fbpx
25/03/2019 Communication Science news and articles

Bumble: vrouwvriendelijk tinderen

In Nederland zitten we nog massaal te swipen op Happn en Tinder; de vrouwvriendelijke datingapp Bumble heeft inmiddels Amerika veroverd.


Sinds de piek in populariteit van Tinder tussen 2012 en 2013, lijkt het gebruik van de datingapp iets te zijn afgenomen. Veel mensen hebben kritiek op de datingapp. Hoewel het niet te ontkennen valt dat er ook succesverhalen zijn voortgekomen uit Tinder, zijn er ook mensen die de app vrouwonvriendelijk vinden. Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren voordat ze aan een date komt met iemand die haar echt leuk lijkt. Whitney Wolfe, één van de oprichters van Tinder, vond dat dat anders moest en begon de vrouwvriendelijke datingapp Bumble. 

Breuk met Tinder
Wolfe nam ontslag bij Tinder nadat haar relatie met één van de mede-oprichters stuk liep. Als gevolg hiervan werd zij na een periode van seksuele intimidatie door haar ex, opgedragen ontslag te nemen door Sean Rad, de CEO van Tinder. Dit liet ze niet zomaar gebeuren dus besloot zij een rechtszaak aan te spannen tegen het overkoepelende bedrijf op grond van seksuele intimidatie. Ook klaagde ze Tinder aan op grond van seksuele discriminatie, omdat de andere oprichters het zwak zouden hebben gevonden om een vrouw als mede-oprichter te hebben en haar dus niet de credits wilden geven die zij verdiende bij haar ontslag. 

Verantwoordelijkheid op internet
Toen Wolfe hierna een app voor zichzelf begon, vond ze het belangrijk dat het zou promoten dat je je op internet ook verantwoordelijk moet gedragen. Het was voor haar belangrijk om het stereotype te doorbreken dat mannen vrouwen moeten aanspreken en vrouwen zich passief moeten opstellen. Ook wilde ze ghosting tegengaan, waarbij één van de gesprekspartners zonder zich te excuseren niks meer van zich laat horen. Daarom moet de vrouw in Bumble het gesprek openen binnen slechts 24 uur, om de match niet te doen verdwijnen en ook voor een reactie heeft de ander ‘slechts’ 24 uur de tijd. 

Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren

Inclusiviteit
Ruimte voor verbetering is er altijd: toen de app adverteerde met de slogan ‘Life’s short, text him first’, realiseerde het team erachter zich dat de advertentie hiermee de LGBTQ-gemeenschap negeerde. Daarom besloten zij de de slogan te veranderen in ‘Make the first move’. Voor mensen die vallen op iemand van dezelfde sekse werkt de app lichtelijk anders. In dat geval is het voor beide partijen mogelijk de eerste stap te zetten binnen het tijdsframe van 24 uur. Voor mensen die zich niet identificeren met het stempel man of vrouw wordt nog gewerkt aan het creëren van een mogelijkheid tot het gebruiken van de app zonder je daarbij te conformeren aan de man-vrouw binariteit. 

Vrouwvriendelijk?
Naast positieve reacties, zijn er ook critici die zich afvragen  of Bumble wel zo’n vrouwvriendelijke app is. Wolfe zegt dat zij slechts probeert de eeuwenoude routines te doorbreken door vrouwen meer macht te geven in het dateproces en door beide partijen te stimuleren het gesprek op gang te houden. Zij vindt dat je juist gelijkheid creëert in het dateveld door vrouwen een duwtje in de rug te geven, aangezien de positie van mannen en vrouwen al vanaf het begin ongelijk is. Ook worden meldingen van misbruik snel behandeld en erg serieus genomen, waardoor dit percentage op slechts 0,005 procent ligt. 

Populariteit
Wolfe prijst zichzelf gelukkig met het succes van Bumble. Het is één van de meest gedownloade datingapps in de VS en vooral populair onder hogeropgeleiden in de grote steden. Daarnaast heeft Bumble in haar driejarige bestaan al voor 800 miljoen matches gezorgd, waarvan er al minstens 5000 geresulteerd hebben in een verloving of huwelijk. Maandelijks wordt er zo’n tien biljoen keer geswiped op de app. Vooraanstaande Amerikaanse  nieuwsmedia noemen de app de ‘feministische Tinder’. In Nederland horen we nog niet veel over deze vrouwvriendelijke datingapp, hoewel de app wel is te downloaden voor zowel iOS als Android. Misschien zijn de vrouwen in Nederland deze lente ook klaar met het eeuwige naar links geswipe op Tinder en wordt Nederland het volgende land dat vrouwvriendelijk gaat tinderen.

Cover: Techcrunch

1096 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram