Politics

‘We Can do It!’ – Nu ook bij de SGP in Amsterdam?

De alleenheerschappij van mannen in de politiek is sinds 1918 al voorbij, maar bij de SGP was het tot 2012 voor vrouwen onmogelijk zich verkiesbaar te stellen. Daar kwam met Lilian Janse in 2013 verandering in. Janse was de eerste vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker voor de SGP in Vlissingen, waarmee ze geschiedenis schreef. Toch zijn de rechten van de vrouw bij de SGP nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Zo mogen vrouwen nog steeds geen regeerambt uitoefenen, ook al staat ze op de SGP-lijst voor de landelijke verkiezingen. Dit ruikt naar schijn bedriegt.

SGP voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam
De inwoners van Amsterdam hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst sinds het honderdjarige bestaan van de SGP de mogelijkheid om op deze partij te stemmen. De lijsttrekker? De 24-jarige Paula Schot. Juist ja, een vrouw. Waarin verschilt het lijsttrekkerschap van Schot ten opzichte van die van Janse? Schot is door het bestuur van de afdeling Zaanstad, waaronder Amsterdam valt, gevraagd de klus te klaren. Janse heeft bij gebrek aan mannelijke kandidaten het lijsttrekkerschap op zich genomen. Is dit een kantelpunt bij de SGP? Krijgen vrouwen dan toch de kans die ze verdienen? De toekomst moet het uitwijzen.

Schot: “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld”

Hangen in het oude denkbeeld
In de bijbel is de vrouw ondergeschikt aan de man. Efeziers 5:21-24 zegt er het volgende in de bijbel over: Aanvaard elkaars gezag uit eerbied voor Christus. Vrouwen, erken het gezag van uw man als dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen. Ook Schot geeft in een interview met de Volkskrant aan hierin te geloven. Vrouwen kunnen volgens haar zeker bestuursfuncties bekleden, maar geeft wel aan dat mannen en vrouwen niet evenveel te zeggen hebben. “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld. Dat betekent niet dat we niet gelijkwaardig zijn, maar dat als het er echt toe doet, je als vrouw de man volgt. Bij een impasse maakt hij de beslissing.” Ze is dan ook geen feminist. Kan ze door deze uitspraak wel de knoop doorhakken als de fractie is verdeeld? Ze heeft namelijk een team van zeven mannen achter zich staan en als het er echt toe doet, zou ze hen moeten volgen.

Maakt Schot kans in Amsterdam?
Schot geeft aan dat de SGP zeker kans maakt op een plek in de Amsterdamse Gemeenteraad. “De gevestigde orde krijgt het met zoveel nieuwkomers sowieso moeilijk”. Inwoners van Amsterdam hebben dan ook genoeg te kiezen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Uit eerdere resultaten blijkt dat Amsterdammers Christelijke partijen niet hoog in het vaandel hebben staan. Het CDA heeft in de gemeenteraad van Amsterdam één zetel en de ChristenUnie is zelfs zetelloos. Maakt Schot dan toch een kans? Ze hoopt van wel, maar blijft ook realistisch. Lukt het niet in 2018, dan wil de SGP bouwen aan een grotere basis in Amsterdam en opnieuw in 2022 een gooi naar zetels in de gemeenteraad doen.

Mannen domineren in de Tweede Kamer

Schijn bedriegt?
Menig feministisch brein schreeuwt aan alle kanten van wel, maar moeten wij wel uitgaan van onze eigen ideeën? Het is toch een stap vooruit voor de rechten van de vrouw binnen de SGP dat een vrouwelijke lijsttrekker wordt gesteund door mannen. De vrouwenrechten hebben sinds begin 1900 met de Suffragettes al grote sprongen vooruit gemaakt, maar toch moet er nog veel gebeuren. Neem bijvoorbeeld de Tweede Kamer, waarin vrouwen nog steeds het onderspit delven en mannen domineren. Het probleem ligt dan ook niet alleen bij de SGP: andere partijen zonder Christelijke invloeden blijven een mannenbolwerk. Mijn oproep aan de politiek is dan ook: “Zet meer vrouwen op de kieslijst”. Het wordt tijd dat de zetels in de Tweede Kamer voor de helft bezet worden door vrouwen!

Cover: OpenClipart-Vectors / Eindredactie: Maxime van Baalen

Reacties

reacties

Marleen Schonewille
Marleen (30) volgt de bachelor Communicatiewetenschap versneld met speciale interesse voor politieke communicatie. Zij volgt de actualiteiten op de voet en schrijft dan ook over hot topics die spelen in het publieke debat. Daarnaast heeft zij een voorliefde voor Engeland, heeft Londen haar hart gestolen, spreekt zij Engels op zijn Brits en kan zij stiekem geen genoeg krijgen van Engels historische kostuumdrama's!

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Politics