Media & EntertainmentOther

Europese sportsterren verdienen steeds vaker ‘Amerikaanse’ bedragen

Vorige week maakte voetbalclub FC Barcelona bekend dat haar sterspeler Lionel Messi door het tekenen van zijn nieuwe contract maar liefst vijftig miljoen euro per jaar zal gaan verdienen. Dit bedrag komt bovenop de honderd miljoen die de kleine Argentijn als tekenbonus ontvangt. Het inkomen van Messi is hoog: de sportwereld kijkt niet gek op bij het geven van extreem hoge salarissen aan haar sterren.

Het bedrag dat Barcelona betaalt om haar sterspeler in het eigen Camp Nou te houden is groot, maar is niet het enige royale salaris dat in de voetbalwereld wordt betaald. Naast het loon van de Argentijn worden er ook tientallen miljoenen betaalt aan sterren als Neymar (36,8 miljoen), Cristiano Ronaldo (32 miljoen) en Paul Pogba (18 miljoen). Naast de inkomsten uit salaris wordt er ook een groot gedeelte van het inkomen van voetballers vergaard uit sponsorinkomsten. Menselijk billboard Ronaldo krijgt op jaarbasis maar liefst 35 miljoen euro aan sponsorinkomsten, maar ook zijn ‘concurrenten’ Messi (27 miljoen) en Neymar (22 miljoen) verdienen met contracten bij onder andere Nike, Adidas, Tag Heuer en EA Sports een lekker appeltje voor de dorst bij.

Mocht je na al deze bedragen denken dat alleen voetballers de grootverdieners zijn in de sportwereld, dan zit je er naast. Tennissers Roger Federer en Rafael Nadal gaan moeiteloos mee. De Zwitser Federer verdient met zijn contracten bij Rolex en Nike een luttele 58 miljoen euro per jaar, terwijl Nadal dankzij onder andere Nike en Kia Motors zich met 26 miljoen euro per jaar ook helemaal niet arm mag rekenen. Let wel, deze bedragen staan nog los van het prijzengeld dat de sporters verdienen met het spelen (en winnen) van toernooien.

Hoe meer publiek, des te meer geld
De vraag is: waar komt het geld allemaal vandaan? Messi en Ronaldo lopen bijna tegen de 100 miljoen euro per jaar aan terwijl tien jaar geleden grootverdieners David Beckham en Ronaldinho ‘slechts’ 29 miljoen euro per jaar waard waren. Volgens het bedrijf Hookit speelt social media een belangrijke rol in het taxeren van de waarde van de voetballers. Zo genereert alleen Ronaldo met zijn gebruik van sociale netwerken al een duizelingwekkend bedrag van 179 miljoen dollar voor zijn sponsoren. Dit maakt de investering in de speler en de persoon Ronaldo ook een stuk meer verantwoord. Voor wat hoort wat, zullen we maar zeggen.

Voor Lebron James, Floyd Mayweather en Tiger Woods is een contract van 50 miljoen per jaar slechts kinderspel

Een andere factor is natuurlijk globalisatie. Veel meer mensen hebben tegenwoordig bereik tot een televisiescherm en/of internet en kunnen zo op de hoogte blijven van de acties van hun favoriete spelers. Hoe groter het bereik, des te meer geld spelers kunnen verdienen door hun publiek te vermaken. Daarnaast spelen de sporters veel meer demonstratietoernooien in Amerika, Azië, Australië en de oliestaten. Hier valt veel geld en aandacht mee te verdienen.

Amerika
Hoewel de megasalarissen voor Europese sporters een redelijk nieuw fenomeen zijn, draait er in Amerika niemand zijn hand om voor zulke bedragen. Nike heeft met basketbal- fenomeen Lebron James een contract ter waarde van 1 miljard euro afgesloten. James ligt nu zijn hele leven vast aan het sportmerk, maar ontvangt daar ruime compensatie voor. Daarbovenop komt nog het jaarlijkse salaris van 30 miljoen en het geld van andere sponsorinkomsten. Dat James geen uitzondering op de regel is, zien we wanneer bijvoorbeeld NFL-ster Matthew Stafford en NBA-ster Kevin Durant ook beiden meer dan 60 miljoen dollar salaris per jaar op hun bankrekening krijgen bijgeschreven. Ook hier komen nog sponsorinkomsten bovenop.

Miljardair Mayweather
De absolute topverdiener van de laatste jaren is echter een bokser. Floyd Mayweather heeft met twee gevechten tegen Manny Pacquiao en Conor McGregor 350 miljoen dollar verdiend. Daar komen nog verschillende sponsorinkomsten bij en de conclusie is snel getrokken: Floyd Mayweather zit wat geld betreft op een heel ander niveau dan andere topsporters. Volgens Forbes is Mayweather één van de drie sporters die dankzij de sport een miljardair is geworden. Naast Mayweather zijn ook zijn landgenoten Tiger Woods (golf) en Michael Jordan (basketbal) miljardair geworden dankzij hun sport. Naar verwachting is dat eerder genoemde Cristiano Ronaldo en Lebron James zich bij deze drie zullen voegen.

Hoewel Lionel Messi met zijn duizelingwekkende contract zich met één klap mag toevoegen tussen de grootverdieners in de sportwereld, is hij dus bij lange na nog niet de best betaalde sporter. Daarvoor zal hij nog flink in de leer moeten bij zijn collega’s aan de andere kant van de oceaan. Voor Lebron James, Floyd Mayweather en Tiger Woods is een contract van 50 miljoen per jaar slechts kinderspel.

Cover: rcelis  / Eindredacteur: Maxime van Baalen

Reacties

reacties

Jorrit Hoekstra
Third-year Communication Science student Jorrit (20) devotes nearly all his time to watching sports and listening to hip hop. Hoping to finally graduate in 2019, he now finds himself working for Dutch newspaper De Telegraaf and setting up various projects of his own. Due to Jorrits wide interest, articles written by him cover a broad variety of different topics.

    You may also like

    Comments are closed.