Ga je hospiteren? Laat je ego niet bezeren!

Picture of By Nicole van Batenburg

By Nicole van Batenburg

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]F[/mks_dropcap]antastisch, het is eindelijk zo ver! Je droom gaat in vervulling: je gaat je biezen pakken en vertrekken naar de grote stad. Vanaf nu zal jij zelf wel uitmaken of je jouw eigen boterhammen met pindakaas meeneemt of dat je toch liever een culinair maaltje (€€€) haalt in de Roeterseiland-kantine vol heerlijke snacks. Je bent er helemaal klaar voor: de DUO-website begrijp je van voor tot achter. Tot in het kleinste detail weet jij aan je medestudenten te vertellen hoe het nu zit met die lening. Ook Blackboard staat inmiddels ingesteld onder favoriete tabbladen en je weet dankzij de werkgroep-namenlijst en Facebook precies naast wie je wel of niet zal gaan zitten tijdens de eerste college. Er rest je nog slechts één ding: een kamer vinden. Hoewel het aanbod schaars is, heb je er het volste vertrouwen in dat ook dit je gaat lukken. Je bent immers awesome en bekend als de populaire boy of girl van de middelbare school, dus… niks om je zorgen over te maken, toch?  In Amsterdam zal het gaan gebeuren, de toen-al-toffe peer kan nu transformeren tot een Amsterdamse diva. Je bent niet meer te stoppen! Wat je echter niet weet, is dat Amsterdam een broedplaats van ‘leuke’ mensen is, zeg maar een soort van verzamelplek voor goed uitziende mensen die de periode thuis-thuis ontgroeid zijn.

In eerste instantie duik je vol positieve energie de hospiteervijver in: “Gelukkig maar dat mijn in het tussenjaar geschoten profielfoto on fleek is, dan word ik sowieso wel uitgenodigd”, is wat je denkt bij het opstellen van een leuk Facebookberichtje. Zo gaat dat namelijk: je meldt je samen met al je medestudenten aan op de ‘Zoekt Kamer in Amsterdam’-pagina en kopieert en plakt jouw spontane verhaaltje naar de eerste tien leuke, potentiële kamers – het liefst binnen de ring – die je tegenkomt. Maar dan kom je er tot je grote verdriet achter dat jij niet de enige bent die de kenmerken ‘gezellig’, ‘redelijk opgeruimd’, ‘in voor een feestje’, ‘sportief’, ‘enthousiast’ en ga zo maar door bezit: jouw concurrenten lijken precies hetzelfde te zijn.

Amsterdam is een broedplaats, een soort van verzamelplek voor goed uitziende mensen die de periode thuis-thuis ontgroeid zijn

Wist jij veel dat iedereen op de hospiteerborrels van reizen houdt, graag Netflix kijkt en het ook wel leuk vindt om uit te gaan (maar dan wel op z’n tijd). Je vindt leuke, gezellige avondjes op de bank hangen met kopjes thee of wijntjes toch ook echt wel heel erg leuk. En je houdt natuurlijk ook van lekker saampjes koken! Of gewoon gezellig leuke dingen doen. Leuk, leuk, leuk, gezellig, gezellig, gezellig. Als je maar van gezelligheid houdt! De moed begint je in de schoenen te zakken. Hoe hard je het ook probeert, het lukt niet. Na een stuk of tien afwijzingen begin je niet alleen aan jezelf te twijfelen maar beschuldig je ook je ouders; hadden die je maar iets beter gebakken. Wie zei ook alweer dat de studententijd de leukste tijd van je leven is? Jij hebt er nog niks van gemerkt. Het treinreizen begint je op te breken en stiekem vind je het studeren veel moeilijker dan je had verwacht. Je vergeet echter dat er waarschijnlijk nog zo’n duizend andere studenten met hetzelfde probleem zitten. Alleen zet niemand dat op Facebook of Instagram, dat bespreekt men niet op de borrels van de studie- of studentenvereniging. Laat je dus niet gek maken, probeer te blijven lachen en houd in je achterhoofd: uiteindelijk vind ook jij je gezellige plekje en vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Bij de een duurt het nou eenmaal net iets langer dan bij de ander, maar hoe langer je blijft doorzetten, hoe trotser je op jezelf zal zijn wanneer je weer helemaal lekker in je vel zit! Het enige wat je hoeft te doen, is niet opgeven en dan behoor jij straks ook officieel tot de categorie trotse, hippe, Amsterdamse dudes en dudettes!

Cover: Porapak Apichodilok

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace