fbpx

Black Mirror voorspelt de wereld

De futuristische Netflix-serie Black Mirror lijkt steeds meer werkelijkheid te worden.


Iedereen heeft er vast weleens van gehoord: de Netflix-serie Black Mirror. Deze serie gooit wereldwijd hoge ogen door de voor- en nadelen van technologie uit te vergroten en ten toon te stellen. Het lijkt allemaal fictie te zijn, maar stilaan lijkt de serie toch meer goed dan fout te hebben over de werkelijkheid.

Fictie ontmoet realiteit
De serie, oorspronkelijk de eerste twee seizoenen door Endemol gemaakt en daarna door Netflix zelf, laat vaak zien hoe technologie in de toekomst een belangrijke rol kan spelen. Sommige afleveringen laten je achter met een gevoel van wantrouwen en angst over de toekomstige uitvindingen. Andere afleveringen laten zien dat de komende jaren op elektronisch gebied juist rooskleurig worden. De serie wisselt dan ook treurige momenten -op geniale wijze- af met vreugdevolle afleveringen, met vaak een plottwist op het einde van de aflevering. Bijna twee miljoen mensen volgen Black Mirror op Netflix. 

Waar het merendeel van de kijkers denkt dat de uitvindingen van Black Mirror in een verre toekomst pas realiseerbaar zijn, blijkt dat er anno 2018 al vele van de technologische snufjes in de wereld te vinden zijn. Ook van het nieuwe vierde seizoen, dat eind december werd gelanceerd, zijn er al een paar ideeën die op dit moment worden uitgewerkt of zelfs al op de markt zijn gebracht. Van het ‘gemakkelijke’ hacken van de webcam van iemand zijn computer of laptop, tot het online uploaden van iemands bewustzijn in een videospel. Het is allemaal al mogelijk of er zijn al plannen om het binnen een korte tijd werkelijkheid te maken. De meest frappante vindingen uit Black Mirror die nu daadwerkelijk in real life worden uitgevonden, zijn hieronder beschreven.

1: Rangschikking op uiterlijk
In de eerste aflevering van seizoen drie (aflevering Nosedive) wordt de kijker geïntroduceerd in een wereld waarin er op basis van recensies sociaal contact wordt gemaakt. Door middel van een speciale lens kunnen burgers, op een schaal van een tot vijf, zien wie een hoge en lage ranking heeft. Deze sociale status zorgt voor een betere kans op mooie huizen, dure auto’s en andere privileges. Op basis van uiterlijk vertoon en een eerste impressie wordt men dus gerangschikt. Een raar concept, maar het lijkt nu al werkelijkheid te gaan worden. In China is men namelijk bezig met eenzelfde programma waar financiële, sociale en politieke factoren samen worden gevoegd om men op die manier te kunnen beoordelen. Onder het mom van een betere veiligheid worden de Chinezen in de gaten gehouden. Mensen met een hoge betrouwbaarheidsscore kunnen fietsen en auto’s lenen, zonder een borg achter te hoeven laten. Ze kunnen zelfs rijen in het ziekenhuis overslaan. 

Momenteel wordt er een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten

2: Zelfbesturende pizzabus 
Naast maatschappelijk gevaarlijke uitvindingen komen in Black Mirror ook dingen aan te pas die de mensheid pas écht goed zouden doen. Zo wordt er in seizoen vier (aflevering Crocodile) iemand aangereden door een zelfbesturende pizzabus. Het busje heeft in Black Mirror een intern verwarmsysteem waardoor de pizza op temperatuur blijft en een systeem waardoor het uit zichzelf weet waar het heen moet rijden. Volgens Pizza Hut zit hier -vergeet even het aanrijden- een gat in de markt. Samen met Toyota wordt er momenteel een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten. De toekomst is nu, mensen.

3: Een pop wint de verkiezingen
Echter, het meest schrijnende voorbeeld bevindt zich in seizoen twee (aflevering Waldo Moment). In deze aflevering krijgt een publiek figuur politieke aspiraties. Dit doet hij echter door zijn eigen persoon achter een pop te verstoppen en te spreken op een manier zoals het publiek het graag hoort (populistisch, makkelijk te begrijpen en veel op zoek naar interactie). De pop, Waldo, heeft eigenlijk geen interesse in politiek, maar krijgt door zijn nonchalante instelling en zijn kritiek op de ‘gevestigde orde’ al snel veel volgers. Uiteindelijk wint Waldo de verkiezingen, waarin hij het opneemt tegen een gevestigde politici. Vervolgens zorgt Waldo voor meer polarisatie onder de bevolking, maar na verloop van tijd verdwijnt de pop in de vergetelheid. Het klinkt misschien als een bizarre manier van politiek drijven, maar een zeker democratisch land aan de andere kant van de oceaan heeft een leider aan het roer die precies op dezelfde manier het politiek ambt beoefent.

Deze fictieve wereld komt nu ineens wel heel erg dichtbij…

Cover: mezclaconfusa

329 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

EnjoyInstagram