fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

I Amsterdam verleden tijd? Dit is niet hoe Van der Laan het wilde

Het nieuws stond er de laatste tijd vol mee: er zijn plannen om de I Amsterdam letters weg te halen uit de stad. Maar is dit wel zo een goed idee?


We hebben het vast allemaal wel meegekregen: De ‘I Amsterdam’ letters op het Museumplein zullen worden verwijderd. Volgens GroenLinks, de partij van burgemeester Femke Halsema, is de slogan ‘I Amsterdam’ te individualistisch en te veel een symbool van massatoerisme geworden. De fractievoorzitter van Groenlinks in de gemeenteraad, Femke Roosma, is bang dat we door deze letters steeds meer de ziel van de stad Amsterdam aan het verliezen zijn. Maar of het weghalen van de letters echt iets positiefs gaat bijdragen aan het probleem van massatoerisme en het behouden van de Amsterdamse identiteit is nog maar de vraag.

Amsterdam is van ons allemaal
Allereerst is de slogan ‘I Amsterdam’ juist onderdeel van de Amsterdamse identiteit. “Het I Amsterdam staat voor een verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: ‘Ik ben er. Ik mag er zijn.’ En samen zijn wij Amsterdam”, aldus Jesse Hardeman, initiatiefnemer van de petitie tegen het weghalen van de letters op het museumplein. Erik Kessels, de ontwerper van de slogan ‘I Amsterdam’, bevestigt dat deze slogan helemaal niet individualistisch is. “Het idee was dat niet alleen Amsterdammers zich met de stad konden identificeren, maar dat ook mensen van buiten de stad Amsterdammer konden zijn”.

Bovenstaande uitspraken passen in het beeld hoe voormalig burgemeester Eberhard van der Laan ‘zijn’ Amsterdam zag. Het snelgroeiende inwonersaantal en het toerisme is iets wat Amsterdam typeert. Met zo’n 180 verschillende nationaliteiten is Amsterdam een van de meest internationale steden in de wereld. “Dit is ook wat Amsterdam zo mooi maakt. De diversiteit in de bevolking doordat mensen van over de hele wereld naar Amsterdam toe reizen, is iets wat kenmerkend is voor onze stad”, aldus Eberhard van der Laan.

Van der Laan zag het anders
Verder zag Van der Laan het toenemende aantal toeristen ook niet direct als een probleem. Door de discussie met elkaar aan te gaan en een balans te vinden in de kosten en baten van de toeristen in de stad, hoeven toeristen niet een probleem te zijn. Veel mensen verdienen hun brood in het toerisme. Dat zijn ook de inwoners van Amsterdam. Toerisme hoort bij Amsterdam, al moet gezegd worden dat de stad er primair is voor zijn inwoners.

Van der Laan schreef in zijn afscheidsbrief, september vorig jaar: “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar”. Deze boodschap wordt ook uitgedragen in zijn tentoonstelling ‘De mooie stad’ in het Amsterdams Museum. In het museum heeft hij verschillende foto’s en voorwerpen geselecteerd waarvan hij vond dat deze de ‘groeiende stad’ typeerden. In de expositie is ook een afbeelding te zien van de ‘I Amsterdam’ letters en daarom is het extra pijnlijk om te zien dat ze deze letters nu weg gaan halen.

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar – Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan was erg geliefd onder de Amsterdammers vanwege het feit dat deze stad hem zo aan het hart ging. Het is jammer om te zien dat de nieuwe burgermeester en het bestuur toch een ander beeld hebben over hoe Amsterdam haar identiteit moet behouden. De meeste Amsterdammers zijn ook niet tevreden met het feit dat de letters weggehaald worden. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat 69 procent van de ondervraagden het een slecht idee vindt.

Te commercieel?
Een ander argument is dat de stad door de letters te commercieel wordt. Achter de letters ‘I Amsterdam’ zit namelijk nog een hele marketingstrategie, waarbij ook online de toeristen gelokt worden om naar Amsterdam te komen en hier alles te ontdekken. Zo heeft ‘I Amsterdam’ een eigen site, waar allemaal informatie te vinden is van wat er in Amsterdam en omstreken te doen is. Femke Roosma heeft gelijk dat de letters dus commercieel zijn, maar betekent dit gelijk dat de stad Amsterdam te commercieel is? Dat is te betwijfelen. Iedere wereldstad heeft een beetje commercie nodig om interessant te blijven voor het buitenland. Daarnaast is het een grote eer dat vele andere wereldsteden ‘onze’ letters hebben overgenomen voor hun eigen slogans.

Als laatste is er ook de wil om ook het hele bedrijf ‘I Amsterdam’ op te doeken en alle letters op andere locaties te laten verwijderen. Dit zou een vreemde keuze zijn, omdat je ten eerste een belangrijke speler voor inkomsten uit toerisme uitschakelt. Daarnaast is het onhandig om alle letters weg te halen, want de drukte in de binnenstad kan je tegengaan door meer bezienswaardigheden buiten het stadscentrum aan te bieden. De letters zijn namelijk nog zichtbaar op Schiphol en op verschillende tijdelijke locaties in de stad.

Wat we ook van de verwijdering van de letters moeten vinden, het feit is wel dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Het is niet te hopen dat de gemeente zich gaat blindstaren op haar eigen ideeën en zo verder gaat met haar strijd om het hele concept van ‘I Amsterdam’ te laten verdwijnen. We hebben gezien dat er nu al het nodige verzet en onbegrip is en dit werkt bepaald niet mee aan het ‘wij-gevoel’ wat de stad zou moeten typeren.

Cover: duchu / Eindredactie: Kyle Hassing

(31 oktober 2018) Update:

Waar mensen de afgelopen weken nog hun ongenoegen uitten over de verwijdering van de I Amsterdam letters, werd gisterenavond bekend gemaakt dat alleen de letters op het Museumplein verwijderd zullen worden. Kunstenaar Dadara greep zijn kans om een statement te maken over de verdwijning van de meeste ‘culturele vrijplaatsen’ in de stad. Dus sinds vanochtend staan er voor de ‘I Amsterdam’ letters schermen met de tekst ‘Temporarily closed for rebranding – Coming soon’ en ‘I am dream’. Alhoewel de toeristen nu de letters op het Museumplein moeten missen, is er wel een ludieke oplossing gevonden; binnenkort kun je via Facebook en Instagram een Augmented Reality filter gebruiken, waardoor je de ‘I Amsterdam’ letters waar dan ook tevoorschijn kan toveren.

315 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram