Afscheid Jack van Gelder: psychiatrisch en kinderachtig

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et was toch even een dingetje op de vrijdagmiddag, zo dacht ook de redactie van teletekstpagina 101. Vanwege de trieste realiteit van vandaag de dag waren er logischerwijs – helaas – de volgende koppen te lezen: “Vluchtelingen ramptruck snel dood” en “Vluchtelingen breken uit opvangkamp”. Maar wat stond daartussen? “Geërgerde Jack van Gelder loopt weg”, staat als op één na hoogste kop op 101. De ‘roast’ van Jack van Gelder was even wereldnieuws in Nederland. Wat gebeurde er eigenlijk? Een reconstructie.

De ‘roast’ zelf
NPO Radio 1 had een speciale uitzending gepland ter gelegenheid van het afscheid van Jack van Gelder. Hij zal deze maand de NOS verruilen voor Sport1. Radio 1 had het volgende bedacht: drie tafelgasten praten een half uur over Jack en daarna schuift hij zelf aan om zijn eigen afscheid te mogen meemaken. Wie waren de drie tafelgasten? Kees Jansma, Johan Derksen en Ben de Graaf. Normaal gesproken is er alleen maar positiviteit over de persoon die afscheid neemt. Dat was nu echter niet geval, want zo gebruikte Ben de Graaf onder andere het woord ‘psychiatrisch’ over het werk van Van Gelder. Die laatste was daar niet van gediend en besloot het gebouw te verlaten.

Hypocriete zeiksnor en azijnschrijver
Johan Derksen had er nog wat over te zeggen, nadat Van Gelder was vertrokken: “Wij in de journalistiek moeten de laatsten zijn die boos worden en weglopen.” Dat is zeker waar, maar de zeiksnor is nog nooit zo hypocriet geweest. Ooit liep hij zelf weg uit een uitzending na een aanvaring met presentator Wilfred Genee, dus wat Derksen hier zegt, slaat natuurlijk helemaal nergens op. Hij noemde Genee destijds ‘onprofessioneel’, terwijl hij dat toentertijd was en nu dus weer. 

Ben de Graaf…die lulde maar wat

De Graaf is één van de grootste zuurpruimen die het Nederlands voetbal heeft gekend. Een nog grotere zeurpiet dan Derksen. Dat had zendermanager Laurens Borst toch wel moeten weten? Zo schreef hij met azijn, gehoord bij het RTL-programma Voetbal Inside. “Ben de Graaf…die lulde maar wat! Sowieso heb ik die man nooit kunnen betrappen op enige positivisme. Hoe haal je het in je botte kop hem uit te nodigen?!”, aldus een geërgerde Jack van Gelder. Borst bood wel zijn excuses aan, maar het uitnodigen van De Graaf kan echt niet en is een grove fout. Van Gelder aanvaardde de excuses trouwens ook niet.

Alsnog een passend afscheid
De Graaf vond het zelf ‘kinderachtig’ dat Van Gelder wegliep. Maar het is toch het afscheid van Jack? Waarom is het altijd zo nodig om je mening te kunnen ventileren? Bij een afscheid van iemand wens je hem het beste toe voor de toekomst en ga je hem niet roasten als een oude seniele man onder het mom van journalistieke vrijheid. Een grote naam als Jack van Gelder krijgt nu niet het afscheid dat hij verdient. Daar komt ook nog eens bij dat Nederland met 3-0 onderuit gaat bij de laatste interland waar Van Gelder verslag van doet. Laten wij bij Medium Jack dan alsnog een passend afscheid geven en nog één keer terugblikken op zijn ‘psychiatrisch’ moment bij de goal van Dennis Bergkamp. Jack, veel succes bij Sport1.

Cover: webted

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace