fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: een landelijk politiek spel?

Vandaag is het zover; de Gemeenteraadsverkiezingen! Fabian deelt zijn observaties en beschrijft wat er de afgelopen tijd op dit gebied gebeurd is.


Vandaag, 21 maart 2018 mag er weer in heel Nederland gestemd worden voor de gemeenteraad. In alle gemeenten zien we een verdeling van de bekende landelijke partijen en lokale partijen. De Gemeenteraadsverkiezingen moeten ervoor zorgen dat de nieuwe vertegenwoordigers van een gemeente de plaatselijke belangen van de inwoners gaan behartigen. Specifieke problemen die in een gemeente spelen, zullen normaliter hoog op de politieke agenda staan. Toch heeft het er alle schijn van dat de grote landelijke partijen de Gemeenteraadsverkiezingen domineren.

Ten eerste zien we in de media de landelijke politieke leiders campagne voeren. Iedere dag zijn het weer de bekende namen in het nieuws die een politiek spel met elkaar spelen, waarbij het vaker gaat om zaken die in de Tweede Kamer spelen dan onderwerpen waar een gemeenteraad zich mee bezighoudt. Zo vlogen PvdA-leider Lodewijk Asscher en CDA-leider Sybrand Buma elkaar onlangs in de haren over het afschaffen van de dividendbelasting tijdens het NOS-radiodebat.

Talkshows en reclamespotjes
Verder zien we ook op de televisie steeds maar weer bekende gezichten voorbij komen. Klaas Dijkhoff (VVD) die bij College Tour te gast is of Sybrand Buma (CDA) en Lilian Marijnissen (SP) die aanschuiven bij PAUW. Dit zijn allemaal voorbeelden van landelijke politici die hun partijen promoten voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zie je in een willekeurig reclameblok eerst Mark Rutte (VVD) en daarna Alexander Pechtold (D66) benadrukken waarom wij op hun partij moeten stemmen. Een steeds vaker gehoord geluid onder jongeren is dat de Gemeenteraadsverkiezingen een ‘ver-van-mijn-bed-show’ zijn. Jongere, maar ook oudere stemmers hebben veel meer behoefte aan uitleg over lokale beleidsplannen en onderwerpen uit hun eigen leefomgeving.

De grote partijen hebben bekende kopstukken en een landelijk bereik, terwijl de kleinere partijen het moeten doen met posters langs de straten en een enkel debat in een willekeurig zaaltje in de gemeente

Identieke partijprogramma’s
Als ik kijk naar mijn woonplaats Heemskerk, die tijdens verkiezingsuitslagen vaak representatief is voor de uitslag in het hele land, zie ik dat de standpunten van de grote partijen zoals VVD, CDA en D66 vrijwel identiek zijn aan de standpunten die gehanteerd werden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Het valt op dat er weinig aandacht is voor punten die specifiek in onze gemeente van belang zijn. De enige partijen die in hun media-uitingen nadrukkelijk opkomen voor specifieke issues binnen een gemeente, zijn de lokale partijen.

Maar kunnen deze lokale partijen voldoende de belangstelling voor lokale issues bij onder andere jongere kiezers prikkelen? Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat de lokale partijen de middelen missen om in landelijke media op te boksen tegen de campagnes van de grote partijen. De grote partijen hebben bekende kopstukken en een landelijk bereik, terwijl de kleinere partijen het moeten doen met posters langs de straten en een enkel debat in een willekeurig zaaltje in de gemeente. De lokale bekendheid van de lijsttrekkers is voor hen wel een belangrijke troef, maar door de vrijwel lokaal identieke standpunten van de landelijke partijen, zijn sommige kiezers wellicht weer geneigd op dezelfde partij te stemmen als bij de Landelijke Verkiezingen.

Een ander voorbeeld waaruit blijkt dat partijen te weinig bezig zijn met hun eigen gemeente, is het presenteren van een ‘Agenda Deradicalisering’ door Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie. De grootste partij uit Rotterdam en een kleine opkomende partij in Amsterdam gaan samenwerken om in heel Nederland haatpredikers te weren. Alle imams in heel Nederland moeten gescreend worden en moskeeën mogen niet meer gefinancierd worden vanuit het buitenland. Dit heeft meer weg van het winnen van landelijke sympathie voor hun partijen dan dat dit de hoogste prioriteit heeft binnen een gemeente.

‘Landelijke verkiezingen 2.0’
Als laatste zien we dat lijsttrekkers uit verschillende gemeenten zich met elkaar gaan bemoeien. Zo vond de Rotterdamse D66-lijsttrekker Said Kasmi het nodig om te zeggen dat Baudet “zo’n groot ego heeft, dat hij ervan overtuigd is dat vrouwen die hem nee verkopen, toch ja bedoelen”. Wat hij naast zijn mening geven hiermee wil bereiken, blijft voor mij onbekend. Forum voor Democratie is namelijk een partij die zich maar in één van de 333 gemeenten verkiesbaar stelt. Een groot gevaar voor D66 in Rotterdam en de andere gemeenten kan Forum voor Democratie toch niet zijn. Of toch wel? Misschien zijn we onbewust getuigen van de ‘Landelijke Verkiezingen 2.0’.

Ik ben heel benieuwd wat de verkiezingsuitslag vannacht zal worden. Gaan we een afspiegeling zien van de landelijke verkiezingen, of heeft de kiezer toch oog voor de lokale problemen en issues gehad, ondanks de algemenere landelijke campagnes? Wat de uitslag ook mag zijn, met of zonder veel invloed van lokale partijen, het belang van een goed functionerende gemeenteraad is nu nog belangrijker geworden met het overhevelen van de zorgtaken vanuit het Rijk naar de gemeenten.

Cover: Fabian Bais

301 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram