fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

And the Oscar goes to… #Oscarssowhite

De uitreiking van de Oscars wordt dit jaar overschaduwd door een diversiteitsdiscussie, die een veel omvangrijker probleem blootlegt.


De Leonardo DiCaprio Oscar-memes cirkelen rond en vrouwenbladen staan vol actrices in de mooiste outfits: het is weer tijd voor award-season. Het lijkt er op dat er dit seizoen een belangrijkere vraag te stellen valt dan ‘who wore it better?’; hoe zit het met de diversiteit van de Oscars? Talloze zwarte acteurs hebben dit jaar geschitterd in uiteenlopende rollen, toch is geen van hen in de Oscarcategorie ‘beste actrice’ of ‘beste acteur’ genomineerd. Naast half Hollywood heeft ook Obama zich uitgelaten over het onderwerp: I think the Oscar debate is really just an expression of this broader issue. Are we making sure that everybody is getting a fair shot?”

Zwarte acteurs en de Oscars
In het verleden hebben er wel degelijk zwarte acteurs een Oscar in ontvangst mogen nemen. Denk bijvoorbeeld aan legendarische acteurs als Jamie Fox en Denzell Washington, beide wonnen ooit de Oscar voor beste acteur in een leading role. De enige zwarte vrouw die ooit een Oscar won in deze categorie is Halle Berry. De meest recente winst door een zwarte vrouw was voor Lupita Nyong’o in 2013, in de categorie beste actrice in een supporting role, voor haar optreden in Twelve Years a Slave. Hoewel dit stuk voor stuk mooie overwinningen waren, is het erg weinig in vergelijking met de hoeveelheid prijzen die blanke acteurs in de wacht slepen. De afgelopen twintig jaar was maar 8% van alle genomineerden een gekleurde acteur. Bij andere award shows zaten er wel gekleurde acteurs tussen de genomineerden, dus waarom kan het bij de Oscars, bekend als de meeste prestigieuze prijs die een acteur kan winnen, niet?

Inmiddels zijn veel zwarte acteurs het zat, zo hebben enkelen van hen zelfs besloten om de Oscars dit jaar volledig te boycotten. Onder hen ook het powerkoppel Jada en Will Smith. Zij hebben zich dit jaar luid uitgesproken over de diversiteit van de Oscars en met name kritiek geleverd op de groep stemgerechtigden, ook wel bekend als ‘The Academy’.

The Academy
Als je je ooit hebt afgevraagd wie bepaalt of Leo nu eindelijk die Oscar krijgt of niet, het gaat om een groep ‘professionals’: oud-regisseurs en acteurs. Deze mensen worden uitgenodigd om toe te treden tot de exclusieve club en kunnen jarenlang actief blijven. De kritiek van veel acteurs is dat deze groep totaal niet representatief is voor Hollywood en dat er veel te weinig diversiteit is binnen the Academy. Deze zou momenteel namelijk voor 94% bestaan uit blanke stemmers, waarvan ook nog eens 77% man van middelbare leeftijd en slechts 14% jonger dan vijftig. Dat de acteurs met deze kritiek een gevoelige snaar raken, blijkt uit de reactie van de voorzitter van the Academy. De Afro-Amerikaanse Cheryl Boone Isaacs gaf toe dat er inderdaad te weinig diversiteit was onder de genomineerden en dat ze meteen veranderingen gaan doorvoeren om de Academy diverser te maken. Zo wil Boone Isaacs onder andere meer vrouwen en etnische minderheden betrekken in het stemproces.

Are we making sure that everybody is getting a fair shot?

Diepgeworteld probleem
Hoewel het een stap in de goede richting is om de Academy wat jonger en kleurrijker te maken, is dat niet een directe oplossing voor het probleem. Rollen voor zwarte acteurs blijven moeilijk te vinden, vooral vrouwen hebben het lastig. Vaak wordt er gezocht naar blanke actrices en wanneer er wel gecast wordt voor een zwarte rol, gaat het vaak om een gestereotypeerd beeld van een zwarte vrouw, bijvoorbeeld een sassy sidekick die praat met veel vingerknipjes en ‘mmhhm’s’. De problematiek rondom ras leeft natuurlijk op veel meer plekken dan alleen in de filmindustrie. Denk aan een andere hashtag die je vorig jaar overal op social media tegenkwam: #BlackLivesMatter. Een uiting van wanhoop naar aanleiding van meerdere onschuldige doden als gevolg van politiegeweld in de Verenigde Staten. Uiteraard vind je rassenproblematiek ook dichterbij huis. Zwarte Piet, anyone? Men denkt graag dat racisme een zaak van het verleden is, maar helaas, niet is minder waar. Het is overal, van je naam onderaan een sollicitatiebrief voor een simpele kantoorbaan tot je auditie voor een grote filmproducent in Hollywood. De reactie is keer op keer hetzelfde: ‘sorry, je bent helaas niet wat we zoeken’. Vaak heeft men niets slechts in de zin en verloopt het proces onbewust, maar dat is geen excuus. Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen wat President Obama al voor ons deed: are we making sure that everybody is getting a fair shot?

Het massale gebruik van de hashtag #Oscarssowhite geeft aan hoeveel iets als de Oscars los kunnen maken in de maatschappij. Het zijn namelijk echt niet alleen de zwarte acteurs die zich mengen in de discussie, ook blanke acteurs laten hun stem horen en het ‘normale’ volk heeft natuurlijk ook nog iets te zeggen. Door het diepgewortelde probleem in kaart te brengen aan de hand van een populair en controversieel iets als de Oscars, wordt het probleem zichtbaarder en verdwijnt langzaam het taboe.

Komende Oscar-night zal Amerika aan de buis gekluisterd zitten, worden de mooie jurken weer uit de kast gehaald, de gouden beeldjes weer uitgedeeld en misschien wint Leonardo dan eindelijk zijn Oscar. Helaas voor hem zal de opkomst laag zijn.

Cover: Davidlohr Bueso

1018 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram