Bert Bakker: Verlaat de UvA en trek eropuit!

Picture of By Bert Bakker

By Bert Bakker

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]it studiejaar voor mij geen college’s Inferentiële Statistiek, werkgroepen Psychology in Political Communciation en scripties. Ook geen etmaal voor de Communicatiewetenschap of tweewekelijkse onderzoeksbijeenkomsten met collega’s. Ik heb de deur van de UvA even achter me dicht gedaan en ben eropuit getrokken. Ik ben het studiejaar 2017-2018 verbonden aan Temple University in de Verenigde Staten. Ik schrijf dit stukje omdat ik hoop dat jullie hetzelfde gaan doen: trek de deur van de UvA (even) achter je dicht en trek eropuit.

Eropuit trekken kost geld. De kosten voor een gemiddeld visum zijn hoog. Dan moet je naar je bestemming vliegen. Je moet een huis huren. En je hebt natuurlijk een fiets nodig in het land van bestemming. Je snapt dat bij mij het geld er de afgelopen maanden met bakken uit is gevlogen, én dan heb ik nog een full-time baan. Jullie zijn afhankelijk van kabinet Rutte III dat niet voornemens lijkt te zijn om meer geld te geven. Maar er zijn meer kosten.

Eropuit trekken kost veel tijd. Het regelen van een visum en woonruimte kostte mij enkele maanden. Aangekomen op de plek van bestemming, moest ik de weg leren kennen. Waar zit de supermarkt? Hoe kom ik op de universiteit? Alles kost extra tijd. Tijd die ik zou moeten gebruiken om aan mijn onderzoek te werken. Tijd die jullie aan een studie zouden moeten besteden.

Eropuit trekken is ook kostbaar omdat je dingen in Nederland gaat missen. Ik zat nog niet in het vliegtuig naar Amerika of mijn zoon Teun zette zijn eerste stapjes. Die heb ik dus gemist. Jullie gaan ongetwijfeld je vriendje/vriendinnetje, ouders en vrienden missen.

Er zijn dus veel redenen om er niet op uit te trekken. Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen. Ik heb de afgelopen twee maanden al meer geleerd dan dat ik het hele jaar in Amsterdam zou hebben geleerd. Waarom? Ik ben echt weer even uit mijn comfort zone. Alles is nieuw. In het laboratorium waar ik te gast ben, leer ik nieuwe vaardigheden. Ik doe ongelooflijk veel nieuwe contacten op. Lees over nieuwe onderzoeken die ik nog niet kende. Luister naar praatjes van mensen die ik niet in Amsterdam tegen zou kunnen komen. Volg zelf ook weer een vak, waar ik in Nederland niet de tijd voor zou nemen. Kortom, het zijn lange en intensieve dagen die niet stoppen na werktijd. Ik geniet van mijn dagelijkse fietstocht door Philadelphia en de gesprekken met willekeurige Amerikanen op straat. Het zijn indrukken die ik nooit zal vergeten. Indrukken die je niet op kunt doen als je in Nederland blijft.

Ik besef dat het niet makkelijk is om er op uit te trekken. Het is kostbaar

Laat je dus niet tegenhouden door de kosten. Er zijn echt meer beurzen dan je denkt en die je helpen om grote delen van de kosten te dekken. De tijd die je nodig hebt om alles te regelen is het echt dubbel en dwars waard. Dan maar een avondje minder Netflixen, sporten of studeren. En ja, je gaat je dierbaren vreselijk missen. Maar voor je het weet sluit je de mensen die je mist weer in je armen. Loop je weer op het Roeterseiland en heb je weer college van dr. Bakker; is alles weer zoals het was.

Maak dus vandaag nog een afspraak met de studieadviseurs om je buitenlandplannen te bespreken. Trek de deur van de UvA voor even achter je dicht en trek eropuit! En schroom niet om contact met me op te nemen als ik je in dit proces kan helpen. Stuur me dan vooral een email ([email protected]).

Bert Bakker geeft onder meer de vakken Inferentiële Statistiek en Psychology in Political Communciation aan de opleiding Communicatiewetenschap. Deze week geeft hij, uit de Verenigde Staten, advies aan alle UvA-studenten: Trek eropuit!

Cover: rawpixel

 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace