Driemaal is scheepsrecht: Holleeder dreigt voorgoed achter de tralies te verdwijnen

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]oor ’s lands bekendste crimineel Willem Holleeder lijkt het doek nu toch echt te gaan vallen. De inmiddels 59-jarige Holleeder zat al twee keer vast, maar lijkt nu – door toedoen van zijn familie – voor de derde keer de bak in te draaien. Deze keer kan het wel eens voor de rest van zijn leven zijn.

Heineken-ontvoering
Willem Holleeder verwierf in 1983 landelijke bekendheid door, samen met zijn compagnon Cor van Hout, Freddy Heineken te kidnappen. De ontvoering werd een succes en Holleeder maakte bijna drie miljoen gulden aan losgeld buit voor de directeur van het immens populaire biermerk. Voor de kidnapping werd Holleeder veroordeeld tot elf jaar celstraf, maar ook daarna bleef de Amsterdammer actief in het criminele circuit. In 2007 werd Holleeder wegens afpersing weer gearresteerd en vastgezet, waarna hij in 2012 voor de tweede maal vervroegd vrijkwam. Nu lijkt het doek voor ‘de Neus’ toch echt te gaan vallen: zijn eigen zussen getuigen tegen Holleeder en proberen hem zo achter de tralies te krijgen voor zijn daden.

De zogenoemde ‘knuffelcrimineel’ staat sinds januari terecht voor de liquidatie van zes figuren uit de Amsterdamse onderwereld, waaronder de moord op zijn zwager en vroegere compagnon Cor van Hout. De zaak van het Openbaar Ministerie tegen Holleeder wordt door de media op de voet gevolgd. Verrassend is dat niet: om het OM te helpen in de strijd tegen Holleeder gaat ook de familie van de crimineel eindelijk on record. Astrid Holleeder schreef eerder al twee autobiografische boeken over haar ervaringen met haar broer, en de beschuldigingen die ze daarin uitte worden nu officieel in de rechtbank. Ook Holleeders andere zus Sonja zal tegen hem getuigen.

Familieverraad
Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed. Zo kon ze onopvallend haar broer uithoren en wachten tot hij belastende dingen zei. Die tactiek lijkt te hebben gewerkt: volgens Astrid zijn er een aantal belastende tapes waarop Willem zegt te vrezen dat mede-crimineel Dino Soerel tegen de politie zou gaan praten over de misdaden. Ook over de andere moorden waar de Amsterdammer betrokken bij zou zijn zegt Astrid opnames te hebben. Op de dingen die Holleeder in de gesprekken met zijn zus heeft gezegd, kan hij nu in de rechtbank afgerekend worden.

Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed

Over de betrouwbaarheid van de getuigenis van Sonja Holleeder bestaan echter twijfels. Sonja schikte tot twee keer toe met het OM om te zorgen dat ze voor haar eigen strafbare feiten niet meer vervolgd kon worden. Het vermoeden bestaat dat Sonja heeft gelogen over de erfenis die ze na het overlijden van haar man, Cor van Hout, heeft ontvangen. De moord op Van Hout is een van de zaken die ook in het Holleeder-proces zal worden behandeld.

(On)betrouwbare Sonja
Ook de broer van Cor, Ad van Hout, is er niet van overtuigd dat Sonja zuiver op de graat is. Volgens eigen zeggen heeft de familie Van Hout namelijk nooit een cent van de erfenis van Cor gezien, en Ad beweert dat Sonja uit was op het geld van Cor. De erfenis die Sonja kreeg bestond voornamelijk uit panden in Alkmaar, die inmiddels zijn verkocht voor bijna anderhalf miljoen euro. Volgens Ad zouden ze echter minstens tien miljoen waard moeten zijn. De betrouwbaarheid van Sonja en Astrid Holleeder in de zaak is van groot belang omdat de twee zussen een bijzonder grote rol spelen in het proces.

Hoe nu verder?
Er is nog geen datum vastgezet voor de uitspraak in het langdurige proces tegen Willem Holleeder. Nadat de getuigenissen zijn afgelegd wordt er door de rechters naar gekeken en uiteindelijk een oordeel over de zaak geveld. Volgens bronnen is de kans op vrijspraak nihil: er is simpelweg te veel bewijs tegen ‘de Neus’ om te hopen dat hij ooit nog vrij op zijn scooter door Amsterdam zal rijden. Holleeder zelf ziet vooralsnog weinig reden waarom juist híj voor de rechter staat voor de problemen in de Amsterdamse onderwereld. Volgens hem is het – zoals gewoonlijk – de schuld van anderen. Of de rechter dat ook gelooft, moet in de komende maanden blijken.

Cover: Isabella Mendes / Eindredactie: Kevin Hesp

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace