Bumble: vrouwvriendelijk tinderen

Picture of By Iris Ausems

By Iris Ausems

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]S[/mks_dropcap]inds de piek in populariteit van Tinder tussen 2012 en 2013, lijkt het gebruik van de datingapp iets te zijn afgenomen. Veel mensen hebben kritiek op de datingapp. Hoewel het niet te ontkennen valt dat er ook succesverhalen zijn voortgekomen uit Tinder, zijn er ook mensen die de app vrouwonvriendelijk vinden. Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren voordat ze aan een date komt met iemand die haar echt leuk lijkt. Whitney Wolfe, één van de oprichters van Tinder, vond dat dat anders moest en begon de vrouwvriendelijke datingapp Bumble. 

Breuk met Tinder
Wolfe nam ontslag bij Tinder nadat haar relatie met één van de mede-oprichters stuk liep. Als gevolg hiervan werd zij na een periode van seksuele intimidatie door haar ex, opgedragen ontslag te nemen door Sean Rad, de CEO van Tinder. Dit liet ze niet zomaar gebeuren dus besloot zij een rechtszaak aan te spannen tegen het overkoepelende bedrijf op grond van seksuele intimidatie. Ook klaagde ze Tinder aan op grond van seksuele discriminatie, omdat de andere oprichters het zwak zouden hebben gevonden om een vrouw als mede-oprichter te hebben en haar dus niet de credits wilden geven die zij verdiende bij haar ontslag. 

Verantwoordelijkheid op internet
Toen Wolfe hierna een app voor zichzelf begon, vond ze het belangrijk dat het zou promoten dat je je op internet ook verantwoordelijk moet gedragen. Het was voor haar belangrijk om het stereotype te doorbreken dat mannen vrouwen moeten aanspreken en vrouwen zich passief moeten opstellen. Ook wilde ze ghosting tegengaan, waarbij één van de gesprekspartners zonder zich te excuseren niks meer van zich laat horen. Daarom moet de vrouw in Bumble het gesprek openen binnen slechts 24 uur, om de match niet te doen verdwijnen en ook voor een reactie heeft de ander ‘slechts’ 24 uur de tijd. 

Een vrouw die met serieuze intenties op Tinder zit, zal eerst een vloedgolf aan dick pics, irritante openingszinnen en ongewenste superlikes moeten trotseren

Inclusiviteit
Ruimte voor verbetering is er altijd: toen de app adverteerde met de slogan ‘Life’s short, text him first’, realiseerde het team erachter zich dat de advertentie hiermee de LGBTQ-gemeenschap negeerde. Daarom besloten zij de de slogan te veranderen in ‘Make the first move’. Voor mensen die vallen op iemand van dezelfde sekse werkt de app lichtelijk anders. In dat geval is het voor beide partijen mogelijk de eerste stap te zetten binnen het tijdsframe van 24 uur. Voor mensen die zich niet identificeren met het stempel man of vrouw wordt nog gewerkt aan het creëren van een mogelijkheid tot het gebruiken van de app zonder je daarbij te conformeren aan de man-vrouw binariteit. 

Vrouwvriendelijk?
Naast positieve reacties, zijn er ook critici die zich afvragen  of Bumble wel zo’n vrouwvriendelijke app is. Wolfe zegt dat zij slechts probeert de eeuwenoude routines te doorbreken door vrouwen meer macht te geven in het dateproces en door beide partijen te stimuleren het gesprek op gang te houden. Zij vindt dat je juist gelijkheid creëert in het dateveld door vrouwen een duwtje in de rug te geven, aangezien de positie van mannen en vrouwen al vanaf het begin ongelijk is. Ook worden meldingen van misbruik snel behandeld en erg serieus genomen, waardoor dit percentage op slechts 0,005 procent ligt. 

Populariteit
Wolfe prijst zichzelf gelukkig met het succes van Bumble. Het is één van de meest gedownloade datingapps in de VS en vooral populair onder hogeropgeleiden in de grote steden. Daarnaast heeft Bumble in haar driejarige bestaan al voor 800 miljoen matches gezorgd, waarvan er al minstens 5000 geresulteerd hebben in een verloving of huwelijk. Maandelijks wordt er zo’n tien biljoen keer geswiped op de app. Vooraanstaande Amerikaanse  nieuwsmedia noemen de app de ‘feministische Tinder’. In Nederland horen we nog niet veel over deze vrouwvriendelijke datingapp, hoewel de app wel is te downloaden voor zowel iOS als Android. Misschien zijn de vrouwen in Nederland deze lente ook klaar met het eeuwige naar links geswipe op Tinder en wordt Nederland het volgende land dat vrouwvriendelijk gaat tinderen.

Cover: Techcrunch

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace