By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

Je bent vast wel bekend met het fenomeen foodtrucks. Waarschijnlijk heb je zo’n keuken op wielen wel eens op een festival gezien. Misschien was het een busje, misschien een bakfiets. Het zijn simpelweg rijdende restaurants die allemaal verschillende gerechten aanbieden. Van patat tot poffertjes, van gebakken banaan tot gefrituurde krekels, het is er allemaal. Er is sprake van een stijging van het aantal foodtrucks in Nederland. De publieke belangstelling wordt ook steeds groter en dat uit zich op allerlei manieren.

Overleven met je truck
De kans is aannemelijk dat jij of een bekende van jou vorige week het evenement van Rollende Keukens in het Amsterdamse Westerpark heeft bezocht. Dit evenement is ook de grootste in haar soort, want op het terrein staan 130 foodtrucks gereed om jouw buikje te vullen. Naast die 130 werden helaas 200 andere trucks teleurgesteld, omdat er simpelweg geen ruimte meer was. Maar waarom komen er steeds meer foodtrucks bij? Dat heeft te maken met de crisis die de horeca heeft ondergaan. Het is nu veel makkelijker om een rijdend restaurant te beginnen dan een echt restaurant. Er is dan ook een stijging te zien in het aantal foodtrucks, wat voor de liefhebber natuurlijk hartstikke leuk is. Door de toename is er wel sprake van moordende concurrentie. Hierdoor kunnen maar weinig ondernemers echt overleven, volgens Maartje Nelissen van het bedrijf The Food Line-Up. Zo zou er maar een schamele tien procent rond kunnen komen.
 
Veel trucks, veel belangstelling
Het is moeilijk om rond te komen als je een foodtruck bezit, maar de belangstelling van het publiek is groot. “De kennis over eten is groter geworden en daarom willen mensen iets anders dan een gewoon broodje hamburger”, zegt Emile Faulborn. Hij is de organisator van Food Truck Festival TREK. “Bij ons kun je zien hoe iemand met gehakt een hamburger bereidt en die vervolgens geheel naar smaak klaarmaakt. Dat maakt het leuk en lekker!” De grote belangstelling is echter niet alleen af te lezen uit de grote bezoekersaantallen. Er is nu bijvoorbeeld ook een app over het fenomeen foodtrucks. De app draagt de naam De Reizende Sterren Streetfood App, een initiatief van Reizende Sterren, en werd afgelopen weekend gelanceerd tijdens TREK. Wat de app kan? Heel simpel, het geeft je een overzicht van alle foodtrucks, de ondernemers en alles wat erbij hoort. Dit is niet het enige initiatief als gevolg van de stijgende populariteit van foodtrucks. Er komt zelfs een heuse publieksprijs voor de beste foodtruck, namelijk de Food Truck Awards. De publieksprijs wordt georganiseerd door 24Kitchen en Stichting Street Food Nederland. Iedere foodtruck kan meedoen en in de periode juni tot en met september kan het Nederlandse volk haar stem laten horen. Daarnaast zullen er ook juryprijzen worden verdeeld over verschillende categorieĂ«n, zoals originaliteit, drinks en sfeer. Dus denk jij nu dat je met jouw foodtruck kans maakt om zo’n felbegeerde Food Truck Award binnen te slepen? Laat je de kaas dan niet van het brood eten en meld je hier aan!

Cover: George Buchholz

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace