Other

Extreem-rechts Oekraïne komt je doodschieten met een balletjesgeweer

Op YouTube is een interessante video verschenen waarin Nederland wordt bedreigd. De boodschap werd overgebracht door zes Oekraïense nationalistische heren die ons in Nederland resoluut te gronde komen richten, omdat wij zes april een referendum zullen houden over het associatieverdrag met Oekraïne. Als IS ons met rust laat, komen de extreem-rechtse Oekraïners wel langs. Of heeft de video een ander doel? 

Geenpeil
De populaire, tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende website Geenstijl.nl is, zoals het inmiddels niemand meer kan zijn ontgaan, al geruime tijd bezig met de Geenpeil-actie. Geenstijl wil met een referendum de Nederlandse democratie in de spotlight zetten en ons ervan bewust maken dat we in een bananenrepubliek leven, aldus de referendumsong die afgelopen week op de website werd geplaatst. Het betreffende referendum is overigens raadplegend en dus niet bindend. De Nederlandse politiek is niet verplicht de uitkomst van het referendum in de praktijk te brengen en volgens Geenstijl zelf gaat dat ook niet gebeuren. De uitkomst is ook niet per se erg belangrijk. Wat belangrijk is, is dat de burgers weer eens inspraak hebben zonder dat bepaalde beslissingen door hun strot heen worden gestouwd, nog voor iemand de kans krijgt om zijn of haar mening te uiten. Los van ieders eigen mening over het associatieverdrag en over de ideologie van Geenstijl, valt te zeggen dat het ze zeker lukt om een dialoog teweeg te brengen nu ze 427.939 geldige handtekeningen hebben verzameld. Ruim voldoende, want voor een referendum zijn er in totaal 300.000 geldige handtekeningen nodig. De democratiediscussie is inmiddels in volle gang (overigens ook door de AZC-relletjes) en inmiddels krijgt Geenpeil internationale aandacht omdat het extreemrechtse Azov-bataljon Nederlanders met de dood bedreigt. Voor de bezoekersaantallen van Geenstijl.nl zal het allemaal in ieder geval niet verkeerd zijn.

We will bring chaos, not only in your brain but in your very homes

Azov-bataljon
Het Azov-bataljon is een volledig door vrijwilligers georganiseerde militaire eenheid die deel uitmaakt van de nationale garde van Oekraïne. Het zijn ultranationalistische patriotten met her en der connecties in de neonazi scene. Het zijn pro-Kiev en pro-Europa maar anti-Russisch gezinde separatisten en volgens deze video zijn ze ook nog eens flink boos. Boos op ons welteverstaan, want wij, de Nederlandse burgers, discussiëren of wij Oekraïne wel of niet bij Europa willen hebben. Daar moeten wij maar niet zo moeilijk over doen want anders loopt het slecht met ons af. In de video wordt niet helemaal duidelijk wat ze ons precies aan willen doen, maar als je een video opneemt waarin je met automatische wapens gaat dreigen, lijken de intenties vrij evident. In de video zegt de woordvoerder met een stevig Russisch accent het volgende:

“Dear Dutchmen. Don’t you dare go against Ukraine. It will end very bad for you. We will bring chaos, not only in your brain but in your very homes. You will see to regret this. We will find you everywhere. In the movies, at work, in your bedroom, public transport. We have our guys in the Netherlands and they are ready to obey any order.”

Hierna verbranden ze een Nederlandse vlag. Ironisch genoeg lijkt het er op dat ze, al dan niet expres, een prinsenvlag in de brand staken. Een vlag die tegenwoordig juist geassocieerd wordt met extreem-rechts. Buiten het in de brand steken van de prinsenvlag zijn ze ook van plan om chaos in ons brein te creëren, terwijl ze vergeten dat we hier als student al tentamenweken voor hebben.

Hoax
Een dag nadat de video opdook, plaatste het YouTubekanaal van het Azov-bataljon een video waarin de momentele bevelhebber Andriy Diachenko haarfijn uitlegt dat ze helemaal niets te maken hebben met de dreigende mannen van een dag eerder. “Deze video is een zielige provocatie en een nepbericht van slechte kwaliteit dat niets te maken heeft met ons regiment”, aldus Diachenko. Hij voegt er aan toe dat de mannen in de recent geplaatste video airsoft wapens vasthouden en dat hun eigen video’s alleen geplaatst worden op het officiële YouTube kanaal. De grote vraag is nu wie de video gemaakt heeft en waarom. Dankzij deze video gaat in ieder geval de website Geenstijl heel de wereld rond en komen ze weer in alle Nederlandse media voorbij. Interessant als PR-stunt, gewaagd ook, maar vooral onwaarschijnlijk. Misschien is het Russische propaganda om pro-Europa Oekraïne in een slecht daglicht te zetten, zoals Azov officials zelf beweren. Het NRC spreekt van een nieuwe climax in de propagandaoorlog, wat best eens zou kunnen. Geenstijl zelf heeft meerdere bronnen geraadpleegd en zelf onderzoek gedaan, waaruit geconcludeerd wordt dat de video wel degelijk authentiek kan zijn. Mogelijk komen de mannen uit het voornamelijk Russisch sprekend grensgebied in Oekraïne, maar dan kunnen het ook zomaar een stel dronkenlappen zijn die dit besloten te doen zonder de goedkeuring van het hele Azov-bataljon. PR-stunt, Russische propaganda of een daadwerkelijke doodsbedreiging: we zullen zien.

Reacties

reacties

Roy Bakker
Schrijft voornamelijk over economische en politieke onderwerpen. Dit alles overgoten met een communicatiewetenschappelijk sausje. Runde tijdens een vorige studie een eigen evenementenbureau maar heeft dit opzij gezet voor een aantal jaren op de UVA. Naast zijn studie werkzaam als communicatieadviseur bij een consultancy en geeft te veel uit aan goede whisky.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Other