het internet, bekijkt deze installatie Wi-Fi bijna vanuit een religieus perspectief. Een robotachtige stem dreunt ronddwalende informatie op om zo een griezelig, maar compleet beeld van ons te schetsen.

Sergei Loznitsa Retrospective
Als je liever naar een ouderwetse documentaire wilt gaan zijn de films van Sergei Loznitsa aan te raden. Deze Oekraïnse veteraan is de ‘centrale gast’ van IDFA dit jaar.

In zijn laatste film, Austerlitz, plaatste Loznitsa zijn camera tussen de toeristen die de concentratiekampen Dachau en Sachsenhausen bezoeken. Mensen die nootjes eten in de gaskamers, t-shirts met ‘cool story bro’ en ‘jurrasic park’ dragen terwijl je op de achtergrond ‘arbeid macht frei’ ziet staan. De commentaarloze beelden van deze documentaire roepen de vraag op of we de Holocaust nog wel op gepaste wijze kunnen herdenken en wat die gepaste wijze dan zou moeten zijn.

Als je interesse hebt in hoe documentaires gemaakt worden geeft Sergei Loznitsa een masterclass op vrijdag 18 November. Wat zijn zijn inspiratiebronnen en hoe breng je het beste bepaalde onderwerpen in beeld? Je komt er achter op IDFA.

Cover: Sean Devine

1192 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram