Fear of Missing Out? Dit artikel mag je niet missen!

By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]J[/mks_dropcap]e kent het vast: je scrollt door je Instagram en ziet het ene na het andere onvergetelijke avontuur dat je vrienden gisteravond hebben beleefd. Foto’s van een loslopende celebrity, een fantastische groepsselfie in de Bubbels: jij als goede vriend/vriendin liket natuurlijk braaf al deze speciale gebeurtenissen, maar vind je ze wel zo leuk? Is er niet een andere emotie die zich stiekem meester van je maakt? Een onrust in je, waardoor je je afvraagt waarom je nou juist gisteravond besloot thuis te blijven. De laatste jaren heeft dit fenomeen zich ontwikkeld onder fervente social-mediagebruikers: Fear of Missing Out, ook bekend als FoMO.

Wat is FoMO?
Als we de altijd betrouwbare Urban Dictionary erbij pakken, geeft deze de volgende definitie van FoMO: ‘The fear that if you miss a party or event, you will miss out on something great’. Ook geven ze een voorbeeld, om te illustreren hoe FoMO in het dagelijks leven in een zin gebruikt kan worden: ‘Even though he was exhausted, John’s FoMO got the best of him and he went to the party’. FoMO wordt ook gezien als een reële sociale angst, waarbij men de dwang voelt om constant op de hoogte te zijn van wat anderen aan het doen zijn. Dit uit zich vaak in het compulsief checken van social media. Waar het uiteindelijk om draait, is dat je doodsbang bent telkens de verkeerde beslissing te nemen als het op je tijdsbesteding aankomt.

Social Shift
Door de shift in communicatie van ‘face to face’ naar voornamelijk online communicatie, is het mogelijk een unieke blik te werpen op een ieders sociale leven. Ideaal om de nieuwe vriendin van je ex eens beter te bekijken, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Door alle mogelijkheden die je hebt om het sociale gedrag van anderen eens onder de loep te nemen, bestaat de kans dat je je afgezonderd gaat voelen en ‘out of touch’ raakt met de mensen om je heen. Af en toe is het zelfs niet eens nodig om precies te weten wat je vrienden hebben gedaan, je kunt zonder goede reden een sterk onderbuikgevoel hebben dat anderen het veel leuker hebben, en waardevollere dingen meemaken dan jij. FoMO hoeft zeker niet altijd te gaan over een feest, het kan zelfs optreden wanneer je ziet dat mensen aan de andere kant van de tafel een gezelliger gesprek lijken te hebben of betere TV-shows kijken. Deze frustratie kan er uiteindelijk toe leiden dat je oprechte angst gaat ontwikkelen iets te missen, een mogelijk gevolg hiervan is pathologisch internetgebruik.

Je bent doodsbang telkens de verkeerde beslissing te nemen als het op je tijdsbesteding aankomt

Een uitstapje naar de psychologie
FoMO wordt door psychologen vaak gezien als een negatieve invloed op je gezondheid en welzijn, aangezien het kan bijdragen aan langdurige depressies en kan leiden tot veelvuldiger alcoholgebruik. Daarnaast triggert het emoties die een negatieve invloed kunnen hebben op je zelfbeeld, ook gaat FoMO hand in hand met emoties als eenzaamheid, nervositeit en verveling. Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen die extreme last hebben van FoMO, hun eigen persoonlijke veiligheid in gevaar brengen. Het pathologische internetgebruik om altijd maar op de hoogte te blijven en de plaats die FoMO kan innemen in het leven, leiden tot levensgevaarlijke acties als het actief zijn op social media tijdens het autorijden.

Overwin je FoMO
Het is een onontkoombaar feit: FoMO doet gekke dingen met je en het is dus belangrijk dat je het niet je leven laat overnemen. Herken jij je in de bovenstaande symptomen? Geen zorgen, met deze gouden tips kan jij je FoMO de baas blijven, en misschien zelfs wel verslaan!

  1. Geef jezelf soms een break van social media. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen op je computer social media mag gebruiken, en zet de apps op je telefoon op stil of verwijder ze. Je distantiëren van social media is natuurlijk het laatste wat je wilt, maar het is een goede eerste stap bij het afkicken. Doe dit bijvoorbeeld om de dag of drie keer per week. Probeer niet in een keer te stoppen, menig rookverslaafde zal je vertellen dat je van cold turkey afkicken echt niet gelukkiger wordt.
  2. Plan je sociale leven duidelijk uit en stop dan met twijfelen. Sta achter je keuze en verheug je op waar jij gekozen hebt je tijd aan te besteden. Als het helpt, maak dan wat goede foto’s en verzin een pakkende statusupdate: misschien hebben andere mensen wel last van FoMO als ze jouw posts zien!
  3. Probeer de focus die je hebt voor wat anderen doen, te verplaatsen naar focus op jezelf. Leg je telefoon en laptop een middag weg en lees een goed boek, kijk een goede show of ga de buitenlucht in. Wees je eigen beste vriend en je zult je niet meer zo afhankelijk voelen van wat anderen doen.

Als je deze stappen volgt en volhoudt, is de kans groot dat je FoMO zal afnemen. Sociaal zijn is een kwaliteit om te koesteren, maar vergeet niet je eigen leven te leven en laat anderen hetzelfde doen. Voor je het weet staat FoMO voor Fun of Missing Out, want je eigen plan trekken is soms toch wel echt heel fijn.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace