fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

Een bericht aan alle (t)huisverlaters

Luca kwam er achter dat ‘thuis’ niet in een hokje is te plaatsen.


Thuis. Medium wijdt de volgende editie achtenveertig pagina’s lang aan deze vijf betekenisloze letters. Want zelfs De Dikke van Dale heeft geen duidelijke definitie voor het woord thuis. Nou ja, als ik moet citeren: ‘een plaats waar iemand zich thuis voelt.’ Dat is net zoiets als zeggen dat je wilt pinnen als je bij de pinkassa staat, wat mij overigens regelmatig overkomt.

Wat thuis dus betekent, is voor iedereen anders. Toen ik op kamers ging in Amsterdam, inmiddels alweer tweeënhalf jaar geleden, stond ik totaal niet stil bij het feit dat ik alles dat mij een thuisgevoel gaf achterliet. In tegenstelling tot wat je verwacht, begon ik naarmate de tijd vorderde me steeds vaker nergens thuis te voelen. Bij mijn ouders in Nijmegen woonde ik niet meer maar was nog alles wat mij een thuisgevoel gaf en in Amsterdam woonde ik maar moest ik nog mijn hele bestaan opbouwen.

Ik voelde me eigenlijk nergens écht thuis. Op social media zag ik foto’s van studenten waaruit leek alsof ze hun bestaan voordat ze gingen studeren hadden verwijderd en hoorde ik verhalen van mensen die bijna nooit meer naar hun ouders gingen. Ik kreeg het gevoel alsof dat de norm was. Thuis werd in een hokje geplaatst: daar waar je woont. Maar dit was voor mij totaal niet het geval en dat gaf me een tegenstrijdig gevoel.

Je mag het helemaal zelf inkleuren. Dát is precies waar een thuis voor staat.

Na een tijdje durfde ik hier met medestudenten over te praten. Met moeite wel, want ik dacht dat ik de enige was. Maar dat bleek niet zo te zijn. Studenten herkenden zich in mijn verhaal en ik in dat van hen. Door deze gesprekken realiseerde ik me dat thuis niet in een hokje te plaatsen is. Er is geen norm die omschrijft waar je je thuis moet voelen. Het is een gevoel waarvan je moet genieten als je het voelt. Ongeacht waar je bent of met wie.

Naar mijn idee heerst er een taboe op de struggles die gepaard gaan met het creëren van een nieuw thuis als je op kamers gaat, en die probeer ik op deze manier te doorbreken. Thuis is een gevoel en dat is voor iedereen anders. Je thuis voelen is niet plaatsgebonden of gebonden aan wat de meeste mensen vinden dat thuis hoort te betekenen. Dat inzicht heeft mij ontzettend geholpen.

Inmiddels kan ik me enorm thuis voelen als ik op mijn fietsje door het Vondelpark fiets maar ook als ik met mijn vriendinnen van de middelbare school in onze stamkroeg in Nijmegen sta. Hoe betekenisloos ik dacht dat de vijf letters van het woord thuis volgens De Dikke van Dale dus waren; dat zijn ze totaal niet. Misschien is het wel de beste definitie voor een woord dat ze hebben. Want je mag hem helemaal zelf inkleuren. En dat is precies waar een thuis voor staat.

Cover: Fredrik Rubensson

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

EnjoyInstagram