Festivals, Vakanties, Vaccinaties: Hoe Ziet de Zomer van ‘21 Eruit?

Picture of By Kim Bron

By Kim Bron

We hebben eindelijk kunnen genieten van een week vol zon en na een koude maand mei kunnen de zomer outfits nu toch echt uit de kast worden getrokken. De zomer lijkt dichtbij te komen en dit is steeds beter om ons heen te zien. Na een langdurige lockdown openen terrassen, restaurants, barren en andere faciliteiten langzaam hun deuren. Festival organisaties lijken optimistisch over de zomer en zelfs vliegvakanties en toeristische aangelegenheden zouden (snel) weer mogelijk zijn. Hoe gaat de zomer van 2021 eruit zien?

Backpacken, eindexamenreizen, festivals of zonvakanties; dingen die voor velen onder ons de typische zomerse getaways zijn, lijken al een tijdje minder vanzelfsprekend. En ook al staat gezondheid voorop en zijn er dus belangrijkere zaken om je druk over te maken, toch is het wel fijn om af en toe even alles te vergeten. Vooral als je het hele jaar al thuiswerkt of online onderwijs volgt, zou het toch mooi zijn om hieruit te kunnen ontsnappen voor een tijdje. Goed nieuws: dit lijkt binnenkort mogelijk te zijn en dat moment komt er snel aan. Vakanties in eigen land konden natuurlijk al, maar grenzen gaan weer meer open en zelfs festivals krijgen binnenkort de ruimte. Het klinkt nu toch echt alsof het leven langzaam terug naar ‘normaal’ gaat.

Festivals

De regel om afstand te houden zou in principe kunnen worden losgelaten.

Afgelopen zondag sprak een lid van het OMT (Outbreak Management Team) optimistisch over de mogelijkheden voor festivals deze zomer. Dit klinkt veelbelovend, hoewel we “niet overmoedig” moeten raken. De 1.5 meter-afstand-regel geldt nog steeds, dus evenementen zullen er naar alle waarschijnlijkheid anders uitzien dan we gewend zijn. Daarnaast is het onduidelijk wat er wanneer mogelijk is, omdat het nog niet helemaal zeker is of de stappen vier en vijf van het openingsplan vanaf eind juni worden gezet. Dat gezegd hebbende, laten we positief blijven en ons focussen op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen; festivals gaan wellicht door en organisaties zijn voorzichtig begonnen met het plannen ervan.

Wat moeten we ons ongeveer voorstellen bij die festivals? Dit is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. De regel om afstand te houden zou in principe kunnen worden losgelaten, zoals we eerder hebben gezien bij Fieldlab evenementen. Als dit het geval is zouden bezoekers vooraf wel moeten worden getest. Een tweede punt is dan nog het aantal bezoekers dat een festival mag ontvangen, wat eventueel minder zou kunnen zijn dan voorheen. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit niet uit qua kosten, laten festivalorganisatoren weten. Het is dus te hopen dat er snel duidelijkheid komt, voor de bezoekers, maar vooral ook voor iedereen die aan de evenementen meewerkt.

Vakanties

Het advies om naar een ander land te reizen als toerist zal ook snel worden versoepeld. Sterker nog, sommige vakantiebestemmingen zijn al gewijzigd van een ‘oranje’ naar ‘geel’ reisadvies, wat betekent dat het weer toegestaan is om deze landen te bezoeken voor een plezierreis. Je moet wel met wat dingen rekening houden als je dat doet, omdat elk land nog zijn eigen regels heeft die gelden, zoals het houden van 2 meter afstand (Portugal), of je houden aan de avondklok die ‘s nachts geldt (Griekenland). Maar deze regels zouden ons niet moeten weerhouden van het hebben van een leuke tijd. Koffers pakken en gaan dan maar? Voordat je dat doet, zijn er een aantal zaken – buiten de regels op de bestemming – die geregeld moeten worden. Als je gevaccineerd bent gaat het mogelijk iets gemakkelijker, maar om ergens binnen te komen is waarschijnlijk een bewijs nodig van je test, gezondheid en/of vaccinatie.

Testen of een vaccinatie

Die kosten kunnen tot wel 350 miljoen euro oplopen en dit ziet niet iedereen zitten.

Inmiddels zijn we al wat bekender met het principe van testen en hebben veel mensen zich om bepaalde redenen laten testen, of misschien een zelftest in huis gehaald. Zo’n zelftest uit de winkel komt echter niet met een bewijs dat je Covid-vrij bent en dus wel een festival of vliegtuig binnen mag. Hoe gaat dit straks dan in zijn werk? In het geval van festivals is het plan om te werken met toegangstesten. Deze zijn voorlopig nog gratis, al wordt er ook geopperd om een eigen bijdrage te gaan vragen.  

Wat vakanties betreft, is er worden mogelijkheden om testen gratis aan te bieden nog bekeken, maar die kosten kunnen tot wel 350 miljoen euro oplopen en dit ziet niet iedereen zitten. Mocht dit niet doorgaan, dan kun je bij sommige reisorganisaties bijvoorbeeld met korting  een PCR test en gezondheidsverklaring krijgen, als je er een vakantie bij boekt.

Om reizen makkelijker te maken, zou er binnenkort sprake zijn van een EU Digitaal Corona Certificaat; een bewijs dat iemand getest op, gevaccineerd tegen of genezen van het virus is. Details volgen hopelijk nog snel, maar er is nog onenigheid over hoe dit in zijn werk zal gaan.

Money, money, money

Wie van plan is om een tripje te maken naar een zonnige bestemming moet waarschijnlijk een goed gevulde portemonnee hebben. Gaat het niet om een test, dan wel om de vakantie zelf. Vorige maand werd het namelijk duidelijk dat de prijzen van vliegvakanties met 10% zijn gestegen in een week tijd, en “nog duurder worden”. Als je echter besluit om hier te blijven en wellicht een mooi huisje ergens in Nederland te boeken geldt hetzelfde, gezien de vakantiehuizen in prijs zijn gestegen dit jaar. 

Plannen maken of thuis blijven

“Nog geen tickets, maar zodra het kan, ga ik.”

Via Instagram is een kleine poll gedaan onder mijn volgers, om te peilen hoeveel mensen er daadwerkelijk van plan zijn om naar een festival of op vakantie te gaan. Van een kleine zestig stemmers ziet ongeveer de helft een festival wel zitten; 53% antwoordde ‘ja’. Het is nog niet voor iedereen duidelijk welk festival het wordt: “Nog geen tickets, maar zodra het kan, ga ik”, vertelt een volger. Mensen die al kaartjes hebben gaan onder andere naar Milkshake en Dance Valley. Het boeken van een vakantie is bijna net zo populair, 46% gaf aan dit van plan te zijn. Het lijkt erop dat de meningen in beide gevallen verdeeld zijn, maar wellicht is het kleine verschil in enthousiasme te wijten aan het feit dat er nog veel geregeld moet worden voordat je op reis kunt.

Er moet nog het een en ander gebeuren, maar we zijn dichtbij een situatie zoals we die gewend waren. Dit alles is te danken aan het feit dat het aantal besmettingen aan het dalen is, dus het is in die zin extra goed nieuws. Onze gezondheid is prioriteit, maar het zou een fijn idee zijn dat we alles binnenkort even kunnen loslaten op een feest of vakantie. Voor alle studenten zonder borrels en uitjes, scholieren die hun examenreis moesten missen, thuiswerkers die muren op zich af zien komen of mensen die zich keihard hebben ingezet tegen corona; een beetje ontspanning is nodig. Dus het is een mooi vooruitzicht om binnenkort met de zon op je gezicht naar je favoriete artiest te luisteren op een festivalterrein. 

 

Cover: Krists Luhaers 

Edited by: Rixt Smit & Kim Bron

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace