fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

Hannelore heeft haar droombaan: nieuwslezen op de radio

Vorige week werd bekend dat 538-nieuwslezer Hannelore Zwiterslood de overstap gaat maken van radio naar tv.


Bij de Radio 538-studio in Hilversum spraken wij met één van de meest herkenbare stemmen van de Nederlandse radio. Precies op tijd kwam nieuwslezer Hannelore Zwitserlood aanlopen in haar mom coat. Volgens haar een praktische en, dankzij de grote capuchon, tegen de hoosbuien bestendige jas. Meteen bij de ingang werd duidelijk dat de Radio 538-nieuwslezer zelf invloed uitoefent op welk nieuws zij brengt en hoe dit wordt gebracht. De social mediamanager van Radio 538 liep langs de receptie waar wij net waren verwelkomd door Hannelore. Haar slappe lach van gisteren in de Coen en Sander Show bleek een hit te zijn op social media. Naast het lachen (en nieuwslezen), maakt Hannelore een driedeling van radio, schrijven en presenteren. Stilzitten doet deze alumna Communicatiewetenschap met twee kinderen en haar eigen bedrijf in ieder geval niet.

Hannelore behoort tot de eerste lichting studenten van de studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. “Medium Magazine lag toentertijd altijd in het Oost-Indisch huis, dat pak je dan wel even mee natuurlijk. De studie is nu anders dan vroeger. We hadden eerst een propedeuse. In de drie jaar daarna kon je zelf een specialisatierichting kiezen.”

Wat voor student was jij?
“Ik was een drukke student. Ik wilde eigenlijk altijd archeologie studeren. Dat is het niet geworden; ik hield niet van kamperen en reizen. Uit een soort IQ-test bleek dat journalistiek mij ligt en ik gemakkelijk kon leren. Daarom koos ik ervoor om na mijn laatste jaar vwo naar de Universiteit van Amsterdam te gaan. Het was nogal rommelig toen ik begon aan de opleiding. Niemand wist eigenlijk waarheen en waarvoor. Zo kregen wij wel eens een klaslokaal door, wat uiteindelijk een bezemkast bleek te zijn”, zegt Hannelore lachend. “Zodra ik besloten had om Communicatiewetenschap te studeren, startte ik met mijn werk als vrijwilliger bij de lokale radio-omroep. Daarnaast moest ik ook werken voor geld. Dat deed ik tien tot twintig uur per week. Ik had wel mijn basisbeurs, maar mijn ouders konden niet bijspringen. Zij verdienden net genoeg, waardoor ik geen recht had op een aanvullende beurs. Ik betaalde alles zelf, zoals mijn collegegeld en boeken.”

Hoe hield je dat vol, zoveel werken en studeren?
“Ja, hoe deed ik dat? Wat een hoop scheelde was dat ik trimesters had waarbij ik maar vier uur per week college had. Dan moest ik wel een boek lezen en daar iets van vinden, maar het zorgde er wel voor dat ik mijn eigen tijd kon indelen.”

Op welke manier heeft de studie Communicatiewetenschap een bijdrage geleverd aan jouw carrière?
“In eerste instantie dacht ik dat ik er niets aan had. De studie was vooral een opleiding tot wetenschapper. Daarom volgde ik acht in plaats van vier praktische bijvakken. Wat ik nu wel merk, is dat ik dankzij de studie een analytisch denkniveau heb. Als ik een bericht meeneem in mijn nieuwsuitzending ben ik eerder bezig met vragen als: wat doet dit met mijn luisteraars? Waarom zou ik wel of niet iets meenemen en wat heeft dit voor invloed? Ik kijk op een andere manier naar nieuws en denk bewust na over mijn journalistieke woordkeuzes. Ik heb ook het bijvak vrouwenstudies gevolgd, waardoor ik bijvoorbeeld meer let op seksisme in mijn teksten.”

Ze dachten dan: oh, zo’n blond huppelkutje kan ik prima hebben. Dus niet. Dat was wel kicken.

Je let dus ook op seksisme, ben je feministisch?
“Als kind was ik veel met radio bezig. Dat vond ik superleuk. Toen ik op de middelbare school zat, hoorde ik Jeroen van Inkel op de radio en dacht ik: wauw! Jaren later zat ik in datzelfde programma als nieuwslezer en sidekick. Ik ontving toen een bericht van iemand die ik vaak sprak op weg naar school. Diegene zei: ‘’You did it! Hoe cool is dit?’’ Direct na mijn afstuderen begon ik bij de krant Spits. Ik werkte destijds ook bij Radio Amsterdam, de kabelkrant en Teletekst. Later werkte ik nog bij Finance Television, waar ik verslag deed van economisch nieuws, beursverslagen en ook analisten interviewde, terwijl ik nooit eindexamen economie had gedaan. Ik wist eerst niet eens wat de AEX was. Dankzij mijn studie leerde ik van een moeilijk verhaal iets concreets te maken. Ik ga dan net zo lang door tot ik het begrijp. Achteraf bleken die analisten dan helemaal niet zo slim als ze vooraf leken. Ik vroeg net zo lang door tot ze vastliepen. Ze dachten dan: oh, zo’n blond huppelkutje kan ik prima hebben. Dus niet. Dat was wel kicken. Daarna werkte ik bij RTL Nieuws, dat toen nog Yorin FM heette, als nieuwslezer. Ook zat ik weleens met Loretta Schrijver aan de nieuwsdesk. Ik sprak dan live achter de schermen de voice-over in. Op televisie wilde ik ook graag presenteren, maar dat lukte steeds niet. Ze namen van buiten het bedrijf alleen mannen of mensen met een andere culturele achtergrond aan, om meer diversiteit uit te stralen. Blonde vrouwen hadden ze al genoeg. Toen dacht ik, dan niet joh; ik ga doen wat ik het allerleukste vind en dat is dus radio.”

Bij elk radiostation heerst een bepaalde sfeer. Moet de nieuwslezers persoonlijkheid van nature hierbij passen of denk je dat professionaliteit genoeg is?
Dat laatste. Ik heb inmiddels met zoveel dj’s gewerkt. Elke keer is het weer anders. Je moet goed bedenken dat het niet gaat om de nieuwslezer zelf, maar om het nieuws dat je brengt. Je moet je werk gewoon goed doen.”

Het lijkt mij soms best lastig om op de radio jezelf te zijn. Heb jij dat ook?
“Soms, maar meestal lukt dat wel. Als ik iets zeg wat totaal niet kan als nieuwslezer, dan zeg ik dat er ook wel bij. Meestal gaat dit om grappige berichtjes. Dan kan ik daarin mijn mening meenemen als vrouw, moeder, niet-idioot en als normaal weldenkend mens. Bij serieuze berichten, zoals over politiek, houd ik mijn mening voor me. Dan moet je als nieuwslezer onpartijdig zijn.”

Op basis van welke criteria selecteer jij je berichtgeving?
“Voor een deel selecteer ik nieuws zelf. Soms lees ik een heel ANP-bulletin en andere keren slechts delen daarvan. Dat is geheel afhankelijk van de eigen verhalen die we op dat moment hebben. Ik had het er met mijn man nog over dat les één in communicatie is: het aantal doden keer de onverwachtheid delen door de afstand. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Daarnaast kijk ik nog of het kan aanhaken op ander nieuws. Ik schrijf hier vooral naar de doelgroep toe.”

De dag erna sta ik te jodelen voor een gekke commercial

Je vertelde dat je naast je werk voor Radio 538 ook freelance klussen doet. Welke klus vind je het leukst om te doen?
“Ik spreek Tommy Teleshopping in. Dat vind ik heel leuk om te doen. We werken met een leuk team en het contrasteert goed met het nieuwslezen. Maar Tommy Teleshopping doe ik maar één dag per twee maanden, terwijl ik dagelijks diverse voice-overs, commercials en telefoonsystemen inspreek. Ik spreek bijvoorbeeld ook voorlichtingsvideo’s in voor diverse Ministeries en de dag erna sta ik te jodelen voor een gekke commercial.”

Waar moet iemand aan voldoen om een goede nieuwslezer te worden?
“Vroeger luisterde ik veel naar andere nieuwslezers. Als je een theoretische studie doet, is het belangrijk om praktijkervaring op te doen, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een lokale omroep. Je moet hard willen werken en de juiste bijvakken kiezen. Daarnaast kan je ook cursussen volgen in voice-overen en nieuwslezen. Bij Radio 538 heb je ook een opleidingstraject waarbij jonge mensen worden klaargestoomd voor diverse functies in het radiovak. En daarnaast moet je vooral van radio en televisie houden, denk ik.”

Dit interview met Hannelore vond plaats voordat bekend werd dat zij naar RTL ging. 

Cover: Lisette Klein

540 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram