Politics

De charmante Jesse Klaver blijkt geen kijkcijferkanon te zijn

Jesse Klaver (31) is sinds 2010 lid van de Tweede Kamer en sinds 2015 fractievoorzitter van partij GroenLinks. Hij is daarmee de jongste fractievoorzitter in Nederland ooit. Met zijn hippe campagne tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen weet hij het historisch aantal van veertien zetels voor GroenLinks te bemachtigen. Zijn populariteit blijft dan ook toenemen: duizenden jongeren worden door zijn beweging geïnspireerd. Toch heeft zijn populariteit ook een keerzijde. Zo vinden oppositiepartijen Jesse te jong en te onervaren. Daarnaast zou hij meer lijken op een popster dan op een politicus. In 2017 verscheen de documentaire ‘Jesse’, die voor de première gedoemd was te floppen.

Politicus blijf bij je leest
Jesse Klaver lijkt het als politicus beter te doen dan als persoonlijkheid op televisie. Na de misère van de documentaire zijn de optredens van Jesse als politicus veel sterker. Zo komt hij tijdens de jaarlijkse verkiezing voor ‘politicus van het jaar’ over als een vastberaden politicus, die zich in de oppositie hard wil maken voor zijn idealen. Het lijkt erop dat Jesse geen volle zalen weet te trekken wanneer hij naast zijn politieke persoonlijkheid ook zijn privé persoonlijkheid laat zien.

Maart vorig jaar liep Nederland nog massaal warm voor de charmes van Jesse Klaver

Tegenvallende kijkcijfers
In een uitzending van het programma ‘5 jaar later’, dat sinds kort is overgenomen door RTL 4 onder leiding van Beau van Erven Dorens, weet Jesse net iets meer dan 260.000 kijkers te trekken. In tegenstelling tot Linda de Mol: tijdens de vorige aflevering wist zij 1,5 miljoen kijkers aan de buis te kluisteren. De aflevering met Jesse in de hoofdrol trekt dan ook het laagste kijkcijferaantal sinds de start van het programma op RTL 4. Het zijn zelfs de slechtste kijkcijfers van het programma ooit.

Populariteit met popster-achtige allure
Maart vorig jaar liep Nederland nog massaal warm voor de charmes van Jesse Klaver. De politieke rally in AFAS Live Amsterdam was binnen no-time uitverkocht en zijn populariteit schoot naar abnormale hoogte. Nu tien maanden later is er niet veel meer over van zijn populariteit, die in veel gevallen ‘popster-achtig’ aan deed. Dit kan er dan ook aan hebben bijgedragen dat de kijkcijfers van ‘Jesse Klaver 5 jaar later’ tegenvielen. Aan de inhoud van het interview valt het in elk geval niet te wijten.

In 2013 voorspelde Jesse dat hij over vijf jaar de fractievoorzitter van GroenLinks zou zijn

‘5 jaar later’
Tijdens het interview blikken Jesse Klaver en Beau van Erven Dorens terug op uitspraken van Jesse in hetzelfde programma, maar dan uit 2013. Wat opvalt is dat Jesse in het huidige interview heel openhartig over zijn ouders is. Zo vertelt hij dat hij in 2017 voor het eerst zijn Marokkaanse vader heeft ontmoet, waar hij eerder nooit over wilde praten. In 2013 gaf Jesse nog aan dat hij zijn vader nooit heeft gemist omdat hij genoeg vaderfiguren had. Nu vijf jaar later wilde Jesse toch zijn vader ontmoeten. Ook heeft Jesse in 2017 afscheid moeten nemen van zijn moeder, die op 51-jarige leeftijd tijdens de formatie is komen te overlijden. Beau van Erven Dorens komt ook terug op een voorspelling van Jesse uit 2013. In dat jaar voorspelde Jesse namelijk dat hij over vijf jaar de fractievoorzitter van GroenLinks zou zijn. Nu, vijf jaar later, blijkt deze voorspelling in elk geval te zijn uitgekomen.

Niet alleen in 2013 zat Jesse vol ambitie: in 2023 ziet hij zichzelf in het Torentje als linkse premier van Nederland zitten. Ook al blijkt Jesse Klaver geen kijkcijferkanon te zijn, het interview is zeker politiek interessant om te bekijken.

Cover: Ben Rosett  / Eindredacteur: Maxime van Baalen

Reacties

reacties

Marleen Schonewille
Marleen (30) volgt de bachelor Communicatiewetenschap versneld met speciale interesse voor politieke communicatie. Zij volgt de actualiteiten op de voet en schrijft dan ook over hot topics die spelen in het publieke debat. Daarnaast heeft zij een voorliefde voor Engeland, heeft Londen haar hart gestolen, spreekt zij Engels op zijn Brits en kan zij stiekem geen genoeg krijgen van Engels historische kostuumdrama's!

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Politics