fbpx
14/10/2019 Communication Science news and articles

Het leven bij een lokale omroep

Philip vertelt over zijn ervaringen bij de lokale omroep, waar het niet altijd zo makkelijk gaat als mensen denken!


De lokale omroep heeft vaak een imago probleem, zeker de omroepen in kleinere gemeenten zoals de mijne. Ik woon in een klein dorpje dat samen met drie andere dorpen de gemeente Zuidplas vormt. Dat landelijke wonen is leuk en lekker rustig, de keerzijde daarvan is dat er bijzonder weinig noemenswaardigs gebeurd.

De laatste keer dat onze gemeente het landelijke nieuws haalde was weliswaar met de verkiezingen. Al vier jaar lang komen nationale en internationale pers verslag uitbrengen van ons ‘revolutionaire’ drive-in stembureau. Verder is er in het afgelopen decennium een keer een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in een weiland, vlak naast de kerosineleiding die van Rotterdam naar Schiphol loopt. Heel veel meer spectaculairs gebeurd er niet als je met landelijke ogen kijkt.

Als lokale omroep moet je het klein houden, dicht bij de belevingswereld van de inwoners blijven. Je volgt de lokale sportploegen en dat binnenkort blikjes en conserven bij het plastic afval mogen is het nieuws van de week. Geen sexy nieuws. Maar opvallenderwijs maakt dat de inwoners van een gemeente niet zoveel uit, het is behapbaar nieuws en mensen weten in hun directe leefomgeving waar ze aan toe zijn. Dat lokaal nieuws niet sexy is zal vast iets afdoen aan het imago van een omroep, maar als je er mensen mee helpt, wat zou het dan?

Relletjes
Heel soms is er een relletje in de gemeente. Met de nadruk op soms. De meest recente rel betrof een boom. In mijn pittoreske dorpje stond een boom midden op het dorpsplein voor het oude gemeentehuis. Tijdens de fusie met de andere dorpen is het gemeentehuis verhuisd naar het grootste dorp en dat van ons kwam leeg te staan, waardoor de nieuwe gemeente besloot er woningen te plaatsen. Echter ging vlak voor de verkiezingen de boom tegenover het gemeentehuis tegen de vlakte. Er werd een stille tocht voor de boom georganiseerd en iedere politieke partij had direct een mening. Als lokale omroep ga je dan gelijk graven. Waarom staat die boom er? Wat is de emotionele waarde van zo’n boom? Gek genoeg ga je ook relativeren. Als we ons druk maken om zo’n boom, dan gaat het toch best goed in onze gemeente? Toch zal je als omroep iets moeten met zo’n relletje. Menig belletje wordt in de nachtelijke uren van de dag gepleegd om te overleggen hoe we er verslag van gaan doen. En in dit geval was de keuze makkelijk, hoe vervelend het ook is dat de boom weg is, het is slechts een boom.

Verkiezingen
Als lokale omroep ben je zowel waakhond van de lokale democratie als informatiekanaal voor de burger. Als politiek verslaggever stel ik zo links en rechts in mijn omgeving vragen als: wat zou jij willen zien of lezen? Laatst sprak ik een kennis en stelde ik de vraag wat zij interessant zou vinden om te lezen om haar stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op te baseren. Tot mijn grote verbazing kwam het volgende antwoord: ‘Ik heb niet zoveel met de gemeentepolitiek, ik heb veel meer met de landelijke politiek die beslissen echt over mijn omgeving.’ Naast dat zo’n antwoord feitelijk gezien onjuist is, ik heb Mark Rutte immers nog nooit gehoord over het verlenen van een vergunning voor een Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel, deed het mij toch denken. Doen wij als lokale omroep ons werk wel goed genoeg? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit soort misvattingen niet meer ontstaan?

Dilemma’s
En tussendoor word je als omroep links en rechts bestookt met meningen en opinies. Niks nieuws onder de zon, maar als politici op de kieslijst je gaan beschuldigen van het hebben van een politieke voorkeur, beïnvloedt dat het journalistieke proces enorm. Je komt ongewild onder een vergrootglas te liggen waardoor het maken van onafhankelijke keuzes onder druk komt te staan. Als journalist probeer je in eerste plaats alle partijen in de verkiezing te belichten en de media-aandacht evenredig te verdelen, een theoretisch mooi verhaal maar in de praktijk ó zo moeilijk.

Het moment dat verkiesbare politici publiek roepen dat de lokale omroep een bepaalde kleur heeft is het moment dat politici de onafhankelijkheid van een omroep in gevaar brengen. Zelf telde ik paranoia hoe vaak een partij in een artikel genoemd werd en of in onze promo’s alle partijen wel verwerkt waren. Een ongezonde ontwikkeling. In enkele externe debatten was het namelijk daadwerkelijk zo dat partijen minder aan bod kwamen. Dan sta je voor het blok, ga je de werkelijkheid weerspiegelen door aan te geven wat er gebeurd is en wie er de sterkste punten maakt of ga je mee in de hysterie en ga je de waarheid lichtelijk verdraaien om zo alle partijen evenveel aandacht te geven?

Zoals je wellicht wel gelezen hebt is het leven bij een lokale omroep niet altijd even gemakkelijk. De keuzes die op je pad komen zijn enorm en niet eenvoudig te maken. Er kleeft echter wél één groot voordeel aan het werk bij een lokale omroep, je leert zo belachelijk veel over journalistiek en content creëren. Dus heb je ambitie binnen de journalistiek en heb je een paar uurtjes in de week over? Ren naar je lokale omroep, ze staan te springen om mensen met ambitie die willen leren.

Cover: Philip van Es / Eindredactie: Kyle Hassing

Reacties

reacties

Related Posts

Medium Podcast #7 – Let’s talk about nudes

24/09/2019

24/09/2019

Two aspiring communication scientists, a few cans of beer and some Bacardi breezers. It was King’s Night when Kajsa and...

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

EnjoyInstagram