Geef mij maar ‘.amsterdam’

By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is nu eindelijk zover. Voor ons Amsterdammers is het mogelijk om een Amsterdams internetdomein te registreren. Wat? Ja! Voor slechts 49 euro per jaar kun je een domeinnaam registreren die eindigt met de extensie ‘.amsterdam’. Mediummagazine.amsterdam is nu dus echt een mogelijkheid. De .nl en .com kunnen definitief worden verbannen uit de hoofdstad.

‘Primeur’
Amsterdam heeft in Nederland niet de primeur, want Friesland had afgelopen februari de eer om de eerste zijn in ons land die de .nl kon vervangen. Daar was wel sprake van een verkorte vorm van Friesland, namelijk .frl. Amsterdam gaat wel gebruik maken van de volledige naam, dus daar hebben we dan weer wel de primeur. In vakjargon is .amsterdam een ‘top level domein’, afgekort TLD. De instantie die internationaal achter het uitgeven van de domeinen zit, is de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, afgekort ICANN. In 2011 is al besloten dat het mogelijk zou worden om bijvoorbeeld .amsterdam te gebruiken in plaats van de gebruikelijke .nl en .com. Hiermee gaat de hoofdstad andere belangrijke steden achterna, zoals Berlijn en Barcelona.
 
Hoe werkt het?
Een .amsterdam kan worden aangevraagd via geefmijmaar.amsterdam, waar je kan checken of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Sinds gisteren is de zogenaamde ‘voorrangsperiode’ ingegaan. Deze zal duren tot 14 augustus en in de periode worden de binnenstromende aanvragen bekeken. Dit is bedoeld om te beoordelen wie de domeinnaam krijgt als er meerdere aanvragen zijn voor dezelfde url: bij meerdere aanvragen op dezelfde domeinnaam krijgt de Amsterdammer voorrang. Er zijn al sites in de lucht met de .amsterdam in de url. Dit zijn de zogenaamde ‘pioniers’ en het zijn allemaal typische Amsterdamse merken. Voorbeelden zijn Kwekkeboom, platenzaak Concerto en – hoe kan het ook anders – de gay pride.

 
Elk voordeel heb z’n nadeel
Leuk, toch? Nu kan ik eindelijk christianmanuputty.amsterdam voor 49 euro per jaar op het internet gooien. Als ‘ie al niet bezet is door een andere Amsterdammer met precies dezelfde naam, maar dat betwijfel ik. Het zou ook kunnen dat de url is vastgelegd door een Amsterdams bedrijf, maar dat betwijfel ik in dit geval ook. Een voorbeeld van een bedrijf dat al wel gebruik heeft gemaakt van vastlegging is het Anne Frank Huis. Het is een preventieve maatregel, zodat het monument later niet tegen problemen aanloopt, omdat iemand anders annefrankhuis.amsterdam heeft geclaimd. Er zijn wel nadelen aan het vrijkomen van nieuwe extensies; naast .amsterdam komen ook andere extensies vrij, zoals .sucks en .adult. Taylor Swift neemt het zekere voor het onzekere en heeft dat soort extensies al opgekocht om zichzelf te beschermen tegen alle ongein. Moeten wij als redactie dat ook maar doen? Je moet er toch niet aan denken dat één of andere gek mediummagazine.sucks online gooit. Of erger: christianmanuputty.sucks. Maar voor elke andere suggestie kan je hier even checken of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Cover: Matt Rubens

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace