fbpx
23/04/2019 Communication Science news and articles

Het leven bij een lokale omroep

Philip vertelt over zijn ervaringen bij de lokale omroep, waar het niet altijd zo makkelijk gaat als mensen denken!


De lokale omroep heeft vaak een imago probleem, zeker de omroepen in kleinere gemeenten zoals de mijne. Ik woon in een klein dorpje dat samen met drie andere dorpen de gemeente Zuidplas vormt. Dat landelijke wonen is leuk en lekker rustig, de keerzijde daarvan is dat er bijzonder weinig noemenswaardigs gebeurd.

De laatste keer dat onze gemeente het landelijke nieuws haalde was weliswaar met de verkiezingen. Al vier jaar lang komen nationale en internationale pers verslag uitbrengen van ons ‘revolutionaire’ drive-in stembureau. Verder is er in het afgelopen decennium een keer een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in een weiland, vlak naast de kerosineleiding die van Rotterdam naar Schiphol loopt. Heel veel meer spectaculairs gebeurd er niet als je met landelijke ogen kijkt.

Als lokale omroep moet je het klein houden, dicht bij de belevingswereld van de inwoners blijven. Je volgt de lokale sportploegen en dat binnenkort blikjes en conserven bij het plastic afval mogen is het nieuws van de week. Geen sexy nieuws. Maar opvallenderwijs maakt dat de inwoners van een gemeente niet zoveel uit, het is behapbaar nieuws en mensen weten in hun directe leefomgeving waar ze aan toe zijn. Dat lokaal nieuws niet sexy is zal vast iets afdoen aan het imago van een omroep, maar als je er mensen mee helpt, wat zou het dan?

Relletjes
Heel soms is er een relletje in de gemeente. Met de nadruk op soms. De meest recente rel betrof een boom. In mijn pittoreske dorpje stond een boom midden op het dorpsplein voor het oude gemeentehuis. Tijdens de fusie met de andere dorpen is het gemeentehuis verhuisd naar het grootste dorp en dat van ons kwam leeg te staan, waardoor de nieuwe gemeente besloot er woningen te plaatsen. Echter ging vlak voor de verkiezingen de boom tegenover het gemeentehuis tegen de vlakte. Er werd een stille tocht voor de boom georganiseerd en iedere politieke partij had direct een mening. Als lokale omroep ga je dan gelijk graven. Waarom staat die boom er? Wat is de emotionele waarde van zo’n boom? Gek genoeg ga je ook relativeren. Als we ons druk maken om zo’n boom, dan gaat het toch best goed in onze gemeente? Toch zal je als omroep iets moeten met zo’n relletje. Menig belletje wordt in de nachtelijke uren van de dag gepleegd om te overleggen hoe we er verslag van gaan doen. En in dit geval was de keuze makkelijk, hoe vervelend het ook is dat de boom weg is, het is slechts een boom.

Verkiezingen
Als lokale omroep ben je zowel waakhond van de lokale democratie als informatiekanaal voor de burger. Als politiek verslaggever stel ik zo links en rechts in mijn omgeving vragen als: wat zou jij willen zien of lezen? Laatst sprak ik een kennis en stelde ik de vraag wat zij interessant zou vinden om te lezen om haar stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op te baseren. Tot mijn grote verbazing kwam het volgende antwoord: ‘Ik heb niet zoveel met de gemeentepolitiek, ik heb veel meer met de landelijke politiek die beslissen echt over mijn omgeving.’ Naast dat zo’n antwoord feitelijk gezien onjuist is, ik heb Mark Rutte immers nog nooit gehoord over het verlenen van een vergunning voor een Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel, deed het mij toch denken. Doen wij als lokale omroep ons werk wel goed genoeg? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit soort misvattingen niet meer ontstaan?

Dilemma’s
En tussendoor word je als omroep links en rechts bestookt met meningen en opinies. Niks nieuws onder de zon, maar als politici op de kieslijst je gaan beschuldigen van het hebben van een politieke voorkeur, beïnvloedt dat het journalistieke proces enorm. Je komt ongewild onder een vergrootglas te liggen waardoor het maken van onafhankelijke keuzes onder druk komt te staan. Als journalist probeer je in eerste plaats alle partijen in de verkiezing te belichten en de media-aandacht evenredig te verdelen, een theoretisch mooi verhaal maar in de praktijk ó zo moeilijk.

Het moment dat verkiesbare politici publiek roepen dat de lokale omroep een bepaalde kleur heeft is het moment dat politici de onafhankelijkheid van een omroep in gevaar brengen. Zelf telde ik paranoia hoe vaak een partij in een artikel genoemd werd en of in onze promo’s alle partijen wel verwerkt waren. Een ongezonde ontwikkeling. In enkele externe debatten was het namelijk daadwerkelijk zo dat partijen minder aan bod kwamen. Dan sta je voor het blok, ga je de werkelijkheid weerspiegelen door aan te geven wat er gebeurd is en wie er de sterkste punten maakt of ga je mee in de hysterie en ga je de waarheid lichtelijk verdraaien om zo alle partijen evenveel aandacht te geven?

Zoals je wellicht wel gelezen hebt is het leven bij een lokale omroep niet altijd even gemakkelijk. De keuzes die op je pad komen zijn enorm en niet eenvoudig te maken. Er kleeft echter wél één groot voordeel aan het werk bij een lokale omroep, je leert zo belachelijk veel over journalistiek en content creëren. Dus heb je ambitie binnen de journalistiek en heb je een paar uurtjes in de week over? Ren naar je lokale omroep, ze staan te springen om mensen met ambitie die willen leren.

Cover: Philip van Es / Eindredactie: Kyle Hassing

306 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram