Het Succesverhaal van de Grootste Band van Nederland

Picture of By Mae Schellekens

By Mae Schellekens

Voorlopig zit het bezoeken van festivals en concerten er nog niet in, toch is de massa er al een tijdje heel erg aan toe. Daarom is het niet zo gek dat concerten in de vorm van een livestream razend populair zijn. Niet alleen het publiek maar ook de artiesten zitten te popelen om weer van start te gaan. Afgelopen februari pakte een groot aantal artiesten zich bij elkaar en creëerde de grootste band van Nederland, The Streamers.

Hoe het allemaal begon

Jaarlijks vindt er in Rotterdam Ahoy een concertreeks plaats genaamd Vrienden van Amstel, waar ongeveer 20 artiesten unieke samenwerkingen vertonen. Doordat dit in 2021 niet door kon gaan vond de grootste kroeg van Nederland voor het eerst in 23 jaar digitaal plaats. Zo kon Nederland voor het eerst in tijden weer genieten van een grootse muzikale avond. Uiteindelijk hebben bijna 2 miljoen mensen de livestream bekeken, waarna social media vol stroomden met lovende berichten.

Audities

Door dit enorme succes werd heel duidelijk dat Nederland toe is aan muziek. Iedereen begint zich langzaamaan te vervelen en is klaar om weer zonder na te denken mee te dansen en zingen met Nederlands grootste hits. Guus Meeuwis, Kraantje Pappie en Frank Lammers kwamen na het succes van de Vrienden Van Amstel bij elkaar en vonden dat dit niet bij iets eenmaligs moest blijven. Door middel van enkele WhatsApp berichtjes ontstond er binnen een mum van tijd de gelegenheidsband genaamd The Streamers. Om het Nederlandse publiek nieuwsgierig te maken werden er op YouTube filmpjes geüpload waarin artiesten auditie kwamen doen. De vooral grappig bedoelde filmpjes hadden wel degelijk een serieus initiatief. Artiesten leven momenteel in onzekere tijden, shows worden gecanceld of zijn al meerdere keren verplaatst. Deze livestream is voor de artiesten en het publiek iets leuks om naar uit te kijken, met de zekerheid dat het ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

 De eerste stream

20 maart was het zo ver, het eerste concert van de grootste band van Nederland. Ze pakten het meteen groots aan, met een show van ruim 2,5 uur vanuit Theater Carré. Met dank aan de grote ümraniye escort sponsor ING kon iedereen gratis een kaartje bemachtigen en dat werd massaal gedaan. Meer dan 350 duizend kaartjes werden verkocht, dit staat gelijk aan ongeveer een miljoen kijkers. Het idee achter de show is niet te moeilijk, het hoofddoel is vooral plezier hebben, voor zowel de artiesten als de mensen thuis. De artiesten laten naast hun eigen liedjes ook bijzondere samenwerkingen horen. Zo is een duet tussen Nick Schilder en Maan met de cover van het nummer ‘Vivo per lei’ een groot succes.  Ook vond er een kleine reünie tussen Acda en de Munnik plaats en kwamen er enkele gastartiesten langs zoals Bilal Wahib en Danny Vera. Al met al vloog de avond voorbij en iedereen was razend enthousiast.

De koning en zijn gezin kwamen de middag voor de stream kijken bij de generale repetitie.

Koningsdag 

De gelegenheidsband viel erg in de smaak bij Nederland, zo ook bij het Koninklijk Huis. Ter gelegenheid van de 54e verjaardag van Koning Willem-Alexander kwam de band opnieuw bij elkaar. Als je dacht dat de eerste stream-locatie nog niet groots genoeg was had je het mis. Voor deze speciale dag was de band namelijk uitgenodigd om te streamen vanaf de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde. De band werd voor deze speciale gelegenheid uitgebreid met nieuwe leden Sanne Hans en voormalig gast-artiest Danny Vera. Bilal Wahib werd echter niet toegevoegd aan de vaste leden en was er deze editie niet bij, of dit gerelateerd is aan het drama dat heeft plaatsgevonden enkele weken geleden is niet duidelijk. Ook DJ Armin van Buren sloot zich voor deze speciale editie bij de band aan, een artiest die normaal de hele wereld overvliegt had nu ook tijd om mee te doen aan dit fantastische initiatief, een geluk bij een ongeluk. De koning en zijn gezin kwamen de middag voor de stream kijken bij de generale repetitie. Het is de eerste keer dat het paleis wordt opengesteld voor een popconcert. Niet geheel onverwacht scoorde de tweede editie nog beter dan de eerste. Op het hoogtepunt keken maar liefst twee en een half miljoen mensen uit tientallen landen naar de livestream.

Waarom is de gelegenheidsband zo’n groot succes?

Na een bewogen jaar is Nederland toe aan luchtigheid en plezier. Dit is precies wat The Streamers ons brengt. De pandemie heeft het nieuws al genoeg overheerst, buiten het gehoorzamen van de regels om kunnen we helaas weinig aan de situatie veranderen. Wat we in ieder geval kunnen is proberen iets moois te maken van hetgeen wat wel mogelijk.

Daarnaast laat de vrienden van Amstel live al jaren zien dat het samenvoegen van Nederlandse artiesten een groot succes is. Waar normaal ongeveer 150.000 mensen verdeeld over meerdere avonden live mogen genieten van dit spektakel wordt dit nu gratis beschikbaar gesteld voor iedereen.

Nog eentje dan 

Aankomende zaterdag, 29 mei staat de laatste stream op de planning. Na het grote succes van stream 1 en 2 moet de band alles uit de kast trekken om dit te evenaren of beter nog, te overtreffen. Ook de stream-locatie groeit iedere keer weer, na Theater Carré in Amsterdam en Paleis Noordeinde in Den Haag maken ze voor de laatste het cirkeltje rond. De Kuip in Rotterdam vormt namelijk de thuisbasis voor deze allerlaatste show. André Hazes junior en Ronnie Flex sluiten zich bij de band aan en ook Snelle keert terug nadat hij de Koningsdag editie heeft moeten missen door een burn-out. De gratis kaartverkoop voor The Final Farewell Show is reeds van start gegaan. 

 

Cover: Qmusic

Edited by: Vanessa Yu

buy office 2016 pro

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace