fbpx
25/03/2019 Communication Science news and articles

Het leven na Communicatiewetenschap: Anique

In onze nieuwe rubriek zoeken we uit waar ex-Communicatiewetenschapstudenten allemaal terecht komen na de studie. Deze keer een interview met Anique. Vorig jaar nog de hoofdredacteur van Medium Magazine en nu al aan het werk als freelance journalist!


Voor de nieuwe rubriek ‘Is er leven na Communicatiewetenschap?’ sprak Medium met Anique. Anique is oud studente Communicatiewetenschap en Politieke Communicatie en tevens oud-hoofdredacteur van Medium. Op de Roeterseilandcampus bespraken we wat ze nu doet, wat ze heeft meegenomen uit haar studie naar het werk, wat ze nu doet én of ze tips heeft voor de studenten van nu.

Niet het plan
“Ik ben nu freelance journalist. Momenteel heb ik drie opdrachtgevers waarvoor ik vooral schrijf, maar daarnaast ook een stukje sociale media doe”, begint Anique te vertellen wanneer we haar vragen wat ze nu doet. “Het was helemaal niet per se mijn plan, maar met de master Politieke Communicatie kom je al snel terecht in de voorlichting of bij een politieke partij. Ik wist niet zo goed wat ik daarvan moest verwachten, omdat het vrij abstract is. Op een gegeven moment kwam er een nieuwe nieuwssite online die nog schrijvers zocht, die nu alweer offline is helaas. Daarom heb ik me toen ingeschreven als zzp’er en dacht: ik ga het gewoon proberen. Tot nu toe gaat dat hartstikke goed.”

Ik heb me ingeschreven als zzp’er en dacht: ik ga het gewoon proberen

Van het ene in het andere doorgerold
Het freelancen is dan ook niet iets wat ze van tevoren bedacht had. “Het leek me best wel moeilijk. Alles moet je zelf doen: van het bepalen van je tarieven en het doen van je administratie, tot het binnenhalen van je eigen werk. Dat stond me in het begin niet zo aan. Ik was dan ook van plan om een vaste baan te gaan zoeken, maar toen ze schrijvers zochten heb ik me ingeschreven en tegen mezelf gezegd dat ik het gewoon een jaar ging proberen. Je kan altijd zelf stoppen en in loondienst gaan. Ik ben eigenlijk van het ene in het andere doorgerold.”

Aanvankelijk wist ze ook helemaal niet dat haar interesse bij het schrijven lag. “Ik vond de studie gewoon heel erg leuk en op een gegeven moment kwam ik er in mijn tweede jaar achter dat ik journalistiek en de media erg interessant vond, en daar graag over las.” Samen met haar interesse voor politiek kwam het dan ook een beetje bij elkaar. Om die reden is ze haar stage gaan doen in Hilversum bij de wetenschapsafdeling van De Kennis Van Nu van de NTR. “Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad en schrijf nu zowel voor wetenschapsplatforms als voor overige media.” 

Leren door te doen
Of er nog bepaalde kennis of skills zijn die Anique vanuit Communicatiewetenschap heeft meegenomen in haar werk vertelt ze: “Waar je op zich heel veel aan hebt, is het inzicht in hoe media werken. Als ik het specifiek over mijn master heb, dan heb ik veel gehad aan het vak Citizens and Public Opinion. Hierin leerde je hoe meningen worden gevormd en wat voor invloed de media en de politiek daarop hebben. Hoe mensen bijvoorbeeld heel erg in hun eigen bubbel kunnen zitten en wat dat doet met hun bereidheid om hun mening aan te passen.”

Anique vertelt verder: “Daarnaast heb ik een hoop geleerd over hoe media, en vooral nieuwe media, werken. Al heb ik tijdens mijn stage en werk wel het meeste geleerd. Door het te dóén. Die ervaringen neem je wel mee en het helpt heel erg om de dingen die je hebt geleerd tijdens de studie toe te passen in het vakgebied.” Of Communicatiewetenschap een must is als je aan het werk wil in dit vakgebied, weet Anique niet zo goed. “Ik zou niet willen zeggen dat Communicatiewetenschap een must is om dit werk te doen maar ik denk wel dat het handig is, omdat je weet hoe -nieuwe- media in elkaar zitten. Daarbij leer je ook kritisch te zijn en dat is heel belangrijk in dit vak. Het is gewoon fijn om de kennis te hebben. Het geeft je iets meer inzicht.”

Tijdens mijn stage en werk heb ik het meeste geleerd. Door het te dóén

Doe wat je leuk vindt
Als Anique een tip mee zou mogen geven aan studenten op basis van haar eigen ervaringen, zou dat zijn om meteen iets te gaan doen in je beoogde vakgebied én dat je kiest voor iets wat je leuk vindt. “Ga zo snel mogelijk, als je een bijbaan zoekt, op zoek naar iets wat in het vakgebied van je studie valt of in het vakgebied waar je in wil belanden. Dat is voornamelijk het netwerk waar ik nog het meeste aan heb en waar ik nog steeds contact mee heb. Ik vind het heel fijn dat het tot nu toe altijd gelukt is iets te doen wat aansluit op wat ik nu doe voor mijn werk.”

“Een andere tip is altijd iets te doen wat je leuk vindt”, vertelt Anique. “Je master is zo druk, je bent er vaak 40 uur per week mee bezig. Ik had het zelf nooit op kunnen brengen als ik het niet leuk had gevonden. Je hoort wel vaak dat je met bijvoorbeeld Persuasieve of Corporate Communicatie heel erg iets kan, maar ik heb er best wel vertrouwen in dat ik ook iets in de marketing kan. Omdat ik er daar ook over geleerd heb, alleen dan meer op het gebied van politiek.”

Tekst en foto: Loïs Marcus / Eindredactie: Iris Ausems

310 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram