Study tripDublin & Belfast

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

Geschreven door: Kevin van Aalst

Ierland heeft een rijke geschiedenis qua cultuur, de pubs en de folklore, met name Dublin. Tijdens ons bezoek aan Dublin werd pas duidelijk hoe anders en mooi een tour door een stad kan zijn wanneer een rasechte Ier het woord neemt. De kunst van het spreken in het openbaar en de kwaliteit van entertainment die dat oplevert is een combinatie van omroep mannen op het marktplein van weleer, het vermaak in het vroege theater en de manier van spreken en overtuigen door middel van retorica. Een kunst, maar ook een manier van communiceren, die door de digitalisering van dagelijkse bezigheden allang niet meer noodzakelijk is om geïnformeerd of vermaakt te worden. Met die reden is het spreken nog steeds een unieke en innemende manier van entertainen.

In tegenstelling tot vroegere grote sprekers kan onze gids, Patrick, via het internet opgezocht en geboekt worden. Deze rondleidingen zijn op basis van fooien en kunnen dus gratis bijgewoond worden. Wanneer de toeristen de gids goed vinden, kunnen ze ervoor kiezen fooi te geven, een relatief eerlijk verdienmodel. Met een beetje humor en onschuldige manipulatie weet deze moderne verhalenverteller je makkelijk te overtuigen tot een fooi. Patrick grapte: “Als je vindt dat ik een fooitje verdient heb en geeft, dan maak je mij daarmee erg blij, als je dat niet vindt, zal ik mijn acht kinderen moeten teleurstellen omdat ik dan geen eten voor ze kon kopen.”

Een levendige tour
Deze (zie cover) plek op de kade van de rivier de Lyffey, ofwel Life, is waar de beginselen van de stad Dublin gevormd zijn toen de Vikingen via de rivier met hun boten zijn neergestreken en met die reden wellicht passend dat dit het startpunt van de tour is. Patrick legde systematisch uit wat het publiek te wachten zou staan en gingt vervolgens onverstoord verder met het uiteenzetten van problemen uit het verleden. Tijdens de tour kwamen alle belangrijke monumenten, mensen en data aan bod: Swift, St. Patricks kathedraal, de mooie parken, oude kastelen en staatsgebouwen. Terwijl je Dublin leert kennen probeert Patrick op een luchtige manier het verhaal van zijn stad over te brengen.

Het doet denken aan grote sprekers als Obama

Verbaal en non-verbaal is Patrick erg sterk, het uitbeelden van zijn verbazing over bepaalde gebeurtenissen uit het verleden alsmede zijn stemverheffingen bij serieuze zaken, waar zijn volk onrecht aangedaan is, brengen het verhaal tot leven. Het doet denken aan grote sprekers als Obama, maar dan uitbundiger. De ervaring die je opdoet door deze gids zo’n 3 uur te volgen en naar hem te luisteren over alle historische Ierse momenten, is zoals ze daar zouden zeggen: one-of-a-kind. Het geeft de stad een extra dimensie, een bepaald besef waardoor je met een ander perspectief naar doodeenvoudige gebouwen kijkt, enkel omdat een gids zo levensecht kan vertellen. Patrick zei hier het volgende over: “Iedereen kijkt tegenwoordig elke minuut van de dag op hun telefoon, in plaats daarvan zou iedereen eens om zich heen kijken. Dan zie je hoe mooi de omgeving is.”

De Oratore
Patrick zou beschreven kunnen worden als een moderne orator, waarbij hij de stijl, welbespraaktheid en overtuiging van retorica uit de oudheid – zoals besproken in De Oratore door Cicero waar nadruk werd gelegd op de stijl van spreken, lichaamstaal en de stem – in een nieuw jasje steekt. Patrick gebruikt dit echter voor vermaak en overtuiging in tegenstelling tot de politieke aard waar het voor bedoeld was. Hij heeft de kunst onder de knie, zijn subtiele nuances in zijn verhalen en goed getimede grappen zorgen ervoor dat toeristen een middag vermaakt worden en daarnaast met een goed gevoel de stad gaan verkennen. 

Een Ierse man die de kunst van vermaak en overtuiging van de oude Grieken tot in de vingers beheerst. Zijn communicatie is doelbewust en is altijd gericht op informeren en entertainen. De overtuigingskracht waarmee de gids aanbevelingen doet over welke ‘hotspots’ te bezoeken tijdens je verblijf in Dublin is effectief. Zo besef je pas later dat je zijn aanbevolen route tot op de letter gevolgd bent. Een hedendaagse entertainer en verhalenverteller in een digitaal tijdperk met een groter bereik dan elke andere verhalenverteller die hem in de geschiedenis voor ging.

Cover: Kevin van Aalst

Gastredacteur
Medium nodigt zo nu en dan graag gasten uit om interessante artikelen te schrijven die gerelateerd zijn aan de communicatiewetenschap. Ook een gastbijdrage leveren? Mail ons!

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Study trip