fbpx
17/06/2019 Communication Science news and articles

Black Mirror voorspelt de wereld

De futuristische Netflix-serie Black Mirror lijkt steeds meer werkelijkheid te worden.


Iedereen heeft er vast weleens van gehoord: de Netflix-serie Black Mirror. Deze serie gooit wereldwijd hoge ogen door de voor- en nadelen van technologie uit te vergroten en ten toon te stellen. Het lijkt allemaal fictie te zijn, maar stilaan lijkt de serie toch meer goed dan fout te hebben over de werkelijkheid.

Fictie ontmoet realiteit
De serie, oorspronkelijk de eerste twee seizoenen door Endemol gemaakt en daarna door Netflix zelf, laat vaak zien hoe technologie in de toekomst een belangrijke rol kan spelen. Sommige afleveringen laten je achter met een gevoel van wantrouwen en angst over de toekomstige uitvindingen. Andere afleveringen laten zien dat de komende jaren op elektronisch gebied juist rooskleurig worden. De serie wisselt dan ook treurige momenten -op geniale wijze- af met vreugdevolle afleveringen, met vaak een plottwist op het einde van de aflevering. Bijna twee miljoen mensen volgen Black Mirror op Netflix. 

Waar het merendeel van de kijkers denkt dat de uitvindingen van Black Mirror in een verre toekomst pas realiseerbaar zijn, blijkt dat er anno 2018 al vele van de technologische snufjes in de wereld te vinden zijn. Ook van het nieuwe vierde seizoen, dat eind december werd gelanceerd, zijn er al een paar ideeën die op dit moment worden uitgewerkt of zelfs al op de markt zijn gebracht. Van het ‘gemakkelijke’ hacken van de webcam van iemand zijn computer of laptop, tot het online uploaden van iemands bewustzijn in een videospel. Het is allemaal al mogelijk of er zijn al plannen om het binnen een korte tijd werkelijkheid te maken. De meest frappante vindingen uit Black Mirror die nu daadwerkelijk in real life worden uitgevonden, zijn hieronder beschreven.

1: Rangschikking op uiterlijk
In de eerste aflevering van seizoen drie (aflevering Nosedive) wordt de kijker geïntroduceerd in een wereld waarin er op basis van recensies sociaal contact wordt gemaakt. Door middel van een speciale lens kunnen burgers, op een schaal van een tot vijf, zien wie een hoge en lage ranking heeft. Deze sociale status zorgt voor een betere kans op mooie huizen, dure auto’s en andere privileges. Op basis van uiterlijk vertoon en een eerste impressie wordt men dus gerangschikt. Een raar concept, maar het lijkt nu al werkelijkheid te gaan worden. In China is men namelijk bezig met eenzelfde programma waar financiële, sociale en politieke factoren samen worden gevoegd om men op die manier te kunnen beoordelen. Onder het mom van een betere veiligheid worden de Chinezen in de gaten gehouden. Mensen met een hoge betrouwbaarheidsscore kunnen fietsen en auto’s lenen, zonder een borg achter te hoeven laten. Ze kunnen zelfs rijen in het ziekenhuis overslaan. 

Momenteel wordt er een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten

2: Zelfbesturende pizzabus 
Naast maatschappelijk gevaarlijke uitvindingen komen in Black Mirror ook dingen aan te pas die de mensheid pas écht goed zouden doen. Zo wordt er in seizoen vier (aflevering Crocodile) iemand aangereden door een zelfbesturende pizzabus. Het busje heeft in Black Mirror een intern verwarmsysteem waardoor de pizza op temperatuur blijft en een systeem waardoor het uit zichzelf weet waar het heen moet rijden. Volgens Pizza Hut zit hier -vergeet even het aanrijden- een gat in de markt. Samen met Toyota wordt er momenteel een prototype gemaakt om te kijken of het inderdaad mogelijk is om een zelfrijdende bezorgdienst op te zetten. De toekomst is nu, mensen.

3: Een pop wint de verkiezingen
Echter, het meest schrijnende voorbeeld bevindt zich in seizoen twee (aflevering Waldo Moment). In deze aflevering krijgt een publiek figuur politieke aspiraties. Dit doet hij echter door zijn eigen persoon achter een pop te verstoppen en te spreken op een manier zoals het publiek het graag hoort (populistisch, makkelijk te begrijpen en veel op zoek naar interactie). De pop, Waldo, heeft eigenlijk geen interesse in politiek, maar krijgt door zijn nonchalante instelling en zijn kritiek op de ‘gevestigde orde’ al snel veel volgers. Uiteindelijk wint Waldo de verkiezingen, waarin hij het opneemt tegen een gevestigde politici. Vervolgens zorgt Waldo voor meer polarisatie onder de bevolking, maar na verloop van tijd verdwijnt de pop in de vergetelheid. Het klinkt misschien als een bizarre manier van politiek drijven, maar een zeker democratisch land aan de andere kant van de oceaan heeft een leider aan het roer die precies op dezelfde manier het politiek ambt beoefent.

Deze fictieve wereld komt nu ineens wel heel erg dichtbij…

Cover: mezclaconfusa

438 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

Nudity in the Eye of the Beholder

04/06/2019

04/06/2019

Nudity has seen a great change in meaning over the years. Of course there is a physical aspect, but there is also a rather artsy view. Aakansha discusses the multiple ways of looking at nudity.

Alumni of the Month: Arco Gnochhi

27/05/2019

27/05/2019

Medium sprak met Arco Gnochhi. Alumni van Communicatiewetenschap, voetbaltwitteraar 2018 en momenteel programmamaker bij BNNVARA.

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

EnjoyInstagram