fbpx

Bert Bakker: Verlaat de UvA en trek eropuit!

Bert Bakker geeft de vakken Inferentiële Statistiek en Psychology in Political Communciation aan de opleiding Communicatiewetenschap. Deze week geeft hij uit de Verenigde Staten advies aan alle UvA-studenten: Trek eropuit!


Dit studiejaar voor mij geen college’s Inferentiële Statistiek, werkgroepen Psychology in Political Communciation en scripties. Ook geen etmaal voor de Communicatiewetenschap of tweewekelijkse onderzoeksbijeenkomsten met collega’s. Ik heb de deur van de UvA even achter me dicht gedaan en ben eropuit getrokken. Ik ben het studiejaar 2017-2018 verbonden aan Temple University in de Verenigde Staten. Ik schrijf dit stukje omdat ik hoop dat jullie hetzelfde gaan doen: trek de deur van de UvA (even) achter je dicht en trek eropuit.

Eropuit trekken kost geld. De kosten voor een gemiddeld visum zijn hoog. Dan moet je naar je bestemming vliegen. Je moet een huis huren. En je hebt natuurlijk een fiets nodig in het land van bestemming. Je snapt dat bij mij het geld er de afgelopen maanden met bakken uit is gevlogen, én dan heb ik nog een full-time baan. Jullie zijn afhankelijk van kabinet Rutte III dat niet voornemens lijkt te zijn om meer geld te geven. Maar er zijn meer kosten.

Eropuit trekken kost veel tijd. Het regelen van een visum en woonruimte kostte mij enkele maanden. Aangekomen op de plek van bestemming, moest ik de weg leren kennen. Waar zit de supermarkt? Hoe kom ik op de universiteit? Alles kost extra tijd. Tijd die ik zou moeten gebruiken om aan mijn onderzoek te werken. Tijd die jullie aan een studie zouden moeten besteden.

Eropuit trekken is ook kostbaar omdat je dingen in Nederland gaat missen. Ik zat nog niet in het vliegtuig naar Amerika of mijn zoon Teun zette zijn eerste stapjes. Die heb ik dus gemist. Jullie gaan ongetwijfeld je vriendje/vriendinnetje, ouders en vrienden missen.

Er zijn dus veel redenen om er niet op uit te trekken. Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen. Ik heb de afgelopen twee maanden al meer geleerd dan dat ik het hele jaar in Amsterdam zou hebben geleerd. Waarom? Ik ben echt weer even uit mijn comfort zone. Alles is nieuw. In het laboratorium waar ik te gast ben, leer ik nieuwe vaardigheden. Ik doe ongelooflijk veel nieuwe contacten op. Lees over nieuwe onderzoeken die ik nog niet kende. Luister naar praatjes van mensen die ik niet in Amsterdam tegen zou kunnen komen. Volg zelf ook weer een vak, waar ik in Nederland niet de tijd voor zou nemen. Kortom, het zijn lange en intensieve dagen die niet stoppen na werktijd. Ik geniet van mijn dagelijkse fietstocht door Philadelphia en de gesprekken met willekeurige Amerikanen op straat. Het zijn indrukken die ik nooit zal vergeten. Indrukken die je niet op kunt doen als je in Nederland blijft.

Ik besef dat het niet makkelijk is om er op uit te trekken. Het is kostbaar

Laat je dus niet tegenhouden door de kosten. Er zijn echt meer beurzen dan je denkt en die je helpen om grote delen van de kosten te dekken. De tijd die je nodig hebt om alles te regelen is het echt dubbel en dwars waard. Dan maar een avondje minder Netflixen, sporten of studeren. En ja, je gaat je dierbaren vreselijk missen. Maar voor je het weet sluit je de mensen die je mist weer in je armen. Loop je weer op het Roeterseiland en heb je weer college van dr. Bakker; is alles weer zoals het was.

Maak dus vandaag nog een afspraak met de studieadviseurs om je buitenlandplannen te bespreken. Trek de deur van de UvA voor even achter je dicht en trek eropuit! En schroom niet om contact met me op te nemen als ik je in dit proces kan helpen. Stuur me dan vooral een email (b.n.bakker@uva.nl).

Bert Bakker geeft onder meer de vakken Inferentiële Statistiek en Psychology in Political Communciation aan de opleiding Communicatiewetenschap. Deze week geeft hij, uit de Verenigde Staten, advies aan alle UvA-studenten: Trek eropuit!

Cover: rawpixel

 

311 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Tags: , , in Column
Related Posts

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

Media Reporting on Media: Documentary

21/02/2019

21/02/2019

In a largely mediated world, what information can we trust? How does it affect us? And what do changes in the media landscape mean?

EnjoyInstagram