fbpx
24/04/2019 Communication Science news and articles

Glorificatie beroemdheden neemt bizarre vormen aan

De aanhang van een beroemdheid gaat regelmatig door het vuur voor hun idool. Zo worden zelfs illegale en strafbare acties fors verdedigd. Medium neemt een kijkje in deze fancultuur.


Wie bekend is, draagt een grote schare fans met zich mee. Deze supporters zorgen voor uitverkochte premières van films, volle zalen bij muziekconcerten of een uitbundig ontvangst tijdens meet and greets. De meest fanatieke aanhangers hebben via sociale media zelfs de mogelijkheid om voor hun idool op te komen of hem of haar aan te moedigen, en sommigen hebben zelfs een toegewijd account voor hun favoriete celebrity aangemaakt, als een vorm van respect naar de beroemde persoon toe.

Middels die accounts is het dus mogelijk om bepaalde acties te verdedigen of juist extra in het licht te zetten. Maar ook om vijanden van de zo geliefde celebrity’s massaal aan de schandpaal te nagelen. Zo werd Pete Davidson, ex van popster Ariana Grande, recentelijk slachtoffer van de grote digitale schare fans die de zangeres heeft. Davidson had namelijk intieme foto’s verzonden naar Grande’s ex Mac Miller, die kort hierna dankzij een overdosis drugs overleed. Davidson kreeg de volle laag van de online menigte, terwijl Grande en Miller nooit hadden gevraagd om de nogal obscure manier van medeleven.

Niet alleen zorgen de online volgers voor een eigen, ongegeneerd rechtssysteem, maar weten zij ook op de gekste manieren hun favoriete mediapersonages te verdedigen. Zo is er de veelbesproken Kevin Spacey, die al een oneindig aantal keer door het slijk is gehaald wegens zijn kindermisbruik, maar bij de première van het zesde seizoen van House of Cards alsnog door duizenden fans werd aangehaald als juist dat missende ingrediënt dat weer terug moet komen. In het verleden mochten onder andere ook Gucci Mane, Charlie Sheen, Donald Trump en XXXTENTACION rekenen op de makkelijke vergiffenis van hun aanhang, ook al waren zij verantwoordelijk voor seksueel misbruik, steekpartijen en wapenbezit.

Naast het buitenland is ook in Nederland de bizarre adoratie troef. Op zeer twijfelachtige gebieden worden beroemdheden de hemel in geprezen voor daden die, op zijn zachtst gezegd, niet bepaald als vleiend omschreven kunnen worden. Zo werd Haagse rapper Mula B. twee weken terug tijdens een politiecontrole gearresteerd wegens het bezit van een vuurwapen. Logischerwijs moest de artiest een nachtje brommen en kreeg hij van de rechter, in afwachting van zijn proces, een paar huisregels mee die hij niet mocht overschrijden. Een volkomen logisch oordeel, maar alsnog reden voor rap- en fanaccounts op bijvoorbeeld Instagram om zich haaks op de uitspraak te positioneren en massaal wisten te propageren voor een vrijlating van Mula B., ondanks de wetsovertredingen.

De ophemeling van artiesten, acteurs en andere beroemdheden neemt daarmee zulke vormen aan, dat zelfs illegale acties of strafbare gebeurtenissen met de mantel der liefde worden bedekt. Enigszins te verantwoorden – je bent immers fan of je bent het niet – maar wanneer iemand willens en wetens onwettelijk handelt, verdient diegene het om op de blaren te zitten. Daarnaast is het spelen van eigen (online) rechter ook zeer twijfelachtig. Niet alleen zadelt dit de hoofdpersoon op met een nergens op gebaseerd superiority complex, maar ook een vals beeld van de consequenties van de daden. Als er niemand is die bij fouten kan corrigeren, zullen de acties zich alleen maar herhalen. Dit allemaal terwijl juist deze beroemdheden een voorbeeldfunctie hebben voor de relatief jonge internetgeneratie.

Hoewel de fancultuur een soort self-fullfilling prophecy is dat dankzij de bubbel van andere fans nergens op enige vorm van weerstand stuit, zorgt de intimidatie en overtuiging waarmee sommige artiesten en filmsterren mee worden geconfronteerd wel als een kwalijke bedreiging. Eerder al gaven veel celebrity’s aan dat ze vanwege de hoge prestatiedruk, onder andere veroorzaakt door de veeleisende fans, moeite hadden om het maximale uit henzelf te halen. De fanaten zelf leken weinig gedeerd door de noodkreet, gezien het feit dat de massale internetsupport nog steeds orde van de dag is.

De invloed van supporters neemt daarbij zulke vormen aan, dat hun gedrag zelfs effect heeft op de artistieke carrière van hun idolen. Waar fans oorspronkelijk juist middels hun wensen een positieve impuls gaven aan verschillende entertainmentsterren, wordt met dit gedrag juist een andere kant getoond. De opkomst van sociale media zorgt ervoor dat er op veel meer manieren tegenwoordig een mening ten gehore kan worden gebracht, maar de schadelijke effecten worden onderschaduwd of bedekt met simpele excuses. Feit is wel dat de betreffende artiest indirect verantwoordelijk is voor de problemen van collega’s, zonder dat daar enige vorm van bewustzijn bij kwam kijken. De glorificatie van pop- en filmsterren lijkt op het eerste gezicht onschuldig en vooral positief, maar wanneer het tot in absurde vormen wordt doorgezet geeft dit eerder een negatief beeld af dan een bevorderlijk imago. De vraag rijst wanneer de adoratie eerder omschreven kan worden als gevaarlijk dan als louter een steuntje in de rug.

Cover: Pixabay / Final Editor: Brittany van Engelenhoven

246 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram