fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Facebook Watch: een frisse wind in het medialandschap

Facebook blaast een frisse wind door het medialandschap, met haar nieuwste feature: Facebook Watch. Wat maakt dit zo vernieuwend? Medium zocht het uit.


Facebook Watch wordt gezien als de nieuwe concurrent van YouTube, Amazon en Netflix. Facebook begeeft zich met een eigen streamingsdienst op onbegonnen terrein – in plaats van alleen een omstreden social media platform te zijn zetten ze nu vol in op eigen customized content. Medium is benieuwd; wat maakt Facebook Watch vernieuwend in een verzadigd media landschap?

Het lijkt erop dat Facebook Watch inzet op een aantal key elements. Ten eerste willen zij originele content maken, onder leiding van creativo’s, bekendheden en influencers.

Ten tweede wil Facebook Watch de gepersonaliseerde content bereikbaar maken voor alle actieve Facebook-gebruikers, waarvan de teller inmiddels bijna op 1.5 miljard staat. Ook voor marketeers is dit een aantrekkelijke zet – tussen de filmpjes door komen er verplichte reclame blokken en op deze wijze worden de productiekosten ruimschoots terugverdiend.

Als laatste, maar zeker niet de minste, voegt Facebook Watch een interactief element toe: social watching. De kijker kan reageren terwijl de video (live) streamt. In het geval van een live event (bijvoorbeeld een sportwedstrijd) geeft dit een unieke connectie en zeer hoge engagement.  Ook is het een manier voor de makers om constant feedback te krijgen op hun werk en het dus ook constant te kunnen aanpassen aan de smaak van het publiek.

Van de originele content is de talkshow genaamd “Red Table Talk” een opvallende. De talkshow wordt opgenomen in de miljoenenvilla van de Smith familie en het concept is simpel: praten om een kleine ronde rode tafel. Host Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, praat wekelijks in een korte episode van 25 minuten openhartig over haar eigen struggles in de hoop andere mensen te helpen.  Haar moeder, dochter en man schuiven regelmatig aan maar ook vrienden uit de Hollywood-scene met wie er nog een appeltje moet worden geschild.

Opvallend zijn de taboedoorbrekende onderwerpen die worden besproken. Van familieproblemen, verslavingen, racisme, huiselijk geweld en scheiden, tot aan de unieke band tussen ouders en kinderen, vriendschappen en de entertainmentwereld. De gesprekken lijken gelijkwaardig: iedereen luistert naar elkaar en er is geen dokter Phil die je wel even gaat vertellen wat je moet doen.

De kijker is getuige van een intieme dialoog tussen familieleden en vrienden. De kijker wordt hierin meegenomen, Jada noemt ze “Our Red Table Family” en nodigt ze uit om mee  te doen en comments achter te laten. Die comments worden ook soms beantwoord aan de hand van “The Question Bowl”. Geïnspireerd op the Oprah Show worden juist de pijnlijke zaken aangesneden, wat vernieuwend is en de kijker wellicht aanspreekt hetzelfde te doen. Het is een verademing om Hollywood’s power couple als ‘echte’ mensen te zien, dan wel met een Hollywood sausje erover heen en perfecte belichting en styling.

De openheid is uniek in preuts Hollywood, de kwetsbaarheid geeft de show zijn kracht en de tabloids niets meer om over te schrijven. En Facebook is de lachende derde.

Cover: Adsvisers / Final Editor: Ivo Martens

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram