fbpx
06/08/2020 The Communication Science magazine

Afgeserveerd voedsel wordt steeds meer uitgeserveerd

Steeds meer initiatieven richten zich op het tegengaan van voedselverspilling. En dat is maar goed ook, want jaarlijks verdwijnt een derde van al het voedsel in de vuilnisbak.


Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. In Nederland alleen al komt dit neer op dagelijks vijf miljoen kilo eten dat in de vuilnisbak belandt. Per jaar staat dat gelijk aan een rij vrachtwagens van Nederland naar Spanje, helemaal gevuld met goede producten die bedoeld waren om te eten. Het lijkt erop dat weinig mensen zich een voorstelling kunnen maken van de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel dat iedere dag wordt weggegooid. Desondanks geven steeds meer restaurants en winkels aan te willen bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Ook Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt deze maand met een plan.

Maar wat valt nou precies onder voedselverspilling? Met voedselverspilling wordt voedsel bedoeld dat nog geschikt is voor menselijke consumptie, maar desondanks wordt weggegooid. Wereldwijd komt dit neer op 1,3 miljard ton aan eten per jaar. Er wordt jaarlijks veel meer voedsel geproduceerd dan nodig is om de hele wereld van voldoende eten te kunnen voorzien.  Tegelijkertijd lijdt een op de negen mensen honger. Als slechts een kwart van het verspilde voedsel zou kunnen worden gered, zouden maar liefst 870 miljoen mensen geen honger meer lijden. Met het tegengaan van voedselverspilling, wordt niet alleen het wereldwijde probleem van honger opgelost, ook scheelt het de economie miljarden euro’s per jaar. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen tonnen CO2-uitstoot die de aarde bespaard zou kunnen blijven.

Intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’

Restaurants
De horecasector is een grote speler in het enorme voedselverspilling probleem in Nederland. Jaarlijks worden hier miljoenen kilo’s goed voedsel weggegooid. Toch lijken steeds meer restaurants zich hier bewust van te worden en vooral ook van de honderden miljoenen euro’s die zij zouden kunnen besparen. 

Een voorbeeld hiervan is het restaurant Instock, dat een aantal jaar geleden werd opgericht door vier oud-medewerkers van Albert Heijn. Zij zagen wat de supermarkt elke dag aan eten moet weggooien en besloten een restaurant op te richten waar met al dit bruikbare eten gerechten worden klaarmaakt. Omdat dit restaurant is aangewezen op wat ze geleverd krijgt, verschilt de menukaart per periode. Je hoeft als klant niet bang te zijn dat je producten opgediend krijgt die niet aan de strenge criteria van de Voedsel en Warenautoriteit voldoen. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn worden bijvoorbeeld niet geserveerd. Het idee werd een enorm succes. Meerdere vestigingen volgden en intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’.

Apps
Niet alleen restaurants werken mee aan het tegengaan van voedselverspilling, ook worden allerlei apps op de markt gebracht om het onnodig verspillen van eten zoveel mogelijk tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de Too Good To Go-app. Met deze app kun je producten en zelfs hele maaltijden ophalen bij supermarkten en restaurants in de buurt. Dit betreft alleen eten dat over is en anders onnodig in de container zou belanden. Het aanbod op de app verschilt daarom per dag.

Een ander voorbeeld is de app No Food Wasted. Hiermee kun je niet alleen verspilling tegengaan, maar ook een hoop geld besparen. De app laat namelijk de producten in supermarkten en restaurants in de buurt zien die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en binnenkort moeten worden weggegooid. Een prettige bijkomstigheid is dat deze producten daarom flink zijn afgeprijsd.

Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen

Foodybag
Ook de Rijksoverheid lijkt in 2020 een steentje te willen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceert begin deze maand de “foodybag”. Restaurants kunnen met het speciale #verspillingsvrij-logo op hun raam of op de menukaart laten weten mee te werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Klanten kunnen in deze restaurants het eten dat zij niet opeten meenemen in de zogenaamde “foodybag”, waardoor het voedsel niet onnodig wordt verspild. In Nederland is dit concept vrij nieuw, maar in de Verenigde Staten is de “foodybag”, die daar overigens een “doggybag” wordt genoemd, heel gewoon. Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen. Vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling streeft het ministerie naar een halvering van de hoeveelheid verspild voedsel in 2030.

Het lijkt erop dat er steeds meer van dit soort initiatieven in het leven worden geroepen. Het laat zien dat we steeds bewuster worden van onze verantwoordelijkheid zuiniger om te gaan met de middelen die we hebben. Niet alleen vanuit het oogpunt van klimaat en economie, maar ook vanuit het besef dat wat bij ons de pot schaft niet voor elke wereldburger dagelijkse kost is.

 

Cover: Elevate

Reacties

reacties

Related Posts

Teenage Girls in the Army: A Closer Look at the Fictional Country of Ravka

04/08/2020

04/08/2020

Fictional young girls and boys are fighting together in the army for their country Ravka. Danny explains why literature sets an example for equality in the military.

Folklore: Taylor Swift At Her Best While The World Is At Its Worst

01/08/2020

01/08/2020

Emma uses her Swiftie superpowers to unveil what’s hidden behind Taylor Swift's new album "folklore"

How Internet COVID-19 Face Mask Memes Tackle Skeptics in the Digital Age

30/07/2020

30/07/2020

In this article, Quynh talks about COVID-19 face mask memes. Are they just entertainment or do they also raise awareness?

The Secret Way to Good Grades – But One That Everyone Uses

29/07/2020

29/07/2020

Ritalin seems like the secret way to get a good grade when there is not enough time and too much workload. Jorrit explains why especially Communication Science students are keen to try it.

Delayed

24/07/2020

24/07/2020

In this article, Margarete dives into why Hollywood movie studios delayed the release dates of blockbusters, including Christopher Nolan's newest creation "Tenet."

Jemen: De grootste humanitaire crisis ter wereld die niet vergeten mag worden

18/07/2020

18/07/2020

Onze schrijver Elsa vertelt alles over de oorlog in Jemen die maar niet de nodige aandacht krijgt, en hoe jij kan helpen.

FSR-FMGxMEDIUM: Goodbye council of 2019/2020!

14/07/2020 and

14/07/2020

Together with the members of the FSR-FMG of 2019/2020 Medium is looking back on working together, teambuilding, learning new things and other memories at the end of the member's acedemic year.

Why We Should Cancel ‘Cancel Culture’

13/07/2020

13/07/2020

What does it mean to get cancelled these days? Emma explains the downfall of cancel culture and why it should get cancelled.

Is Hamilton Getting #Cancelled?

09/07/2020

09/07/2020

In this article, Rita writes about the in-demand musical Hamilton and the criticism it receives.

FSR-FMGxMEDIUM: File Update

30/06/2020

30/06/2020

This academic year has ended and so has the term of the current student council. In this article, Medium gives you an insight into the FSR-FMG’s achievements of this year.

Netflix’s “Queer Eye” Season 5 Review: Spreading Human Connection in Lonely Times

30/06/2020

30/06/2020

Quynh reviews the latest season of the Netflix Original 'Queer Eye'. This season continues the sociopolitical crusade of the Fab 5 in Philidelphia.

Movie theatres: Safely “escaping” 2020

23/06/2020

23/06/2020

What better way to escape the anxieties this year has brought us than by getting lost in a good movie? This article provides you with a list of Amsterdam's must visit movie theaters, for the ultimate escape from reality.

Usage of Surveillance Drones Over Black Lives Matter Protests in the USA

19/06/2020

19/06/2020

The murder of George Floyd on May 25th, 2020, sparked Black Lives Matter protests all over the U.S. Five years after BLM protests were calling for justice after the murder of Freddie Gray, the U.S. government has resorted to drone surveillance as it did in 2015. However, the questions remain, what are they watching?, why are they watching? and what happens to protesters' data in the footage?

“Er komt een tijd dat stilte verraad is”

18/06/2020

18/06/2020

Na de dood van George Floyd is de wereld gezamenlijk opgestaan om racisme te bestrijden. Elsa schrijft in dit artikel over drie acties die je kan ondernemen om wit privilege en racisme beter te begrijpen en zo je steentje kan bijdragen voor een betere wereld.

The Pros And Cons Of Studying Online

17/06/2020

17/06/2020

Online-learning continues throughout next semester of the UvA. Andrada tells us what this means for the quality of academic education.

bayan escort escort bayan mersin escort bayan escort brazzers tecavüz porno altyazili porno porno hikayeleri turbanlı porno escort bayan bayan escort escort bayan
mersin escort