fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

‘We Can do It!’ – Nu ook bij de SGP in Amsterdam?

Eindelijk mogen vrouwen in de SGP zich verkiesbaar stellen. Toch zijn de rechten van de vrouw bij de SGP nog steeds niet wat het zou moeten zijn.


De alleenheerschappij van mannen in de politiek is sinds 1918 al voorbij, maar bij de SGP was het tot 2012 voor vrouwen onmogelijk zich verkiesbaar te stellen. Daar kwam met Lilian Janse in 2013 verandering in. Janse was de eerste vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker voor de SGP in Vlissingen, waarmee ze geschiedenis schreef. Toch zijn de rechten van de vrouw bij de SGP nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Zo mogen vrouwen nog steeds geen regeerambt uitoefenen, ook al staat ze op de SGP-lijst voor de landelijke verkiezingen. Dit ruikt naar schijn bedriegt.

SGP voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam
De inwoners van Amsterdam hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst sinds het honderdjarige bestaan van de SGP de mogelijkheid om op deze partij te stemmen. De lijsttrekker? De 24-jarige Paula Schot. Juist ja, een vrouw. Waarin verschilt het lijsttrekkerschap van Schot ten opzichte van die van Janse? Schot is door het bestuur van de afdeling Zaanstad, waaronder Amsterdam valt, gevraagd de klus te klaren. Janse heeft bij gebrek aan mannelijke kandidaten het lijsttrekkerschap op zich genomen. Is dit een kantelpunt bij de SGP? Krijgen vrouwen dan toch de kans die ze verdienen? De toekomst moet het uitwijzen.

Schot: “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld”

Hangen in het oude denkbeeld
In de bijbel is de vrouw ondergeschikt aan de man. Efeziers 5:21-24 zegt er het volgende in de bijbel over: Aanvaard elkaars gezag uit eerbied voor Christus. Vrouwen, erken het gezag van uw man als dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen. Ook Schot geeft in een interview met de Volkskrant aan hierin te geloven. Vrouwen kunnen volgens haar zeker bestuursfuncties bekleden, maar geeft wel aan dat mannen en vrouwen niet evenveel te zeggen hebben. “Ik geloof, net als de SGP, dat de man boven de vrouw is gesteld. Dat betekent niet dat we niet gelijkwaardig zijn, maar dat als het er echt toe doet, je als vrouw de man volgt. Bij een impasse maakt hij de beslissing.” Ze is dan ook geen feminist. Kan ze door deze uitspraak wel de knoop doorhakken als de fractie is verdeeld? Ze heeft namelijk een team van zeven mannen achter zich staan en als het er echt toe doet, zou ze hen moeten volgen.

Maakt Schot kans in Amsterdam?
Schot geeft aan dat de SGP zeker kans maakt op een plek in de Amsterdamse Gemeenteraad. “De gevestigde orde krijgt het met zoveel nieuwkomers sowieso moeilijk”. Inwoners van Amsterdam hebben dan ook genoeg te kiezen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Uit eerdere resultaten blijkt dat Amsterdammers Christelijke partijen niet hoog in het vaandel hebben staan. Het CDA heeft in de gemeenteraad van Amsterdam één zetel en de ChristenUnie is zelfs zetelloos. Maakt Schot dan toch een kans? Ze hoopt van wel, maar blijft ook realistisch. Lukt het niet in 2018, dan wil de SGP bouwen aan een grotere basis in Amsterdam en opnieuw in 2022 een gooi naar zetels in de gemeenteraad doen.

Mannen domineren in de Tweede Kamer

Schijn bedriegt?
Menig feministisch brein schreeuwt aan alle kanten van wel, maar moeten wij wel uitgaan van onze eigen ideeën? Het is toch een stap vooruit voor de rechten van de vrouw binnen de SGP dat een vrouwelijke lijsttrekker wordt gesteund door mannen. De vrouwenrechten hebben sinds begin 1900 met de Suffragettes al grote sprongen vooruit gemaakt, maar toch moet er nog veel gebeuren. Neem bijvoorbeeld de Tweede Kamer, waarin vrouwen nog steeds het onderspit delven en mannen domineren. Het probleem ligt dan ook niet alleen bij de SGP: andere partijen zonder Christelijke invloeden blijven een mannenbolwerk. Mijn oproep aan de politiek is dan ook: “Zet meer vrouwen op de kieslijst”. Het wordt tijd dat de zetels in de Tweede Kamer voor de helft bezet worden door vrouwen!

Cover: OpenClipart-Vectors / Eindredactie: Maxime van Baalen

320 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram