fbpx
27/02/2020 The magazine by Communication Science students of the UvA

Hoe ik een maand mijn smartphone opgaf

Geen smartphone voor een maand: hoe kan dat tegenwoordig? Jade ging deze uitdaging aan en vertelt waarom iedereen het een keertje moet proberen.


1 januari was het zo ver. Het moment waarop ik een maand lang mijn smartphone aan de wilgen hing. Na mijn vrienden en familie een appje gestuurd te hebben met de beste wensen voor het nieuwe jaar en het nieuws dat ik niet meer via WhatsApp bereikbaar zou zijn, wisselde ik mijn trouwe Huawei p20 Lite in voor een Samsung klaptelefoontje, zonder internet, zonder camera, maar mét sudoku spelletje. 

De smartphone pact

Ik ben een smartphone verslaafde. Als 22-jarige student zit ik net als de gemiddelde twintig-plusser tussen de twee en drie uur per dag naar een schermpje te staren. Alle vragen die er gedurende een dag in mij opkomen zijn binnen een minuut beantwoord door Google en de weg raak ik nooit kwijt dankzij de navigatie. Hoewel dit de norm lijkt in mijn omgeving, krijg ik regelmatig te horen dat ‘we onze telefoons weg moeten leggen’ en ‘moeten genieten van wat er om ons heen gebeurt’. 

Ook binnen Medium Magazine speelt dit onderwerp een grote rol. Zo schreef Aakansha over de dag dat haar smartphone brak en hoe zij het overleefde, riep Lois ons op om wat meer om ons heen te kijken en vraagt Karina in haar artikel aandacht voor digital wellness. Joelle maakt ons bewust door te schrijven over dopamine die vrijkomt bij het gebruik van onze smartphones. Dit was voor mij reden genoeg om het onmogelijke gewoon een keer te proberen: ik sloot een pact met mezelf om een maand lang geen smartphone te gebruiken. 

Velen vroegen mij wat me bezielde, vonden het bewonderenswaardig of gekkenwerk. “Wat knap van je” en “Ik doe het je niet na”, heb ik veel gehoord de afgelopen maand. Zo moeilijk kon dit toch niet zijn? Was dit dan zó’n opgave? Wist ik wel waar ik aan begon? 

Obstakels en overleven

Het doel van het pact was om erachter te komen of ik meer aandacht zou hebben voor de dingen die er om me heen gebeurden. Of ik me beter zou kunnen concentreren en lekkerder in mijn vel zou zitten tijdens deze donkere wintermaand. En het belangrijkste: of ik zou kunnen overleven in een wereld die volledig afhankelijk is van de smartphone?

Dit brengt mij tot mijn eerste obstakel. Ik zou in januari samen moeten werken aan een experiment. Vol hoop stuurde ik voor mijn eerste werkgroep een mail naar de werkgroepdocent met de vraag of we zelf de groepjes mochten indelen. Op deze manier zou ik met bekenden kunnen samenwerken en die zouden vast minder moeite hebben met het feit dat ik natuurlijk niet via WhatsApp bereikbaar zou zijn. Maar het mocht niet zo mooi zijn, de groepjes móesten willekeurig ingedeeld worden. En ik kwam natuurlijk bij 3 onbekenden terecht. 

Ik vertelde van mijn plan en was zó blij verrast om te horen dat ze er allemaal geen probleem mee hadden. Ze vonden het juist gaaf! Via de mail zouden we dan contact houden. Ik had me nergens zorgen om hoeven maken en terugkijkend was het samenwerken met ‘vreemden’ ergens juist een mooie ervaring. 

Minder, maar beter contact?

Het grootste obstakel, wat mensen er wel niet van zouden denken, was hiermee uit de weg. Of had ik het verkeerde obstakel als grootste ingeschat? Opeens kreeg ik niet meer 10 appjes per minuut binnen, verversde mijn Instagram zich niet meer en moest ik rekening houden met het aantal berichtjes dat ik verstuurde. Van dat laatste werd ik me na drie dagen meteen bewust: ik had 100 sms’jes ontvangen en verstuurd… daar had ik van te voren niet aan gedacht. Gelukkig was een onbeperkt bel- en smsbundel zo aangeschaft. Probleem opgelost?

Niet echt dus. Tegenwoordig hebben mensen in een maand genoeg aan hun bundel van 150 sms’jes óf belminuten. Er moest dus ook door mijn omgeving, die geen onbeperkte toegang hebben tot dit ouderwetse medium, rekening gehouden worden met het aantal sms’jes dat gestuurd werd. Sms’jes werden eerder gestuurd om afspraken te bevestigen dan om uitgebreid te vertellen hoe de dag was. De laatste week heb ik dan ook niet meer kunnen sms’en met een aantal mensen, de bundel was simpelweg op. 

Het contact werd hierdoor minder. Toch had dit ook zijn voordeel. Ik heb voor het eerst in een lange tijd met vriendinnen gebeld. Gewoon gebeld. Even vragen hoe het gaat en of je nog wat gaat doen deze week. Ook email was opeens een optie. Media werden gedeeld en brieven zijn geschreven. Nostalgie ten top.

Je komt erachter wie er echt contact met je wil, en wie z’n best er niet voor wil doen

De wereld voorbij het schermpje

Het klinkt heel cliché, maar je komt erachter wie er echt contact met je wil, en wie z’n best er niet voor wil doen. ‘Ik ben blij als je weer WhatsApp hebt’, heb ik vaker gehoord dan ik eigenlijk zou willen. Want wat als ik permanent voor deze manier van leven zou kiezen? Zou je het dan teveel moeite vinden om mij een mailtje te sturen? Om mij te bellen en eventueel een voicemail in te spreken? Het uitzicht dat ik weer een smartphone zou hebben aan het einde van de maand heeft deze hele ervaring voor iedereen makkelijker gemaakt, en dat vind ik een les op zich.

Al met al was het wel eenzaam, maar heb ik veel geleerd van deze ervaring. Ik ben mij bewust geworden hoe vaak mensen in mijn omgeving hun smartphone erbij pakken en deze niet weg willen leggen. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt om mensen te vragen naar de weg. Ik ben begonnen met het bijhouden van een journal (want ‘je moet toch wat’) en ben er achter gekomen dat dit creativiteit en rust geeft. Ik heb meer geduld gekregen, mensen sms’en en e-mailen nou eenmaal niet heel snel terug en als je de OV tijden niet kan opzoeken kan het zijn dat je net je trein mist en een half uur moet wachten.

Ik raad het iedereen aan een keer zonder smartphone te gaan. Het is een big deal, maar vooral voor de verslaafden onder ons laat het zien dat er een wereld is buiten dat kleine schermpje. 

Vond je dit een leuk artikel? Luister dan vanaf 14 februari naar de Engelstalige podcast van Medium Magazine over deze ervaring en meer.

 

Cover: Jade van Laar

Reacties

reacties

Related Posts

A wrap-up on the International Film Festival Rotterdam Awards Ceremony

27/02/2020

27/02/2020

Medium summarizes the awards of the most prominent film festival in the Netherlands, the International Film Festival in Rotterdam. As one of the largest film festivals in the world, 2020 was the IFFR's 49th edition, hosting masterclasses, screenings, panel discussions, and a vast crowd from the most talented in the film industry.

A Requiem to BoJack Horseman

26/02/2020

26/02/2020

Spanning six seasons, Netflix’s first original animated series BoJack Horseman finally came to an end last January. First dismissed as yet another adult animated show much like The Simpsons and Bob’s Burgers, BoJack Horseman grew to be revered as a brilliantly dark, thoughtful show that doesn’t pull any punches when discussing social issues. Karina discusses the show's brilliance.

Medium Podcast #9- IFFR Interview with Artemio Narro and Manolo Caso

25/02/2020 and

25/02/2020

Medium Podcast went on the field to interview Artemio Narro and Manolo Caso after the world premiere of Narro's second feature film and Caso's acting debut in ColOZio.

Fake News: het dodelijkste virus dat er is

24/02/2020

24/02/2020

Volgens de media zou de halve wereld als besmet zijn met het Coronavirus. Echter valt dit reuze mee en probeert de media ons door fake news bang te maken.

Fake News and the Coronavirus: How the Media verbalize Xenophobia in the New Decade

22/02/2020

22/02/2020

As the Coronavirus spreads so do the misinformation and fake news that lead to xenophobia around the globe. Stephanie writes about her own experience as an Asian student abroad.

Becoming Your Own Life Coach – Living an Enriched Life

21/02/2020

21/02/2020

The series of Becoming Your Own Life Coach reaches its second chapter. Andrada reflects on the applied knowledge of the first book of the series and reviews a second one.

The Road to Acceptance of Queer Women in Media Representation

19/02/2020

19/02/2020

Acceptance or fetishization? This article takes a critical look at the way the media portrays lesbians and their relationships.

Medium Podcast #8 – Jade’s Pact

14/02/2020 and

14/02/2020

The month in which Jade stopped using smartphones and developed a texting twitch (Parents beware).

Personal Ads: Who needs Cupid?

14/02/2020

14/02/2020

From personal ads to dating apps, people have advertised themselves to find the best suitor. Medium tells you why cupid is out of business.

Parasite wins Best Picture without an ’English-speaking’ host

13/02/2020

13/02/2020

Parasite makes history at the 92nd Academy Awards by being the first non-English speaking film to win Best Picture, defeating eight other competing English-language movies. Danny tells us why Parasite deserved to win.

A day in the life of the FSR FMG’s official secretary

13/02/2020

13/02/2020

Have you ever wondered what the secretary of the FSR FMG does? Meet Robin while she tells about her job! The job that currency has a vacancy, so check it out!

“Trust the child within you”: Interview with Francis Alÿs

Medium interviewed Francis Alÿs, director of "Sandlines", which premiered in Europe at the International Film Festival in Rotterdam. His work is currently being exhibited at the Eye Film Museum in Amsterdam.

Black tie: A guide on formal attire

12/02/2020

12/02/2020

Your next formal event is coming up and no idea what to wear? Then this article is the perfect guide in what to wear in ‘black tie’ to the next formal event.  

The Lessons of a Mercurius Sales Committee Member

10/02/2020

10/02/2020

Have you ever wondered what the Sales Committee of the study association Mercurius exactly does? Margarete gives you an insight into the useful skills she has developed as part of the committee.

Vienna: City of dreams

10/02/2020

10/02/2020

The Austrian capital is a worldwide famous destination with all sorts of architecture, museums, and landmarks to visit. If you are an art or history lover, a foodie, or you just get a thrill out of traveling to a new place; Vienna is the place for you!

mersin escort mersin escort mersin escort canlı tv konya escort