fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

‘We Can do It!’ – Nu ook bij de SGP in Amsterdam?

Eindelijk mogen vrouwen in de SGP zich verkiesbaar stellen. Toch zijn de rechten van de vrouw bij de SGP nog steeds niet wat het zou moeten zijn.


De alleenheerschappij van mannen in de politiek is sinds 1918 al voorbij, maar bij de SGP was het tot 2012 voor vrouwen onmogelijk zich verkiesbaar te stellen. Daar kwam met Lilian Janse in 2013 verandering in. Janse was de eerste vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker voor de SGP in Vlissingen, waarmee ze geschiedenis schreef. Toch zijn de rechten van de vrouw bij de SGP nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Zo mogen vrouwen nog steeds geen regeerambt uitoefenen, ook al staat ze op de SGP-lijst voor de landelijke verkiezingen. Dit ruikt naar schijn bedriegt.

SGP voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam
De inwoners van Amsterdam hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst sinds het honderdjarige bestaan van de SGP de mogelijkheid om op deze partij te stemmen. De lijsttrekker? De 24-jarige Paula Schot. Juist ja, een vrouw. Waarin verschilt het lijsttrekkerschap van Schot ten opzichte van die van Janse? Schot is door het bestuur van de afdeling Zaanstad, waaronder Amsterdam valt, gevraagd de klus te klaren. Janse heeft bij gebrek aan mannelijke kandidaten het lijsttrekkerschap op zich genomen. Is dit een kantelpunt bij de SGP? Krijgen vrouwen dan toch de kans die ze verdienen? De toekomst moet het uitwijzen.

Schot: “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld”

Hangen in het oude denkbeeld
In de bijbel is de vrouw ondergeschikt aan de man. Efeziers 5:21-24 zegt er het volgende in de bijbel over: Aanvaard elkaars gezag uit eerbied voor Christus. Vrouwen, erken het gezag van uw man als dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen. Ook Schot geeft in een interview met de Volkskrant aan hierin te geloven. Vrouwen kunnen volgens haar zeker bestuursfuncties bekleden, maar geeft wel aan dat mannen en vrouwen niet evenveel te zeggen hebben. “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld. Dat betekent niet dat we niet gelijkwaardig zijn, maar dat als het er echt toe doet, je als vrouw de man volgt. Bij een impasse maakt hij de beslissing.” Ze is dan ook geen feminist. Kan ze door deze uitspraak wel de knoop doorhakken als de fractie is verdeeld? Ze heeft namelijk een team van zeven mannen achter zich staan en als het er echt toe doet, zou ze hen moeten volgen.

Maakt Schot kans in Amsterdam?
Schot geeft aan dat de SGP zeker kans maakt op een plek in de Amsterdamse Gemeenteraad. “De gevestigde orde krijgt het met zoveel nieuwkomers sowieso moeilijk”. Inwoners van Amsterdam hebben dan ook genoeg te kiezen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Uit eerdere resultaten blijkt dat Amsterdammers Christelijke partijen niet hoog in het vaandel hebben staan. Het CDA heeft in de gemeenteraad van Amsterdam één zetel en de ChristenUnie is zelfs zetelloos. Maakt Schot dan toch een kans? Ze hoopt van wel, maar blijft ook realistisch. Lukt het niet in 2018, dan wil de SGP bouwen aan een grotere basis in Amsterdam en opnieuw in 2022 een gooi naar zetels in de gemeenteraad doen.

Mannen domineren in de Tweede Kamer

Schijn bedriegt?
Menig feministisch brein schreeuwt aan alle kanten van wel, maar moeten wij wel uitgaan van onze eigen ideeën? Het is toch een stap vooruit voor de rechten van de vrouw binnen de SGP dat een vrouwelijke lijsttrekker wordt gesteund door mannen. De vrouwenrechten hebben sinds begin 1900 met de Suffragettes al grote sprongen vooruit gemaakt, maar toch moet er nog veel gebeuren. Neem bijvoorbeeld de Tweede Kamer, waarin vrouwen nog steeds het onderspit delven en mannen domineren. Het probleem ligt dan ook niet alleen bij de SGP: andere partijen zonder Christelijke invloeden blijven een mannenbolwerk. Mijn oproep aan de politiek is dan ook: “Zet meer vrouwen op de kieslijst”. Het wordt tijd dat de zetels in de Tweede Kamer voor de helft bezet worden door vrouwen!

Cover: OpenClipart-Vectors / Eindredactie: Maxime van Baalen

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram