Dit was het dan: Vijf jaar RTL Late Night met Humberto Tan

By Fabian Bais

By Fabian Bais

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is net voor middernacht als Humberto Tan op 8 juni 2018 zijn laatste woorden in RTL Late Night spreekt. Een tijdperk wordt afgesloten. Een vijf jaar durend tijdperk waarin Humberto Tan met zijn eigen late-night show 1055 afleveringen heeft mogen maken. Ruim drie maanden geleden kondigde Tan hoogstpersoonlijk met pijn in zijn hart aan dat de leiding van RTL4 besloten heeft om met Humberto Tan als host te stoppen. RTL ziet een toekomst voor dit programma, waar Tan geen deel meer van uit maakt. Om Humberto Tan te eren voor zijn bewezen diensten, stond de afgelopen week in het teken van zijn afscheid.

Vele bijzondere gasten kwamen nog een keer langs, om terug te kijken op hun hoogtepunten die zij in deze show samen met Tan hebben beleefd. Het was een week vol verrassingen, waarin heel bekend Nederland nog een keer zijn dank wilde uitspreken voor de bewezen diensten van de presentator.

RTL Late Night heeft ook voor mij veel betekend. Het is een programma geweest waar ik graag naar keek. De ene keer kon ik mij rot lachen om een leuke gast en de andere keer werd ik zo geraakt door een verhaal, dat ik mijn emoties niet meer onder controle had.  Daarom wil ik nog een keer terugkijken op een aantal hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar RTL Late Night.

Wereldberoemde gasten
Wat RTL Late Night als eerste typeert, is dat het altijd wereldberoemde sterren in de show had zitten. Sterren als Ed Sheeran en Pharrell Williams zorgen naast de hoge kijkcijfers er ook nog eens voor dat het halve Rembrandtplein volstaat met fans die een glimp van hun idool willen opvangen. Bij dit soort sterren zou je misschien denken dat ze zo’n show als een verplicht nummertje zien, maar het tegendeel blijkt waar.

Ed Sheeran wil maar al te graag laten zien dat hij iedere hit van een willekeurige artiest met dezelfde vier akkoorden kan spelen. Na drie nummers lijkt het er op dat Humberto Tan weer over iets anders wil gaan praten, maar Ed Sheeran zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat er nog meer nummers worden aangevraagd. Uiteindelijk krijgt hij het voor elkaar om de hele zaal mee te laten zingen. Ook Pharrell Williams baarde opzien door heel emotioneel een mooi te reageren op een verhaal van twee ouders die hun zoon verloren zijn. Op zijn begrafenis werd het nummer Happy van de zanger gedraaid. Voor Pharrell is het ontmoeten van de ouders “zoveel mooier en meer waard dan het winnen van welke prijs dan ook.”  

Na drie nummers lijkt het er op dat Humberto Tan weer over iets anders wil gaan praten, maar Ed Sheeran zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat er nog meer nummers worden aangevraagd

Rappers in opspraak
We hebben het ongetwijfeld allemaal wel gezien. Het optreden van rapper Boef bij RTL Late Night. Op dat moment kwam Boef erg negatief in het nieuws door zijn ‘treitervlogs’. John van den Heuvel, Jeanine Hennis-Plasschaert en Rick Nieman boorden Boef volledig de grond in. Gelukkig heeft hij na deze uitzending zijn leven kunnen beteren en haalt hij veel vaker het nieuws door zijn muzikale successen.

Ook een andere rapper maakte spraakmakende tv bij Late Night. Lil Kleine gaat live in de uitzending via een telefoonlijn het gesprek aan met Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum. Lil Kleine was namelijk het weekend daarvoor opgepakt door de politie, omdat hij in een van zijn shows het publiek vroeg om een middelvinger in de lucht te gooien voor politie en justitie. Quotes als “Pietertje” en “Mag ik ook alsjeblieft uitpraten Pieter, alsjeblieft dankjewel”, zorgde ervoor dat iedereen wel een beetje moest gniffelen. Hoewel bij Boef het hele land over hem heen viel en het incident van Lil Kleine meer als iets onschuldigs werd beschouwd, zijn beiden nu uitgegroeid tot een van de grootste namen binnen de rapscene.

Ruimte om te lachen
Naast de vele serieuze gesprekken was er binnen RTL Late Night ook altijd ruimte om te lachen. Onder andere cabaretiers wisten iedereen aan het lachen te krijgen. Zo fileerde cabaretier Martijn Koning, Jesse Klaver die in een eikeltjes-pyjama voor de tv zat. “Hiermee wil je niet naar bed, dit breng je naar bed” en “Een goede politicus draagt geen eikel, maar is een eikel”, zorgde voor veel hilariteit in de zaal en voor de buis.

Ook Peter Pannekoek kon er wat van. Hij nam vorig jaar verkiezingsposters onder de loep. “Ik kan alles zeggen. SGP’ers kunnen mij boos opbellen en dan zeg ik: Hoezo heb jij een televisie?” en over de verkiezingsposter van de SP zei Pannekoek: “Dit is toch gewoon een reet met een ster”.

“Een goede politicus draagt geen eikel, maar is een eikel”, zorgde voor veel hilariteit in de zaal en voor de buis

Als laatste wil ik afsluiten met een emotioneel moment. Er zijn veel momenten geweest die mij geraakt hebben de afgelopen vijf jaar. Ik heb echter nog nooit zo erg andermans pijn gevoeld, toen Humberto Tan aankondigde dat hij moest gaan stoppen met dit programma. Dan pas zie je hoe erg hij van dit programma houdt, en dat ‘zijn kindje’ nu uit handen genomen wordt.

Cover: Romaine

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace