fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

Foodtrucks: rijdende restaurants, veel belangstelling

De publieke belangstelling voor het fenomeen foodtrucks wordt steeds groter.


Je bent vast wel bekend met het fenomeen foodtrucks. Waarschijnlijk heb je zo’n keuken op wielen wel eens op een festival gezien. Misschien was het een busje, misschien een bakfiets. Het zijn simpelweg rijdende restaurants die allemaal verschillende gerechten aanbieden. Van patat tot poffertjes, van gebakken banaan tot gefrituurde krekels, het is er allemaal. Er is sprake van een stijging van het aantal foodtrucks in Nederland. De publieke belangstelling wordt ook steeds groter en dat uit zich op allerlei manieren.

Overleven met je truck
De kans is aannemelijk dat jij of een bekende van jou vorige week het evenement van Rollende Keukens in het Amsterdamse Westerpark heeft bezocht. Dit evenement is ook de grootste in haar soort, want op het terrein staan 130 foodtrucks gereed om jouw buikje te vullen. Naast die 130 werden helaas 200 andere trucks teleurgesteld, omdat er simpelweg geen ruimte meer was. Maar waarom komen er steeds meer foodtrucks bij? Dat heeft te maken met de crisis die de horeca heeft ondergaan. Het is nu veel makkelijker om een rijdend restaurant te beginnen dan een echt restaurant. Er is dan ook een stijging te zien in het aantal foodtrucks, wat voor de liefhebber natuurlijk hartstikke leuk is. Door de toename is er wel sprake van moordende concurrentie. Hierdoor kunnen maar weinig ondernemers echt overleven, volgens Maartje Nelissen van het bedrijf The Food Line-Up. Zo zou er maar een schamele tien procent rond kunnen komen.
 
Veel trucks, veel belangstelling
Het is moeilijk om rond te komen als je een foodtruck bezit, maar de belangstelling van het publiek is groot. “De kennis over eten is groter geworden en daarom willen mensen iets anders dan een gewoon broodje hamburger”, zegt Emile Faulborn. Hij is de organisator van Food Truck Festival TREK. “Bij ons kun je zien hoe iemand met gehakt een hamburger bereidt en die vervolgens geheel naar smaak klaarmaakt. Dat maakt het leuk en lekker!” De grote belangstelling is echter niet alleen af te lezen uit de grote bezoekersaantallen. Er is nu bijvoorbeeld ook een app over het fenomeen foodtrucks. De app draagt de naam De Reizende Sterren Streetfood App, een initiatief van Reizende Sterren, en werd afgelopen weekend gelanceerd tijdens TREK. Wat de app kan? Heel simpel, het geeft je een overzicht van alle foodtrucks, de ondernemers en alles wat erbij hoort. Dit is niet het enige initiatief als gevolg van de stijgende populariteit van foodtrucks. Er komt zelfs een heuse publieksprijs voor de beste foodtruck, namelijk de Food Truck Awards. De publieksprijs wordt georganiseerd door 24Kitchen en Stichting Street Food Nederland. Iedere foodtruck kan meedoen en in de periode juni tot en met september kan het Nederlandse volk haar stem laten horen. Daarnaast zullen er ook juryprijzen worden verdeeld over verschillende categorieën, zoals originaliteit, drinks en sfeer. Dus denk jij nu dat je met jouw foodtruck kans maakt om zo’n felbegeerde Food Truck Award binnen te slepen? Laat je de kaas dan niet van het brood eten en meld je hier aan!

Cover: George Buchholz

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram