fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

And the Oscar goes to… #Oscarssowhite

De uitreiking van de Oscars wordt dit jaar overschaduwd door een diversiteitsdiscussie, die een veel omvangrijker probleem blootlegt.


De Leonardo DiCaprio Oscar-memes cirkelen rond en vrouwenbladen staan vol actrices in de mooiste outfits: het is weer tijd voor award-season. Het lijkt er op dat er dit seizoen een belangrijkere vraag te stellen valt dan ‘who wore it better?’; hoe zit het met de diversiteit van de Oscars? Talloze zwarte acteurs hebben dit jaar geschitterd in uiteenlopende rollen, toch is geen van hen in de Oscarcategorie ‘beste actrice’ of ‘beste acteur’ genomineerd. Naast half Hollywood heeft ook Obama zich uitgelaten over het onderwerp: I think the Oscar debate is really just an expression of this broader issue. Are we making sure that everybody is getting a fair shot?”

Zwarte acteurs en de Oscars
In het verleden hebben er wel degelijk zwarte acteurs een Oscar in ontvangst mogen nemen. Denk bijvoorbeeld aan legendarische acteurs als Jamie Fox en Denzell Washington, beide wonnen ooit de Oscar voor beste acteur in een leading role. De enige zwarte vrouw die ooit een Oscar won in deze categorie is Halle Berry. De meest recente winst door een zwarte vrouw was voor Lupita Nyong’o in 2013, in de categorie beste actrice in een supporting role, voor haar optreden in Twelve Years a Slave. Hoewel dit stuk voor stuk mooie overwinningen waren, is het erg weinig in vergelijking met de hoeveelheid prijzen die blanke acteurs in de wacht slepen. De afgelopen twintig jaar was maar 8% van alle genomineerden een gekleurde acteur. Bij andere award shows zaten er wel gekleurde acteurs tussen de genomineerden, dus waarom kan het bij de Oscars, bekend als de meeste prestigieuze prijs die een acteur kan winnen, niet?

Inmiddels zijn veel zwarte acteurs het zat, zo hebben enkelen van hen zelfs besloten om de Oscars dit jaar volledig te boycotten. Onder hen ook het powerkoppel Jada en Will Smith. Zij hebben zich dit jaar luid uitgesproken over de diversiteit van de Oscars en met name kritiek geleverd op de groep stemgerechtigden, ook wel bekend als ‘The Academy’.

The Academy
Als je je ooit hebt afgevraagd wie bepaalt of Leo nu eindelijk die Oscar krijgt of niet, het gaat om een groep ‘professionals’: oud-regisseurs en acteurs. Deze mensen worden uitgenodigd om toe te treden tot de exclusieve club en kunnen jarenlang actief blijven. De kritiek van veel acteurs is dat deze groep totaal niet representatief is voor Hollywood en dat er veel te weinig diversiteit is binnen the Academy. Deze zou momenteel namelijk voor 94% bestaan uit blanke stemmers, waarvan ook nog eens 77% man van middelbare leeftijd en slechts 14% jonger dan vijftig. Dat de acteurs met deze kritiek een gevoelige snaar raken, blijkt uit de reactie van de voorzitter van the Academy. De Afro-Amerikaanse Cheryl Boone Isaacs gaf toe dat er inderdaad te weinig diversiteit was onder de genomineerden en dat ze meteen veranderingen gaan doorvoeren om de Academy diverser te maken. Zo wil Boone Isaacs onder andere meer vrouwen en etnische minderheden betrekken in het stemproces.

Are we making sure that everybody is getting a fair shot?

Diepgeworteld probleem
Hoewel het een stap in de goede richting is om de Academy wat jonger en kleurrijker te maken, is dat niet een directe oplossing voor het probleem. Rollen voor zwarte acteurs blijven moeilijk te vinden, vooral vrouwen hebben het lastig. Vaak wordt er gezocht naar blanke actrices en wanneer er wel gecast wordt voor een zwarte rol, gaat het vaak om een gestereotypeerd beeld van een zwarte vrouw, bijvoorbeeld een sassy sidekick die praat met veel vingerknipjes en ‘mmhhm’s’. De problematiek rondom ras leeft natuurlijk op veel meer plekken dan alleen in de filmindustrie. Denk aan een andere hashtag die je vorig jaar overal op social media tegenkwam: #BlackLivesMatter. Een uiting van wanhoop naar aanleiding van meerdere onschuldige doden als gevolg van politiegeweld in de Verenigde Staten. Uiteraard vind je rassenproblematiek ook dichterbij huis. Zwarte Piet, anyone? Men denkt graag dat racisme een zaak van het verleden is, maar helaas, niet is minder waar. Het is overal, van je naam onderaan een sollicitatiebrief voor een simpele kantoorbaan tot je auditie voor een grote filmproducent in Hollywood. De reactie is keer op keer hetzelfde: ‘sorry, je bent helaas niet wat we zoeken’. Vaak heeft men niets slechts in de zin en verloopt het proces onbewust, maar dat is geen excuus. Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen wat President Obama al voor ons deed: are we making sure that everybody is getting a fair shot?

Het massale gebruik van de hashtag #Oscarssowhite geeft aan hoeveel iets als de Oscars los kunnen maken in de maatschappij. Het zijn namelijk echt niet alleen de zwarte acteurs die zich mengen in de discussie, ook blanke acteurs laten hun stem horen en het ‘normale’ volk heeft natuurlijk ook nog iets te zeggen. Door het diepgewortelde probleem in kaart te brengen aan de hand van een populair en controversieel iets als de Oscars, wordt het probleem zichtbaarder en verdwijnt langzaam het taboe.

Komende Oscar-night zal Amerika aan de buis gekluisterd zitten, worden de mooie jurken weer uit de kast gehaald, de gouden beeldjes weer uitgedeeld en misschien wint Leonardo dan eindelijk zijn Oscar. Helaas voor hem zal de opkomst laag zijn.

Cover: Davidlohr Bueso

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram