fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

En de winnaar is.. al bekend

In Nederland vormt de uitslag van de verkiezingen altijd een spannend moment. Met trillende handen veegt Herman de Scherman de…


In Nederland vormt de uitslag van de verkiezingen altijd een spannend moment. Met trillende handen veegt Herman de Scherman de laatste exitpolls tevoorschijn en Ferry Mingelen gist wie de nieuwe minister-president kan worden. Enerverend. In het minder democratische Azerbeidzjan zijn de verkiezingen altijd al minder spannend en dat bereikte deze week haar dieptepunt: de overwinning van de zittende president was al een dag voor de verkiezingen bekend gemaakt.

Derde termijn
President Ilham Alijev is al sinds 2003 aan de macht in Azerbeidzjan, een oliestaat aan de Kaspische Zee. Al ruim 44 jaar lang komt de president, heel toevallig, uit de familie van Alijev. De uitslag van de verkiezingen van woensdag 9 oktober was dan ook al voor de buitenwereld al te voorspellen: een derde termijn voor Alijev. Toch werd bij elke verkiezing tot nu toe de schijn opgehouden dat het ‘echt niet oneerlijk’ zou verlopen. Een fout van de kiescommissie maakte daar deze week een einde aan.

App
De kiescommissie van Azerbeidzjan (CEC) had heel ludiek een app ontwikkeld waarop de bevolking woensdag, tijdens de verkiezingen, het stemproces kon volgen. Er ging alleen dinsdag iets mis, waardoor de uitslag via de app al te zien was. En dat terwijl de stembussen pas de dag erna open zouden gaan. President Alijev had volgens de app al 73 procent van de stemmen gekregen.

‘Uitslag van vorig jaar’
De commissie heeft onmiddelijk haar excuses aangeboden voor de fout. De een zegt: ‘Het was slechts een test van de software-ontwikkelaar.’ De andere zegt: ‘Het was per ongeluk de uitslag van 2008.’ De CEC deed vervolgens een beroep aan de media om het nieuws niet verder de wereld in te helpen – het zou in strijd zijn met het Wetboek Verkiezingen. De media die zich achter de oppositie scharen trokken zich hier uiteraard niets van aan.

De daadwerkelijke uitslag, die woensdagavond bekend werd gemaakt, viel voor Alijev zelfs nog iets beter uit dan de app had gemeld: hij kreeg 85 procent van de stemmen. Zou het dan toch een foutje in de app zijn geweest? Die kans is klein: de kandidaten die het deze verkiezingen tegen de president opnamen stonden al in de app vermeld.

Monddood
Een app om het ondemocratische karakter van de verkiezingen te verbloemen is niet gelukt. De oppositie werd in de aanloop naar de verkiezingen al monddood gemaakt, net als de media. Feit is dat president Alijev met harde hand regeert, en ook de media onder de duim heeft: nieuwssites melden dat het ‘succesvolle en eerlijke verkiezingen waren’. En: internationale waarnemers hebben gezien dat alles eerlijk verliep. Wij weten beter. Eerlijke verkiezingen laten nog wel even op zich wachten in Azerbeidzjan. Zelfs een app kan daarbij niet helpen.

Cover: World Economic Forum

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram