Deel II: Waarom iedereen naar heavy metal zou moeten luisteren

Picture of By Matthijs van Hees

By Matthijs van Hees

De unieke eigenschap van muziek om mensen letterlijk en figuurlijk te bewegen. Het ritme en de melodie die de kracht van de verbeelding en creativiteit stimuleren. Het kan denkbeelden veranderen en mensen bij elkaar brengen. Wat voor sommigen een hobby is, is voor anderen een kunst, een levensstijl. Waar ik de vorige keer op zoek ging naar de essentie van heavy metal zal ik deze keer beschrijven waarom iedereen naar heavy metal zou moeten luisteren.

Een alternatieve realiteit

Zodra ik mijn telefoon open, word ik meegenomen naar een alternatieve realiteit. Een utopie waarin iedereen altijd succesvol, onbezorgd en bovendien blij is. Als ik door Instagram scroll zie ik rijke mensen in mooie auto’s. Als ik op Facebook kijk is alles en iedereen met elkaar bevriend en op YouTube is iedereen altijd onvoorwaardelijk en onuitputtelijk vrolijk. Deze schijnvertoning op sociale media doet het lijken alsof men daadwerkelijk in Luilekkerland verkeerd, waarin ongelimiteerde welvaart en geluk vanzelfsprekend lijken te zijn. Tegen beter weten in reflecteer ik mijn eigen leven met deze schijnbare utopie. Hoewel ik ervan op de hoogte ben dat het leven dat mensen uitdragen op sociale media niet overeenkomt met de echte werkelijkheid, word ik desondanks regelmatig ongelukkig als ik de twee werelden met elkaar vergelijk. Mijn leven zit, zoals bij velen, vol met verschillende emoties variërend van blij tot boos, verdrietig, angstig of onzeker. Mijn leven is niet onbezorgd, maar zit net als ieder leven vol met obstakels en uitdagingen. Het is daarom een tekortkoming dat er op sociale media veelal het eenzijdige utopische Luilekkerland wordt weergegeven. 

Zodra ik mijn afspeellijst aanzet word ik wederom meegenomen naar een alternatieve realiteit. Ditmaal niet een utopisch sprookje, maar een wereld met angst, woede en ongeluk. Zodra ik mijn oortjes in doe, hoor ik de confronterende geluiden van een werkelijkheid met fouten, obstakels en andere emoties dan enkel de blije. Met het nummer ‘The God That Failed’ uit Metallica hun boosheid jegens het Christendom naar aanleiding van het vroege overlijden van de moeder van zanger James Hetfield. Het nummer “Master of Puppets” gaat over manipulatie die onder andere door een drugsverslaving je leven dicteert. Dit zijn slechts twee voorbeelden die laten zien dat metal verder gaat dan enkel die eerder besproken schijn-utopie.

Op deze manier vervult heavy metal de rol als een middel om emoties te verwerken en angsten onder ogen te zien. 

 

Uit je comfortzone

Geheel bijpassend klinken de instrumenten bij heavy metal luid, snel en angstaanjagend. Niet alleen inhoudelijk is heavy metal een manier om met emoties en angsten om te gaan, maar ook de instrumenten dragen deze eigenschap uit. Hoewel ik de muziek nu prachtig vind, moet ik bekennen dat mijn eerste ervaringen met heavy metal onaangenaam waren. De muziek klinkt agressief en luidruchtig, maar net als een goede wijn moet je het leren waarderen. Door heavy metal heb ik geleerd om uit mijn comfortzone te gaan en om open te staan voor nieuwe dingen. Doordat de muziek geen toegankelijk geluid heeft moet je jezelf uitdagen om van de muziek te kunnen genieten. Wellicht zullen de eerste nummers die je aanzet niet gelijk in de smaak vallen, maar uiteindelijk zal je comfortzone groeien waardoor je er een nieuwe passie voor de muziek bij krijgt. De nummers waar ik voorheen een slechte ervaring mee had geven mij tegenwoordig kippenvel. Ik heb zelfs naar aanleiding van mijn liefde voor metal gitaar leren spelen en houd er nu een muzikale passie op na.

 

Een hechte groep

Waar de thema’s een confronterend contrast kunnen bieden met oppervlakkige vrolijke entertainment, en waar de ontoegankelijke instrumenten de luisteraar beproeven om uit hun comfortzone te gaan, zijn de redenen om naar metal te luisteren niet enkel muzikaal. Wanneer je eenmaal fan bent van de muziek, zal je er namelijk achter komen dat de passie voor de muziek goed terug te vinden is in het publiek. In een onderzoekje van Spotify blijkt dat metal-fans de meest loyale luisteraars van het platform zijn, en daarbij zelfs het veel populairdere popgenre achter zich laten. Dat verklaart ook waarom de sfeer bij heavy metal-concerten altijd geweldig is. Het mag door de aanwezigheid van ‘moshpits’ misschien niet zo lijken, maar tijdens het zien van een liveshow is iedereen vriendelijk en gezellig. Sommige van mijn leukste herinneringen heb ik in het schijnbare geweld van een metal concert gemaakt. Wellicht komt het doordat metal door niet-luisteraars meestal fel bekritiseerd wordt, of doordat heavy-metal luisteraars persoonlijk ver ontwikkeld zijn door de emotionele uitlaatklep en het constante uitbreiden van hun comfortzone, maar de heavy metal fan-base is een hechte vriendschappelijke groep. 

 

Stereotypering doorbreken

Nette kleding is verboden en het is verplicht om voorafgaand aan een concert grote hoeveelheden bier te drinken.

Uiteindelijk is er maar één goed argument waarom iedereen naar metal zou moeten luisteren: het is gewoon heel erg leuk. Voor de beginnende luisteraar is het wellicht overweldigend om in een wereld te komen vol stereotypering, confronterende teksten en luide instrumenten, maar het plezier is het meer dan waard. Ik zal afsluiten op dezelfde manier als in de vorige episode, namelijk dat heavy metal meer is dan alleen muziek. Het is een passie en een levensstijl die draait om persoonlijke ontwikkeling, acceptatie en heel veel lol. Persoonlijk heb ik er veel vriendschappen, leuke ervaringen en een muzikale passie aan overgehouden. Wat begon als een leuke manier om mensen te choqueren is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel in mijn leven. En dit gun ik iedereen.  

 

Om het voor de geïnteresseerden wat makkelijker te maken zal ik hierbij een lijstje toevoegen met nummers die relatief toegankelijk zijn, om het voor de beginnende luisteraar niet moeilijker te maken dan het is:

 

  • Metallica – Enter Sandman
  • Metallica – Fade to Black 
  • Iron Maiden – Run to the Hills
  • Black Sabbath – Paranoid
  • Mötorhead – Rock ‘n’ Roll
  • Pantera – I’m Broken
  • Gojira – Another world

 

Cover: Sebastian Ervi

Edited by: Ninke Boshuizen 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace