fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Black Mirror voorspelt de wereld

De futuristische Netflix-serie Black Mirror lijkt steeds meer werkelijkheid te worden.


Iedereen heeft er vast weleens van gehoord: de Netflix-serie Black Mirror. Deze serie gooit wereldwijd hoge ogen door de voor- en nadelen van technologie uit te vergroten en ten toon te stellen. Het lijkt allemaal fictie te zijn, maar stilaan lijkt de serie toch meer goed dan fout te hebben over de werkelijkheid.

Fictie ontmoet realiteit
De serie, oorspronkelijk de eerste twee seizoenen door Endemol gemaakt en daarna door Netflix zelf, laat vaak zien hoe technologie in de toekomst een belangrijke rol kan spelen. Sommige afleveringen laten je achter met een gevoel van wantrouwen en angst over de toekomstige uitvindingen. Andere afleveringen laten zien dat de komende jaren op elektronisch gebied juist rooskleurig worden. De serie wisselt dan ook treurige momenten -op geniale wijze- af met vreugdevolle afleveringen, met vaak een plottwist op het einde van de aflevering. Bijna twee miljoen mensen volgen Black Mirror op Netflix. 

Waar het merendeel van de kijkers denkt dat de uitvindingen van Black Mirror in een verre toekomst pas realiseerbaar zijn, blijkt dat er anno 2018 al vele van de technologische snufjes in de wereld te vinden zijn. Ook van het nieuwe vierde seizoen, dat eind december werd gelanceerd, zijn er al een paar ideeën die op dit moment worden uitgewerkt of zelfs al op de markt zijn gebracht. Van het ‘gemakkelijke’ hacken van de webcam van iemand zijn computer of laptop, tot het online uploaden van iemands bewustzijn in een videospel. Het is allemaal al mogelijk of er zijn al plannen om het binnen een korte tijd werkelijkheid te maken. De meest frappante vindingen uit Black Mirror die nu daadwerkelijk in real life worden uitgevonden, zijn hieronder beschreven.

1: Rangschikking op uiterlijk
In de eerste aflevering van seizoen drie (aflevering Nosedive) wordt de kijker geïntroduceerd in een wereld waarin er op basis van recensies sociaal contact wordt gemaakt. Door middel van een speciale lens kunnen burgers, op een schaal van een tot vijf, zien wie een hoge en lage ranking heeft. Deze sociale status zorgt voor een betere kans op mooie huizen, dure auto’s en andere privileges. Op basis van uiterlijk vertoon en een eerste impressie wordt men dus gerangschikt. Een raar concept, maar het lijkt nu al werkelijkheid te gaan worden. In China is men namelijk bezig met eenzelfde programma waar financiële, sociale en politieke factoren samen worden gevoegd om men op die manier te kunnen beoordelen. Onder het mom van een betere veiligheid worden de Chinezen in de gaten gehouden. Mensen met een hoge betrouwbaarheidsscore kunnen fietsen en auto’s lenen, zonder een borg achter te hoeven laten. Ze kunnen zelfs rijen in het ziekenhuis overslaan. 

Momenteel wordt er een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten

2: Zelfbesturende pizzabus 
Naast maatschappelijk gevaarlijke uitvindingen komen in Black Mirror ook dingen aan te pas die de mensheid pas écht goed zouden doen. Zo wordt er in seizoen vier (aflevering Crocodile) iemand aangereden door een zelfbesturende pizzabus. Het busje heeft in Black Mirror een intern verwarmsysteem waardoor de pizza op temperatuur blijft en een systeem waardoor het uit zichzelf weet waar het heen moet rijden. Volgens Pizza Hut zit hier -vergeet even het aanrijden- een gat in de markt. Samen met Toyota wordt er momenteel een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten. De toekomst is nu, mensen.

3: Een pop wint de verkiezingen
Echter, het meest schrijnende voorbeeld bevindt zich in seizoen twee (aflevering Waldo Moment). In deze aflevering krijgt een publiek figuur politieke aspiraties. Dit doet hij echter door zijn eigen persoon achter een pop te verstoppen en te spreken op een manier zoals het publiek het graag hoort (populistisch, makkelijk te begrijpen en veel op zoek naar interactie). De pop, Waldo, heeft eigenlijk geen interesse in politiek, maar krijgt door zijn nonchalante instelling en zijn kritiek op de ‘gevestigde orde’ al snel veel volgers. Uiteindelijk wint Waldo de verkiezingen, waarin hij het opneemt tegen een gevestigde politici. Vervolgens zorgt Waldo voor meer polarisatie onder de bevolking, maar na verloop van tijd verdwijnt de pop in de vergetelheid. Het klinkt misschien als een bizarre manier van politiek drijven, maar een zeker democratisch land aan de andere kant van de oceaan heeft een leider aan het roer die precies op dezelfde manier het politiek ambt beoefent.

Deze fictieve wereld komt nu ineens wel heel erg dichtbij…

Cover: mezclaconfusa

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram