Anne Neuteboom: Camerettenwinnares en de nieuwe stem van de twintiger

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]nne Neuteboom (26) won in 2015 Cameretten: het oudste cabaretfestival van Nederland, waar grote cabaretiers uit voortvloeien. Neuteboom won zowel de juryprijs als de publieksprijs, dus dat voorspelt al veel goeds. In haar voorstelling Weg geeft ze een frisse blik op onze maatschappij en onnodig onaardige mensen. Daarnaast werkt ze nog steeds als slager bij een supermarkt. Medium ging met haar in gesprek.

Ik heb er de gewoonte van gemaakt om met deze vraag te beginnen: wie is Anne Neuteboom? “Oh, Jezus. Dat is ook meteen de moeilijkste vraag. De vraag der vragen. Hoe zou ik mezelf omschrijven? Het zou leuk zijn als ik de stem van de twintiger kan vertegenwoordigen. Millenials volgens haar website die losers die zijn geboren tussen 1982 en 2001  is wel een wat breder begrip, dus ik weet niet of ik ook voor tieners kan spreken, maar voor twintigers lukt me nog wel.”

Je kwam met een rijtje vooroordelen over millennials toen je in november bij Pauw mocht aanschuiven. We zouden te individualistisch zijn? “We zijn individualistisch, dat klopt. Maar dat komt door de maatschappij waarin we zijn opgegroeid én onze opvoeding. Niet per se door onszelf dus, denk ik. Wij zijn opgegroeid met de gedachte dat een betere wereld bij jezelf begint en dat je alles kunt worden wat je wilt. Dus dan gebeurt dat, maar is dat dan erg? Ik weet het niet. Ik functioneer prima, hoor. De wereld is nog niet uit elkaar gevallen.” Er is echter nog veel meer, want zo zouden wij millenials ook van alles een burn-out krijgen: “Ik zat daar over na te denken en het klopt dat heel veel jonge mensen een burn-out krijgen, maar ligt dat aan de jonge mensen of ligt dat toevallig aan de tijd waarin we leven? Toen las ik een onderzoek van Paul Verhaeghe in De Standaard dat door de werkomgeving heel veel mensen een burn-out krijgen, ongeacht leeftijd. Je kunt dus al dat soort dingen vrij simpel weerleggen.” 

Veel bejaarden doen altijd alsof jij niet te vertrouwen bent, omdat jij de oorlog niet hebt meegemaakt

Waar gaat jouw show over? “Ik ging een tijdje geleden bij de supermarkt werken als slager, omdat ik gewoon echt geld nodig had. Ik zit er nu nog steeds.” In die supermarkt viel het haar op hoe onnodig onaardig mensen kunnen zijn. Volgens de Camerettenwinnares zijn er verschillende soorten. “Je hebt mensen die zich beter voelen dan het supermarktpersoneel en mensen die vinden dat ze op allerlei dingen recht hebben, omdat ze klant zijn en dat op een nare manier willen ventileren. Of mensen die gewoon heel chagrijnig zijn en niet eens met jou bezig zijn.” Daardoor was er sprake van veel negatieve ervaringen.

“Mensen ging ook fucking hard zeiken dat 106 gram ossenhaas teveel was, als ze een ons hadden besteld. ‘Het is wel heel erg duur vlees, hoor. Begrijp jij dat wel, meisje?’ Daar werd ik helemaal gestoord van. Op een gegeven moment kreeg ik fantasieën dat ik met mijn vleesvorken die mensen helemaal aan gort aan het steken was en dat ze dan bloedend op de grond lagen.” Daarnaast merkte De Neut  zo noemt ze zichzelf op haar website  dat veel bejaarden een soort attitude hebben naar jongeren toe. “Ze doen altijd alsof jij niet te vertrouwen bent, omdat jij de oorlog niet hebt meegemaakt. Babyboomers denken vaak dat jij niks weet, omdat je waarschijnlijk een mislukking bent als je op je twintigste bij een supermarkt werkt.” 

Meer weten over Anne Neuteboom? Het volledige interview is te lezen in Medium Magazine (Februari 2016, Jaargang 29). 

Cover: Floris Oosterveld

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace