fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

Bumble: vrouwvriendelijk tinderen

In Nederland zitten we nog massaal te swipen op Happn en Tinder; de vrouwvriendelijke datingapp Bumble heeft inmiddels Amerika veroverd.


Sinds de piek in populariteit van Tinder tussen 2012 en 2013, lijkt het gebruik van de datingapp iets te zijn afgenomen. Veel mensen hebben kritiek op de datingapp. Hoewel het niet te ontkennen valt dat er ook succesverhalen zijn voortgekomen uit Tinder, zijn er ook mensen die de app vrouwonvriendelijk vinden. Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren voordat ze aan een date komt met iemand die haar echt leuk lijkt. Whitney Wolfe, één van de oprichters van Tinder, vond dat dat anders moest en begon de vrouwvriendelijke datingapp Bumble. 

Breuk met Tinder
Wolfe nam ontslag bij Tinder nadat haar relatie met één van de mede-oprichters stuk liep. Als gevolg hiervan werd zij na een periode van seksuele intimidatie door haar ex, opgedragen ontslag te nemen door Sean Rad, de CEO van Tinder. Dit liet ze niet zomaar gebeuren dus besloot zij een rechtszaak aan te spannen tegen het overkoepelende bedrijf op grond van seksuele intimidatie. Ook klaagde ze Tinder aan op grond van seksuele discriminatie, omdat de andere oprichters het zwak zouden hebben gevonden om een vrouw als mede-oprichter te hebben en haar dus niet de credits wilden geven die zij verdiende bij haar ontslag. 

Verantwoordelijkheid op internet
Toen Wolfe hierna een app voor zichzelf begon, vond ze het belangrijk dat het zou promoten dat je je op internet ook verantwoordelijk moet gedragen. Het was voor haar belangrijk om het stereotype te doorbreken dat mannen vrouwen moeten aanspreken en vrouwen zich passief moeten opstellen. Ook wilde ze ghosting tegengaan, waarbij één van de gesprekspartners zonder zich te excuseren niks meer van zich laat horen. Daarom moet de vrouw in Bumble het gesprek openen binnen slechts 24 uur, om de match niet te doen verdwijnen en ook voor een reactie heeft de ander ‘slechts’ 24 uur de tijd. 

Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren

Inclusiviteit
Ruimte voor verbetering is er altijd: toen de app adverteerde met de slogan ‘Life’s short, text him first’, realiseerde het team erachter zich dat de advertentie hiermee de LGBTQ-gemeenschap negeerde. Daarom besloten zij de de slogan te veranderen in ‘Make the first move’. Voor mensen die vallen op iemand van dezelfde sekse werkt de app lichtelijk anders. In dat geval is het voor beide partijen mogelijk de eerste stap te zetten binnen het tijdsframe van 24 uur. Voor mensen die zich niet identificeren met het stempel man of vrouw wordt nog gewerkt aan het creëren van een mogelijkheid tot het gebruiken van de app zonder je daarbij te conformeren aan de man-vrouw binariteit. 

Vrouwvriendelijk?
Naast positieve reacties, zijn er ook critici die zich afvragen  of Bumble wel zo’n vrouwvriendelijke app is. Wolfe zegt dat zij slechts probeert de eeuwenoude routines te doorbreken door vrouwen meer macht te geven in het dateproces en door beide partijen te stimuleren het gesprek op gang te houden. Zij vindt dat je juist gelijkheid creëert in het dateveld door vrouwen een duwtje in de rug te geven, aangezien de positie van mannen en vrouwen al vanaf het begin ongelijk is. Ook worden meldingen van misbruik snel behandeld en erg serieus genomen, waardoor dit percentage op slechts 0,005 procent ligt. 

Populariteit
Wolfe prijst zichzelf gelukkig met het succes van Bumble. Het is één van de meest gedownloade datingapps in de VS en vooral populair onder hogeropgeleiden in de grote steden. Daarnaast heeft Bumble in haar driejarige bestaan al voor 800 miljoen matches gezorgd, waarvan er al minstens 5000 geresulteerd hebben in een verloving of huwelijk. Maandelijks wordt er zo’n tien biljoen keer geswiped op de app. Vooraanstaande Amerikaanse  nieuwsmedia noemen de app de ‘feministische Tinder’. In Nederland horen we nog niet veel over deze vrouwvriendelijke datingapp, hoewel de app wel is te downloaden voor zowel iOS als Android. Misschien zijn de vrouwen in Nederland deze lente ook klaar met het eeuwige naar links geswipe op Tinder en wordt Nederland het volgende land dat vrouwvriendelijk gaat tinderen.

Cover: Techcrunch

1163 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram