fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

Driemaal is scheepsrecht: Holleeder dreigt voorgoed achter de tralies te verdwijnen

Het megaproces tegen Willem Holleeder is in volle gang, en zelfs zijn naaste familie getuigt tegen hem. Verdwijnt ‘De Neus’ voorgoed in ‘de nor’?


Voor ’s lands bekendste crimineel Willem Holleeder lijkt het doek nu toch echt te gaan vallen. De inmiddels 59-jarige Holleeder zat al twee keer vast, maar lijkt nu – door toedoen van zijn familie – voor de derde keer de bak in te draaien. Deze keer kan het wel eens voor de rest van zijn leven zijn.

Heineken-ontvoering
Willem Holleeder verwierf in 1983 landelijke bekendheid door, samen met zijn compagnon Cor van Hout, Freddy Heineken te kidnappen. De ontvoering werd een succes en Holleeder maakte bijna drie miljoen gulden aan losgeld buit voor de directeur van het immens populaire biermerk. Voor de kidnapping werd Holleeder veroordeeld tot elf jaar celstraf, maar ook daarna bleef de Amsterdammer actief in het criminele circuit. In 2007 werd Holleeder wegens afpersing weer gearresteerd en vastgezet, waarna hij in 2012 voor de tweede maal vervroegd vrijkwam. Nu lijkt het doek voor ‘de Neus’ toch echt te gaan vallen: zijn eigen zussen getuigen tegen Holleeder en proberen hem zo achter de tralies te krijgen voor zijn daden.

De zogenoemde ‘knuffelcrimineel’ staat sinds januari terecht voor de liquidatie van zes figuren uit de Amsterdamse onderwereld, waaronder de moord op zijn zwager en vroegere compagnon Cor van Hout. De zaak van het Openbaar Ministerie tegen Holleeder wordt door de media op de voet gevolgd. Verrassend is dat niet: om het OM te helpen in de strijd tegen Holleeder gaat ook de familie van de crimineel eindelijk on record. Astrid Holleeder schreef eerder al twee autobiografische boeken over haar ervaringen met haar broer, en de beschuldigingen die ze daarin uitte worden nu officieel in de rechtbank. Ook Holleeders andere zus Sonja zal tegen hem getuigen.

Familieverraad
Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed. Zo kon ze onopvallend haar broer uithoren en wachten tot hij belastende dingen zei. Die tactiek lijkt te hebben gewerkt: volgens Astrid zijn er een aantal belastende tapes waarop Willem zegt te vrezen dat mede-crimineel Dino Soerel tegen de politie zou gaan praten over de misdaden. Ook over de andere moorden waar de Amsterdammer betrokken bij zou zijn zegt Astrid opnames te hebben. Op de dingen die Holleeder in de gesprekken met zijn zus heeft gezegd, kan hij nu in de rechtbank afgerekend worden.

Zus Astrid zou gesprekken met Willem jarenlang hebben opgenomen met afluisterapparatuur die ze verstopte in haar ondergoed

Over de betrouwbaarheid van de getuigenis van Sonja Holleeder bestaan echter twijfels. Sonja schikte tot twee keer toe met het OM om te zorgen dat ze voor haar eigen strafbare feiten niet meer vervolgd kon worden. Het vermoeden bestaat dat Sonja heeft gelogen over de erfenis die ze na het overlijden van haar man, Cor van Hout, heeft ontvangen. De moord op Van Hout is een van de zaken die ook in het Holleeder-proces zal worden behandeld.

(On)betrouwbare Sonja
Ook de broer van Cor, Ad van Hout, is er niet van overtuigd dat Sonja zuiver op de graat is. Volgens eigen zeggen heeft de familie Van Hout namelijk nooit een cent van de erfenis van Cor gezien, en Ad beweert dat Sonja uit was op het geld van Cor. De erfenis die Sonja kreeg bestond voornamelijk uit panden in Alkmaar, die inmiddels zijn verkocht voor bijna anderhalf miljoen euro. Volgens Ad zouden ze echter minstens tien miljoen waard moeten zijn. De betrouwbaarheid van Sonja en Astrid Holleeder in de zaak is van groot belang omdat de twee zussen een bijzonder grote rol spelen in het proces.

Hoe nu verder?
Er is nog geen datum vastgezet voor de uitspraak in het langdurige proces tegen Willem Holleeder. Nadat de getuigenissen zijn afgelegd wordt er door de rechters naar gekeken en uiteindelijk een oordeel over de zaak geveld. Volgens bronnen is de kans op vrijspraak nihil: er is simpelweg te veel bewijs tegen ‘de Neus’ om te hopen dat hij ooit nog vrij op zijn scooter door Amsterdam zal rijden. Holleeder zelf ziet vooralsnog weinig reden waarom juist híj voor de rechter staat voor de problemen in de Amsterdamse onderwereld. Volgens hem is het – zoals gewoonlijk – de schuld van anderen. Of de rechter dat ook gelooft, moet in de komende maanden blijken.

Cover: Isabella Mendes / Eindredactie: Kevin Hesp

229 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram