fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Een half jaar waarin ik veel buiten mijn comfort-zone ben gestapt

Fabian vertelt over zijn laatste half jaar, waarin hij dingen heeft gedaan waarvoor hij buiten zijn comfort-zone moest komen.


Het afgelopen half jaar is een periode geweest waarin ik een ander persoon ben geworden. Dit klinkt misschien nogal heftig, maar het afgelopen half jaar heb ik een aantal zaken meegemaakt, dat mij als persoon heeft veranderd. Zaken als alleen op reis gaan en op jezelf wonen, zorgen ervoor dat je meer op jezelf aangewezen wordt en zodoende jezelf beter leert kennen. Waar ik afgelopen collegejaar mijn laatste artikel eindigde met de aankondiging dat ik een aantal leuke vooruitzichten voor de zomervakantie had, wil ik daar nu mee beginnen.

Studiereis Rusland
Ieder jaar organiseert studievereniging Mercurius een studiereis naar een mooie bestemming in het buitenland. Afgelopen zomer stond een tiendaagse trip naar Sint-Petersburg en Moskou op het programma. Ik besloot mij hiervoor aan te melden, omdat ik altijd al een speciale interesse in Rusland had. Wat volgden waren tien ontzettend leuke en interessante dagen met hartstikke leuke mensen. Tijdens onze reis brachten we ook een bezoek aan de staatszender Russia Today (RT). Deze omroep wordt volledig gefinancierd vanuit het Kremlin. Ik verwachtte dan ook dat we enige mate van propaganda en censuur zouden tegen komen.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar deze verwachting kwam uit! Nadat wij een presentatie en een rondleiding door de studio’s hadden gehad, was er nog tijd om vragen te stellen. De vrouw die ons rondleidde rekte opmerkelijk genoeg het moment om vragen te stellen, totdat er opeens een cameraploeg in de gang stond. Alle vragen en antwoorden werden gefilmd, totdat er opeens een kritische vraag kwam wat uitmondde in een discussie. Op dat moment gingen de camera’s direct uit.  Je ziet hier dus dat er sprake is van enige mate van censuur. Wanneer er kritiek komt op het doen en laten van RT, gaan gelijk de camera’s uit, zodat alleen de positieve beelden bewaard blijven.

Tot de dag van vandaag heeft zowel dit bedrijfsbezoek als de hele reis, zoveel indruk op mij gemaakt dat ik onderhand lichte obsessie heb gekregen voor alles wat met Rusland (en zijn geschiedenis) te maken heeft. Dit is tevens ook de eerste persoonlijke verandering die ik heb doorgemaakt: Ik heb een passie gevonden die niet door iedereen wordt gedeeld.

Taalcursus Valencia
Daarnaast kwam in het zojuist besproken artikel al naar voren dat ik een Spaanse taalcursus ging volgen in Valencia. Dit was de eerste keer dat ik in m’n eentje op reis ging naar het buitenland. Ondanks dat ik de eerste avond in een vreemde stad nog een beetje moest wennen, was het vanaf de ochtend daarna twee weken lang ontzettend genieten. Op de eerste ochtend op school ontmoette ik een Russische meid, die toevallig ook nog op dezelfde dag als ik op het Rode Plein in Moskou was. Met haar heb ik een week lang veel opgetrokken. Hierbij hebben we het vaak over Rusland gehad. Tijdens deze weken in Valencia heb ik bijna nog meer Russisch dan Spaans geleerd.

Het feit dat ik voor het eerst alleen op vakantie ging, betekende ook dat ik voor het eerst op mezelf moest wonen. Ondanks dat er nu dus geen ouders voor je zijn die koken, waren er genoeg horecagelegenheden om mijn maag te vullen. Desalniettemin waren er nog altijd momenten dat je wel voor jezelf moest zorgen. Dit was dan ook gelijk een eerste test voor het feit dat ik een maand later op mezelf zou gaan wonen in Amsterdam.

Verder was het ook heel leuk om met heel veel verschillende nationaliteiten in contact te komen. Normaliter heb je op vakanties toch wel vaak dat alle Nederlanders met elkaar opschieten. Maar nu in Valencia heb ik mensen ontmoet uit onder andere Rusland, Zweden, Zwitserland en Brazilië. Door alle gezelligheid met deze mensen, is het Spaans leren er soms een beetje bij ingeschoten. Dit neemt echter niet weg dat dit alles een unieke en erg leerzame ervaring was die ik voor m’n leven bij me zal dragen.

Wonen in Amsterdam
Als laatste woon ik sinds september op mezelf in Amsterdam-Noord. Eigenlijk vanaf dag één bevalt het hier goed. Het op mezelf zijn, zonder ouders, was dat laatste benodigde stapje naar de grote mensen wereld. Natuurlijk moet je in het begin nog even een stabiel ritme vinden, want de eerste maanden stonden voornamelijk in het teken van feestjes pakken. Gelukkig ben ik mijn scriptie nooit uit het oog verloren, en ligt er op dit moment al bijna een mooi eindproduct. Onlangs heb ik ook een nieuw huurcontract voor onbepaalde tijd getekend, dus voorlopig ga ik Amsterdam nog niet verlaten.  

Al met al geniet ik van alle vrijheid die ik nu heb. Ik heb een hoop nieuwe ervaringen opgedaan die mij gevormd hebben tot een persoon die ik een half jaar geleden nog niet was. In eerste instantie vond ik dat alleen op taalcursus gaan en op mezelf wonen nog een beetje eng, maar ik heb gemerkt dat het buiten je comfort-zone stappen het beste is wat je kan doen. Uiteindelijk gaat je dat zoveel verder brengen dan dat je altijd maar de voor de veilige optie kiest.

Cover: Victor Freitas / Eindredacteur: Kyle Hassing

292 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram