fbpx
24/04/2019 Communication Science news and articles

Emile Ratelband en zijn groteske zucht naar aandacht

Emile Ratelband wil zijn leeftijd met twintig jaar verlagen. Onze redacteur Fabian werpt zijn licht op deze bijzondere aankondiging.


Je hebt het wellicht wel meegekregen; Emile Ratelband wil bij rechter afdwingen dat hij voortaan als 49-jarige door het leven gaat. Emile Ratelband, die zich ook wel de ‘bewustzijnsveruimer’ noemt, is 69 jaar oud en is van mening dat hij twintig jaar jonger hoort te zijn. Hij heeft zich door meerdere medici laten onderzoeken en zij stellen dat zijn biologische leeftijd tussen de 40 en 45 jaar oud ligt. Het klinkt nogal ridicuul om je leeftijd te veranderen, maar Ratelband vindt dat als je je geslacht kan laten veranderen, dat het ook mogelijk moet zijn om je leeftijd aan te passen. Hieronder een kort overzicht van Ratelbands argumenten en wat de buitenwereld eigenlijk van zijn idee vindt.


Allereerst: Wie is Emile Ratelband eigenlijk? Emile Ratelband is ondernemer die zich bezighoudt met coaching met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Echter werd Emile Ratelband voornamelijk bekend door meerdere opmerkelijke acties uit het verleden. Zo noemde hij Osama Bin Laden al eens een verlicht denker wiens werk gerechtvaardigd was en zag hij homoseksualiteit als een afwijking. Dit laatste nam hij later terug, en hij werd zelfs lid van een homoseksuele belangenvereniging. Dit allen in ogenschouw nemend plus het feit dat hij zijn leeftijd wil verlagen, lijkt het er op dat Emile Ratelband vooral erg veel van aandacht houdt.

De aankondiging dat hij bij rechter een leeftijdsverlaging wil afdwingen zorgde voor veel ophef in binnen- en buitenland. Alle kranten schreven erover en iedereen wilde met Ratelband spreken. Zo ook de Wereld Draait Door. Hierin verscheen Ratelband samen met zijn advocaat Jan Hein Kuijpers. De reden dat een gerenommeerd advocaat als Kuijpers toch in zo’n dubieuze zaak stapt, is omdat hij houdt van creatief procederen. Daarnaast heeft Kuijpers gekeken of het überhaupt mogelijk is om een rechtszaak hiervoor aan te spannen. Wat blijkt; het is juridisch beargumenteerbaar en daarom zullen Ratelband en Kuipers hun strijd vervolgen.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Matthijs van Nieuwkerk vindt het hele plan ronduit merkwaardig, waarop Ratelband reageert dat het niet merkwaardig is. “Het is mijn gevoel én ik zit er mee”. Ratelband gelooft dat het lichaam en de geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dus wanneer hij zich in zijn hoofd veertig voelt, dan is hij dat lichamelijk ook. Wanneer de leeftijdsverandering gelegaliseerd wordt, wil Ratelband zijn afgelopen twintig jaar opnieuw doen, waardoor hij weer een nieuw huis en een auto wil kopen en een carrière switch overweegt.

Het is natuurlijk totale nonsens om te denken dat je lichaam dan ook zomaar twintig jaar jonger is. Je lichaam is hoe gezond ook, wel nog altijd al 69 jaar ‘ in bedrijf’  en zal dus ook gemiddeld nog steeds een twintig jaar kortere levensduur hebben dat dat van iemand van 49.

Een ander argument voor leeftijdsverlaging is dat oudere mensen gediscrimineerd worden, omdat ze simpelweg voor veel zaken afgewezen worden vanwege hun leeftijd. Zo komen vijftigplussers veel moeilijker aan een nieuwe baan en loop je als oudere tegen hogere kosten en extra voorwaarden aan bij het afsluiten van een hypotheek.

“Ik snap volkomen dat het moeilijk is om als 69-jarige nog alles te kunnen onthouden, maar misschien heet dat ook wel gewoon ouderdom?”

Tinder
Verder is Ratelband natuurlijk nog heel vitaal in zijn geest en gaat hij maar al te graag mee met de nieuwe trends. Zo zit hij ook op Tinder, maar hij vindt het onwijs oneerlijk dat hij nu als 69-jarige geen matches krijgt. Maar is dit dan een reden om je leeftijd wettelijk te laten verlagen? Je kan namelijk ook gewoon zelf je leeftijd in de app naar beneden instellen. Maar goed, Ratelband houdt niet van liegen, want als je liegt moet je alles onthouden wat je hebt gelogen. Ik snap volkomen dat het moeilijk is om als 69-jarige nog alles te kunnen onthouden, maar misschien heet dat ook wel gewoon ouderdom?

Gelukkig ben ik niet de enige die de spot drijft met Ratelbands plannen. Zo barsten de sociale media los met ludieke uitspraken als antwoord op Ratelband. Meerdere mensen wilden hun leeftijd wel laten verhogen, waardoor ze alvast eerder met pensioen konden en er dan ook nog eens jong uitzagen voor hun leeftijd. Een ander voelt zich al jaren multimiljonair en wilde dat ook wel eens wettelijk aanpassen en deelde haar rekeningnummer. Ook zagen mensen wel heil in het wettelijk verlagen van hun gewicht.

Als laatste kon het satirische online nieuwsmagazine De Speld niet achterblijven met een hilarisch artikel. De rechter kon namelijk niet instemmen met een leeftijdsverlaging van twintig jaar. Emile Ratelband werd namelijk honderd jaar ouder en dus dood verklaard. Het artikel eindigt met het citaat: “‘Voor mijn gevoel was Emile Ratelband al jaren dood en begraven, maar het is fijn dat de rechtbank dat gevoel nu ook erkent,’ aldus alle Nederlanders.”

Al met al hebben we gezien dat eigenlijk al zijn argumenten voor verlaging van zijn leeftijd, simpel ontkracht kunnen worden. De nieuwsmedia kunnen zo’n opmerkelijke aankondiging natuurlijk niet negeren, maar iedereen is het er wel over eens dat dit een onzinnig plan is en dat dit alleen maar weer een groteske zucht naar aandacht was.

Cover: Pixabay/Open-Clipart-Vectors

305 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram