Interview

Eerstejaars over het eerste jaar

Het kerstreces is voorbij, de studie gaat weer van start. Hoorcolleges om negen uur, verplicht werkgroepen volgen en studeren in de UB zijn nu de realiteit. Voor de eerstejaars was dit in september natuurlijk even wennen. Zij zijn nu bijna een half jaar onderweg, hoe bevalt dat? Om die vraag te beantwoorden, ging Medium in gesprek met eerstejaars Renée, Gavin, Jeroen, Ryan en Rochelle.

Een goed begin is het halve werk
Het studentenleven kan maar met één ding goed van start gaan en dat is natuurlijk de Intreeweek. Deze vijf studenten waren tijdens die week in ‘Groepje 26’ tot elkaar, en mij, veroordeeld. Ik had namelijk afgelopen zomer weer de eer om begeleider, ook wel ‘mama’, te worden. Ik mocht dus de nieuwe eerstejaars, ook wel ‘kinderen’, wegwijs maken in een voor hun nieuwe stad en studie. Fun fact: in 2014 was ik de ‘ouder’ van Mediumredacteuren Joël en Mireia, een echte schrijversfamilie dus. De introductieweek van de UvA vindt altijd plaats in de laatste week van de vakantie en naast dat je als eerstejaars een beetje wegwijs wordt gemaakt in Amsterdam, is het ook dé kans om nieuwe mensen te leren kennen. “De Intreeweek was in één woord fantastisch, ik had me geen beter begin van dit studiejaar kunnen wensen”, aldus Renée. “Het allerleukste was dat ik heel leuke mensen heb ontmoet.” Daar sluit Gavin zich bij aan. “De Intreeweek was top! Als je met leuke mensen zit, heb je direct al een vriendengroep voor tijdens de studie.”

Jeroen heeft een wat uitgebreider antwoord klaarstaan: “In een paar woorden: slopend, intens alcoholrijk, maar vooral zo leuk en liefdevol.” Jeroen is echter nog niet klaar, hij wil ook nog wat zeggen over zijn ‘familie’, die hij heeft leren kennen tijdens deze week. “Normaal gesproken zou niemand blij zijn met zo’n familie vol alcoholisten, maar tijdens deze week heb ik wel mijn soulmates gevonden, hoor! Mijn ‘ouders’ hebben een nogal aparte opvoeding voor hun ‘kinderen’: drank en dansen.” Daar was Ryan ook fan van: “Ik heb vooral erg genoten van de nodige biertjes tijdens de avonden uit.” Rochelle vond het allemaal in het begin heel spannend en wist ook niet echt wat ze van de rest van haar groepje moest denken, zo ook van Renée. “Ik dacht dat ze een hippie was, dus wat moet deze chick in deze groep, vriend?” Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen tussen hen. “De mensen van de introductieweek zijn echt mijn familie geworden.”

Alweer een week geleden sinds de historische Intreeweek met groepje #26 ??❤️#lekkerlauwisnietvies #halveleos #joeee

Een foto die is geplaatst door Jeroen de Haas (@roeeen) op

Communicatiewetenschappers in spe
Na een plezierige Intreeweek ging de studie dan eindelijk van start. De reacties van de eerstejaars over Communicatiewetenschap tot nu toe lopen uiteen. Renée is in ieder geval positief. “Ik wist natuurlijk dat de studie heel erg op media is gericht, dat vind ik heel interessant.” Daar sluiten Jeroen, Ryan en Rochelle zich bij aan, zij hebben tot nu toe alles gehaald en hebben al de helft van de BSA – 24 van de 48 studiepunten – binnen. Rochelle: “Hoe meer je oefent en herhaalt, elke keer alle stukken leest, dan is het toetsmoment echt geen verrassing.” Toch zijn er altijd tegenvallers binnen de studie en dat beleven ook deze studenten. Zo spreekt Gavin over een bepaalde ‘schoolsheid’. “Ik heb bij Communicatiewetenschap het gevoel alsof ik weer op de middelbare school ben terechtgekomen. Dingen moeten om het moeten, is iets wat ik nooit fijn heb gevonden en dat herken ik heel erg in deze studie. Zie de vele verplichte uren.” Wat vaak als struikelblok wordt ervaren, is het sterke onderzoekskarakter van de studie. “Er komt iets meer statistiek bij kijken dan ik had gehoopt”, aldus een ietwat teleurgestelde Renée. Rochelle is meer uitgesproken. “Wat boeit mij zo’n Solomonexperiment nou?” Duidelijk, maar ze is niet alleen negatief. “Als je SPSS oefent en goed kan, is het oprecht heel leuk.”

Ik heb bij Communicatiewetenschap het gevoel alsof ik weer op de middelbare school ben terechtgekomen

Toekomst
Hoe zien deze eerstejaars hun toekomst voor zich? Zijn er zelfs al bepaalde dingen die ze tijdens de studie willen bereiken? Jeroen laat in het midden wat hij wil doen, Ryan is wel wat duidelijker. “Een stage in het buitenland lijkt me heel gaaf.” Renée en Gavin willen doorgroeien binnen Mercurius, onze studievereniging. “Ik wil ook voor Medium schrijven, maar dat vind ik nog een best grote stap, dus dat komt volgend jaar allemaal wel”, aldus Renée. Ze denkt ook aan een functie binnen het bestuur. “Ik denk er aan om in mijn derde jaar een bestuursjaar te doen bij onze vereniging, maar dat is nog ver weg.” Voorlopig blijft ze zich nog even bezighouden met de commissie waar ze nu bij zit, de Sociale Commissie. Gavin ambieert ook een functie binnen het bestuur, maar heeft daarnaast een concrete doelstelling qua studie. “Het doel is om volledig op de hoogte te kunnen zijn van hoe alles werkt op het gebied van persuasieve communicatie, zodat ik het altijd kan toepassen.” Tot slot heeft Rochelle ook een duidelijke toekomstdroom. “Ik wil met mijn ‘familie’ een eigen wijk bouwen. Mansions met zwembaden, zodat onze kinderen met elkaar kunnen opgroeien.”

Wil je meer weten over Renée, Gavin, Jeroen, Ryan en Rochelle? Kom dan aanstaande donderdag naar de Nieuwjaarsborrel van Mercurius waar je een praatje, een biertje en een dansje kunt doen met deze eerstejaars!

Reacties

reacties

Christian Manuputty
Christian Manuputty (23) heeft inmiddels een bachelordiploma CW op zak en is sinds 2014 onderdeel van Medium als redacteur (voorheen ook eindredacteur) en presentator van MediumTV. Daarnaast was Christian ooit redactiestagiair bij Quote, vult hij regelmatig de websites Adformatie, Communicatie Online en Marketing Online en is hij stiekem fan van ABBA.

You may also like

Comments are closed.

More in Interview