Media & Entertainment

Framing of the criminal mind

Woensdagavond is standaard crime-avond, wat betekent dat mijn ouders aan de buis gekluisterd zitten voor niet één, niet twee, maar drie afleveringen vol bloederige moorden, verminkte lijken en, wie had dat gedacht: vooroordelen, stereotypen en politieke framing. Ik keek voor een keer mee en deze vier uur durende marteling voelde als een moord op mijn hersencellen. Waar ik het meest over viel? Hoe de Amerikanen in een aflevering van Criminal Minds: Beyond Borders worden neergezet als helden terwijl de Cubanen worden weggezet als een stelletje communistische oelewappers. Hoog tijd om te analyseren hoe populaire media misdaadbestrijding framen en zo de criminal minds van de misdaadserie-junkies beïnvloeden.

Het CSI-syndroom
Het probleem met misdaadseries is dat ze een vertekend en geromantiseerd beeld geven van de misdaadbestrijding. Kijkers die net als ik graag commentaar geven op onwerkelijke gebeurtenissen in films en series, kunnen dan ook hun hart ophalen. Wazige foto’s worden met een druk op de knop scherp en vingerafdrukken leveren binnen een poep en een scheet resultaat op. Dit gebeurt allemaal in de tijdspan van 42 minuten, terwijl het in real life gerust weken in beslag kan nemen. Het gevolg is dat voornamelijk jongeren geïnspireerd raken door films als Silence of the lambs en misdaadseries als Bones, CSI en Criminal Minds.

De kans dat je forensisch analist wordt bij de FBI is net zo groot als de kans dat je astronaut wordt

Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren hierdoor vaker een baan als forensisch analist ambiëren. Het kan zelfs zo ver gaan dat jonge criminelen inspiratie opdoen voor het verdoezelen van bewijsmateriaal. Dit alles heeft er in Amerika toe geleid dat steeds meer jongeren zich aanmelden voor een studie in de richting van forensisch onderzoek. Deze jongeren komen van een koude kermis thuis. Ten eerste is de kans dat je forensisch analist wordt bij de FBI net zo groot als de kans dat je astronaut wordt en ten tweede komt in een lab aan de slag gaan met pipetjes en reageerbuisjes in de verste verte niet overeen met de spectaculaire werkzaamheden die je op televisie ziet.

Stereotype slechteriken en blanke helden
Naast het romantiseren van de misdaadbestrijding zitten misdaadseries vol stereotypering. Dat de makers van Criminal Minds niet vies zijn van een stereotype hier en daar blijkt wel uit onderstaand fragment. We zien een stereotype Aziatische vader die boos wordt omdat zijn zoons niet hard genoeg hebben geleerd en slechts met een B- thuis komen. Gelukkig ben ik niet de enige die het is opgevallen hoe erg de televisieserie stereotypeert. Zo blijkt wel uit de slechte recensies die de serie krijgt op de reviewsites Rotten Tomatoes (3,5/10) en Metacritic (28/100). Kritiek op de show lijkt dan ook vooral te gaan over de xenofobische toon van het programma. Ook de media in Amerika lijken de show niet te kunnen waarderen, zo schrijft de Los Angeles Times: ‘meer van hetzelfde met als twist dat alle slachtoffers Amerikaans zijn en de criminelen (voor het grootste gedeelte) niet’.  Een show waarin de rollen zijn omgedraaid en toeristen die naar Amerika komen op brute wijze worden omgebracht, zul je niet zo snel tegenkomen. 

Political framing en agendasetting
Maar er is meer! Naast dat misdaadseries een vertekend beeld geven van misdaadbestrijding en op zijn zachtst gezegd minderheden in een slecht daglicht zetten, lijken de crime-series bovendien een heel geschikt middel om de politieke opinie te beïnvloeden. De invloed van agenda-setting en priming houdt niet op bij de nieuwsmedia. Onderzoek heeft uitgewezen dat misdaadseries vaak gebruikt worden als bron van politieke informatie. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het kijken van misdaadseries significant effect heeft op de bezorgdheid over criminaliteit en zelfs de publieke opinie over de president kan beïnvloeden. Maar wees niet bang: het onderzoek is in Amerika uitgevoerd en gaat alleen op voor de echte misdaadserie-junkies.

Watch your back America
Misdaadseries zijn misschien vermakelijk, toch moeten de makers oppassen met het gebruik van stereotyperingen en politieke frames. Cubanen neerzetten als luie communistische boeven is wellicht niet de meest strategische zet en kan de toch al wankele relatie van Amerika en Cuba flink onder druk zetten. Daarnaast is het criminaliseren van minderheden misschien ook niet handig. Zo zou je zomaar eens radicale politici in de kaart kunnen spelen.

Cover: ClkerFreeVectorImages

Reacties

reacties

Eva Samplonius
Eva (24) doet een master Corporate Communication en schrijft sinds dit jaar voor Medium. Ze heeft een voorliefde voor wijn, katten en woordgrapjes. Laatstgenoemd lacht ze zelf het hardst om. Zes jaar van haar leven bracht ze in Afrika door, het Keniaanse volkslied zingt ze dan ook uit volle borst mee. Jambo!

You may also like

Comments are closed.