fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

Het leven na Communicatiewetenschap: Anique

In onze nieuwe rubriek zoeken we uit waar ex-Communicatiewetenschapstudenten allemaal terecht komen na de studie. Deze keer een interview met Anique. Vorig jaar nog de hoofdredacteur van Medium Magazine en nu al aan het werk als freelance journalist!


Voor de nieuwe rubriek ‘Is er leven na Communicatiewetenschap?’ sprak Medium met Anique. Anique is oud studente Communicatiewetenschap en Politieke Communicatie en tevens oud-hoofdredacteur van Medium. Op de Roeterseilandcampus bespraken we wat ze nu doet, wat ze heeft meegenomen uit haar studie naar het werk, wat ze nu doet én of ze tips heeft voor de studenten van nu.

Niet het plan
“Ik ben nu freelance journalist. Momenteel heb ik drie opdrachtgevers waarvoor ik vooral schrijf, maar daarnaast ook een stukje sociale media doe”, begint Anique te vertellen wanneer we haar vragen wat ze nu doet. “Het was helemaal niet per se mijn plan, maar met de master Politieke Communicatie kom je al snel terecht in de voorlichting of bij een politieke partij. Ik wist niet zo goed wat ik daarvan moest verwachten, omdat het vrij abstract is. Op een gegeven moment kwam er een nieuwe nieuwssite online die nog schrijvers zocht, die nu alweer offline is helaas. Daarom heb ik me toen ingeschreven als zzp’er en dacht: ik ga het gewoon proberen. Tot nu toe gaat dat hartstikke goed.”

Ik heb me ingeschreven als zzp’er en dacht: ik ga het gewoon proberen

Van het ene in het andere doorgerold
Het freelancen is dan ook niet iets wat ze van tevoren bedacht had. “Het leek me best wel moeilijk. Alles moet je zelf doen: van het bepalen van je tarieven en het doen van je administratie, tot het binnenhalen van je eigen werk. Dat stond me in het begin niet zo aan. Ik was dan ook van plan om een vaste baan te gaan zoeken, maar toen ze schrijvers zochten heb ik me ingeschreven en tegen mezelf gezegd dat ik het gewoon een jaar ging proberen. Je kan altijd zelf stoppen en in loondienst gaan. Ik ben eigenlijk van het ene in het andere doorgerold.”

Aanvankelijk wist ze ook helemaal niet dat haar interesse bij het schrijven lag. “Ik vond de studie gewoon heel erg leuk en op een gegeven moment kwam ik er in mijn tweede jaar achter dat ik journalistiek en de media erg interessant vond, en daar graag over las.” Samen met haar interesse voor politiek kwam het dan ook een beetje bij elkaar. Om die reden is ze haar stage gaan doen in Hilversum bij de wetenschapsafdeling van De Kennis Van Nu van de NTR. “Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad en schrijf nu zowel voor wetenschapsplatforms als voor overige media.” 

Leren door te doen
Of er nog bepaalde kennis of skills zijn die Anique vanuit Communicatiewetenschap heeft meegenomen in haar werk vertelt ze: “Waar je op zich heel veel aan hebt, is het inzicht in hoe media werken. Als ik het specifiek over mijn master heb, dan heb ik veel gehad aan het vak Citizens and Public Opinion. Hierin leerde je hoe meningen worden gevormd en wat voor invloed de media en de politiek daarop hebben. Hoe mensen bijvoorbeeld heel erg in hun eigen bubbel kunnen zitten en wat dat doet met hun bereidheid om hun mening aan te passen.”

Anique vertelt verder: “Daarnaast heb ik een hoop geleerd over hoe media, en vooral nieuwe media, werken. Al heb ik tijdens mijn stage en werk wel het meeste geleerd. Door het te dóén. Die ervaringen neem je wel mee en het helpt heel erg om de dingen die je hebt geleerd tijdens de studie toe te passen in het vakgebied.” Of Communicatiewetenschap een must is als je aan het werk wil in dit vakgebied, weet Anique niet zo goed. “Ik zou niet willen zeggen dat Communicatiewetenschap een must is om dit werk te doen maar ik denk wel dat het handig is, omdat je weet hoe -nieuwe- media in elkaar zitten. Daarbij leer je ook kritisch te zijn en dat is heel belangrijk in dit vak. Het is gewoon fijn om de kennis te hebben. Het geeft je iets meer inzicht.”

Tijdens mijn stage en werk heb ik het meeste geleerd. Door het te dóén

Doe wat je leuk vindt
Als Anique een tip mee zou mogen geven aan studenten op basis van haar eigen ervaringen, zou dat zijn om meteen iets te gaan doen in je beoogde vakgebied én dat je kiest voor iets wat je leuk vindt. “Ga zo snel mogelijk, als je een bijbaan zoekt, op zoek naar iets wat in het vakgebied van je studie valt of in het vakgebied waar je in wil belanden. Dat is voornamelijk het netwerk waar ik nog het meeste aan heb en waar ik nog steeds contact mee heb. Ik vind het heel fijn dat het tot nu toe altijd gelukt is iets te doen wat aansluit op wat ik nu doe voor mijn werk.”

“Een andere tip is altijd iets te doen wat je leuk vindt”, vertelt Anique. “Je master is zo druk, je bent er vaak 40 uur per week mee bezig. Ik had het zelf nooit op kunnen brengen als ik het niet leuk had gevonden. Je hoort wel vaak dat je met bijvoorbeeld Persuasieve of Corporate Communicatie heel erg iets kan, maar ik heb er best wel vertrouwen in dat ik ook iets in de marketing kan. Omdat ik er daar ook over geleerd heb, alleen dan meer op het gebied van politiek.”

Tekst en foto: Loïs Marcus / Eindredactie: Iris Ausems

376 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram