fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Een half jaar waarin ik veel buiten mijn comfort-zone ben gestapt

Fabian vertelt over zijn laatste half jaar, waarin hij dingen heeft gedaan waarvoor hij buiten zijn comfort-zone moest komen.


Het afgelopen half jaar is een periode geweest waarin ik een ander persoon ben geworden. Dit klinkt misschien nogal heftig, maar het afgelopen half jaar heb ik een aantal zaken meegemaakt, dat mij als persoon heeft veranderd. Zaken als alleen op reis gaan en op jezelf wonen, zorgen ervoor dat je meer op jezelf aangewezen wordt en zodoende jezelf beter leert kennen. Waar ik afgelopen collegejaar mijn laatste artikel eindigde met de aankondiging dat ik een aantal leuke vooruitzichten voor de zomervakantie had, wil ik daar nu mee beginnen.

Studiereis Rusland
Ieder jaar organiseert studievereniging Mercurius een studiereis naar een mooie bestemming in het buitenland. Afgelopen zomer stond een tiendaagse trip naar Sint-Petersburg en Moskou op het programma. Ik besloot mij hiervoor aan te melden, omdat ik altijd al een speciale interesse in Rusland had. Wat volgden waren tien ontzettend leuke en interessante dagen met hartstikke leuke mensen. Tijdens onze reis brachten we ook een bezoek aan de staatszender Russia Today (RT). Deze omroep wordt volledig gefinancierd vanuit het Kremlin. Ik verwachtte dan ook dat we enige mate van propaganda en censuur zouden tegen komen.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar deze verwachting kwam uit! Nadat wij een presentatie en een rondleiding door de studio’s hadden gehad, was er nog tijd om vragen te stellen. De vrouw die ons rondleidde rekte opmerkelijk genoeg het moment om vragen te stellen, totdat er opeens een cameraploeg in de gang stond. Alle vragen en antwoorden werden gefilmd, totdat er opeens een kritische vraag kwam wat uitmondde in een discussie. Op dat moment gingen de camera’s direct uit.  Je ziet hier dus dat er sprake is van enige mate van censuur. Wanneer er kritiek komt op het doen en laten van RT, gaan gelijk de camera’s uit, zodat alleen de positieve beelden bewaard blijven.

Tot de dag van vandaag heeft zowel dit bedrijfsbezoek als de hele reis, zoveel indruk op mij gemaakt dat ik onderhand lichte obsessie heb gekregen voor alles wat met Rusland (en zijn geschiedenis) te maken heeft. Dit is tevens ook de eerste persoonlijke verandering die ik heb doorgemaakt: Ik heb een passie gevonden die niet door iedereen wordt gedeeld.

Taalcursus Valencia
Daarnaast kwam in het zojuist besproken artikel al naar voren dat ik een Spaanse taalcursus ging volgen in Valencia. Dit was de eerste keer dat ik in m’n eentje op reis ging naar het buitenland. Ondanks dat ik de eerste avond in een vreemde stad nog een beetje moest wennen, was het vanaf de ochtend daarna twee weken lang ontzettend genieten. Op de eerste ochtend op school ontmoette ik een Russische meid, die toevallig ook nog op dezelfde dag als ik op het Rode Plein in Moskou was. Met haar heb ik een week lang veel opgetrokken. Hierbij hebben we het vaak over Rusland gehad. Tijdens deze weken in Valencia heb ik bijna nog meer Russisch dan Spaans geleerd.

Het feit dat ik voor het eerst alleen op vakantie ging, betekende ook dat ik voor het eerst op mezelf moest wonen. Ondanks dat er nu dus geen ouders voor je zijn die koken, waren er genoeg horecagelegenheden om mijn maag te vullen. Desalniettemin waren er nog altijd momenten dat je wel voor jezelf moest zorgen. Dit was dan ook gelijk een eerste test voor het feit dat ik een maand later op mezelf zou gaan wonen in Amsterdam.

Verder was het ook heel leuk om met heel veel verschillende nationaliteiten in contact te komen. Normaliter heb je op vakanties toch wel vaak dat alle Nederlanders met elkaar opschieten. Maar nu in Valencia heb ik mensen ontmoet uit onder andere Rusland, Zweden, Zwitserland en Brazilië. Door alle gezelligheid met deze mensen, is het Spaans leren er soms een beetje bij ingeschoten. Dit neemt echter niet weg dat dit alles een unieke en erg leerzame ervaring was die ik voor m’n leven bij me zal dragen.

Wonen in Amsterdam
Als laatste woon ik sinds september op mezelf in Amsterdam-Noord. Eigenlijk vanaf dag één bevalt het hier goed. Het op mezelf zijn, zonder ouders, was dat laatste benodigde stapje naar de grote mensen wereld. Natuurlijk moet je in het begin nog even een stabiel ritme vinden, want de eerste maanden stonden voornamelijk in het teken van feestjes pakken. Gelukkig ben ik mijn scriptie nooit uit het oog verloren, en ligt er op dit moment al bijna een mooi eindproduct. Onlangs heb ik ook een nieuw huurcontract voor onbepaalde tijd getekend, dus voorlopig ga ik Amsterdam nog niet verlaten.  

Al met al geniet ik van alle vrijheid die ik nu heb. Ik heb een hoop nieuwe ervaringen opgedaan die mij gevormd hebben tot een persoon die ik een half jaar geleden nog niet was. In eerste instantie vond ik dat alleen op taalcursus gaan en op mezelf wonen nog een beetje eng, maar ik heb gemerkt dat het buiten je comfort-zone stappen het beste is wat je kan doen. Uiteindelijk gaat je dat zoveel verder brengen dan dat je altijd maar de voor de veilige optie kiest.

Cover: Victor Freitas / Eindredacteur: Kyle Hassing

166 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram