fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Afscheid Jack van Gelder: psychiatrisch en kinderachtig

Jack van Gelder nam afscheid van de NOS, het werd echter een roast.


Het was toch even een dingetje op de vrijdagmiddag, zo dacht ook de redactie van teletekstpagina 101. Vanwege de trieste realiteit van vandaag de dag waren er logischerwijs – helaas – de volgende koppen te lezen: “Vluchtelingen ramptruck snel dood” en “Vluchtelingen breken uit opvangkamp”. Maar wat stond daartussen? “Geërgerde Jack van Gelder loopt weg”, staat als op één na hoogste kop op 101. De ‘roast’ van Jack van Gelder was even wereldnieuws in Nederland. Wat gebeurde er eigenlijk? Een reconstructie.

De ‘roast’ zelf
NPO Radio 1 had een speciale uitzending gepland ter gelegenheid van het afscheid van Jack van Gelder. Hij zal deze maand de NOS verruilen voor Sport1. Radio 1 had het volgende bedacht: drie tafelgasten praten een half uur over Jack en daarna schuift hij zelf aan om zijn eigen afscheid te mogen meemaken. Wie waren de drie tafelgasten? Kees Jansma, Johan Derksen en Ben de Graaf. Normaal gesproken is er alleen maar positiviteit over de persoon die afscheid neemt. Dat was nu echter niet geval, want zo gebruikte Ben de Graaf onder andere het woord ‘psychiatrisch’ over het werk van Van Gelder. Die laatste was daar niet van gediend en besloot het gebouw te verlaten.

Hypocriete zeiksnor en azijnschrijver
Johan Derksen had er nog wat over te zeggen, nadat Van Gelder was vertrokken: “Wij in de journalistiek moeten de laatsten zijn die boos worden en weglopen.” Dat is zeker waar, maar de zeiksnor is nog nooit zo hypocriet geweest. Ooit liep hij zelf weg uit een uitzending na een aanvaring met presentator Wilfred Genee, dus wat Derksen hier zegt, slaat natuurlijk helemaal nergens op. Hij noemde Genee destijds ‘onprofessioneel’, terwijl hij dat toentertijd was en nu dus weer. 

Ben de Graaf…die lulde maar wat

De Graaf is één van de grootste zuurpruimen die het Nederlands voetbal heeft gekend. Een nog grotere zeurpiet dan Derksen. Dat had zendermanager Laurens Borst toch wel moeten weten? Zo schreef hij met azijn, gehoord bij het RTL-programma Voetbal Inside. “Ben de Graaf…die lulde maar wat! Sowieso heb ik die man nooit kunnen betrappen op enige positivisme. Hoe haal je het in je botte kop hem uit te nodigen?!”, aldus een geërgerde Jack van Gelder. Borst bood wel zijn excuses aan, maar het uitnodigen van De Graaf kan echt niet en is een grove fout. Van Gelder aanvaardde de excuses trouwens ook niet.

Alsnog een passend afscheid
De Graaf vond het zelf ‘kinderachtig’ dat Van Gelder wegliep. Maar het is toch het afscheid van Jack? Waarom is het altijd zo nodig om je mening te kunnen ventileren? Bij een afscheid van iemand wens je hem het beste toe voor de toekomst en ga je hem niet roasten als een oude seniele man onder het mom van journalistieke vrijheid. Een grote naam als Jack van Gelder krijgt nu niet het afscheid dat hij verdient. Daar komt ook nog eens bij dat Nederland met 3-0 onderuit gaat bij de laatste interland waar Van Gelder verslag van doet. Laten wij bij Medium Jack dan alsnog een passend afscheid geven en nog één keer terugblikken op zijn ‘psychiatrisch’ moment bij de goal van Dennis Bergkamp. Jack, veel succes bij Sport1.

Cover: webted

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram