fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

Driemaal is scheepsrecht: Holleeder dreigt voorgoed achter de tralies te verdwijnen

Het megaproces tegen Willem Holleeder is in volle gang, en zelfs zijn naaste familie getuigt tegen hem. Verdwijnt ‘De Neus’ voorgoed in ‘de nor’?


Voor ’s lands bekendste crimineel Willem Holleeder lijkt het doek nu toch echt te gaan vallen. De inmiddels 59-jarige Holleeder zat al twee keer vast, maar lijkt nu – door toedoen van zijn familie – voor de derde keer de bak in te draaien. Deze keer kan het wel eens voor de rest van zijn leven zijn.

Heineken-ontvoering
Willem Holleeder verwierf in 1983 landelijke bekendheid door, samen met zijn compagnon Cor van Hout, Freddy Heineken te kidnappen. De ontvoering werd een succes en Holleeder maakte bijna drie miljoen gulden aan losgeld buit voor de directeur van het immens populaire biermerk. Voor de kidnapping werd Holleeder veroordeeld tot elf jaar celstraf, maar ook daarna bleef de Amsterdammer actief in het criminele circuit. In 2007 werd Holleeder wegens afpersing weer gearresteerd en vastgezet, waarna hij in 2012 voor de tweede maal vervroegd vrijkwam. Nu lijkt het doek voor ‘de Neus’ toch echt te gaan vallen: zijn eigen zussen getuigen tegen Holleeder en proberen hem zo achter de tralies te krijgen voor zijn daden.

De zogenoemde ‘knuffelcrimineel’ staat sinds januari terecht voor de liquidatie van zes figuren uit de Amsterdamse onderwereld, waaronder de moord op zijn zwager en vroegere compagnon Cor van Hout. De zaak van het Openbaar Ministerie tegen Holleeder wordt door de media op de voet gevolgd. Verrassend is dat niet: om het OM te helpen in de strijd tegen Holleeder gaat ook de familie van de crimineel eindelijk on record. Astrid Holleeder schreef eerder al twee autobiografische boeken over haar ervaringen met haar broer, en de beschuldigingen die ze daarin uitte worden nu officieel in de rechtbank. Ook Holleeders andere zus Sonja zal tegen hem getuigen.

Familieverraad
Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed. Zo kon ze onopvallend haar broer uithoren en wachten tot hij belastende dingen zei. Die tactiek lijkt te hebben gewerkt: volgens Astrid zijn er een aantal belastende tapes waarop Willem zegt te vrezen dat mede-crimineel Dino Soerel tegen de politie zou gaan praten over de misdaden. Ook over de andere moorden waar de Amsterdammer betrokken bij zou zijn zegt Astrid opnames te hebben. Op de dingen die Holleeder in de gesprekken met zijn zus heeft gezegd, kan hij nu in de rechtbank afgerekend worden.

Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed

Over de betrouwbaarheid van de getuigenis van Sonja Holleeder bestaan echter twijfels. Sonja schikte tot twee keer toe met het OM om te zorgen dat ze voor haar eigen strafbare feiten niet meer vervolgd kon worden. Het vermoeden bestaat dat Sonja heeft gelogen over de erfenis die ze na het overlijden van haar man, Cor van Hout, heeft ontvangen. De moord op Van Hout is een van de zaken die ook in het Holleeder-proces zal worden behandeld.

(On)betrouwbare Sonja
Ook de broer van Cor, Ad van Hout, is er niet van overtuigd dat Sonja zuiver op de graat is. Volgens eigen zeggen heeft de familie Van Hout namelijk nooit een cent van de erfenis van Cor gezien, en Ad beweert dat Sonja uit was op het geld van Cor. De erfenis die Sonja kreeg bestond voornamelijk uit panden in Alkmaar, die inmiddels zijn verkocht voor bijna anderhalf miljoen euro. Volgens Ad zouden ze echter minstens tien miljoen waard moeten zijn. De betrouwbaarheid van Sonja en Astrid Holleeder in de zaak is van groot belang omdat de twee zussen een bijzonder grote rol spelen in het proces.

Hoe nu verder?
Er is nog geen datum vastgezet voor de uitspraak in het langdurige proces tegen Willem Holleeder. Nadat de getuigenissen zijn afgelegd wordt er door de rechters naar gekeken en uiteindelijk een oordeel over de zaak geveld. Volgens bronnen is de kans op vrijspraak nihil: er is simpelweg te veel bewijs tegen ‘de Neus’ om te hopen dat hij ooit nog vrij op zijn scooter door Amsterdam zal rijden. Holleeder zelf ziet vooralsnog weinig reden waarom juist híj voor de rechter staat voor de problemen in de Amsterdamse onderwereld. Volgens hem is het – zoals gewoonlijk – de schuld van anderen. Of de rechter dat ook gelooft, moet in de komende maanden blijken.

Cover: Isabella Mendes / Eindredactie: Kevin Hesp

298 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram