fbpx
27/02/2020 The magazine by Communication Science students of the UvA

Afgeserveerd voedsel wordt steeds meer uitgeserveerd

Steeds meer initiatieven richten zich op het tegengaan van voedselverspilling. En dat is maar goed ook, want jaarlijks verdwijnt een derde van al het voedsel in de vuilnisbak.


Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. In Nederland alleen al komt dit neer op dagelijks vijf miljoen kilo eten dat in de vuilnisbak belandt. Per jaar staat dat gelijk aan een rij vrachtwagens van Nederland naar Spanje, helemaal gevuld met goede producten die bedoeld waren om te eten. Het lijkt erop dat weinig mensen zich een voorstelling kunnen maken van de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel dat iedere dag wordt weggegooid. Desondanks geven steeds meer restaurants en winkels aan te willen bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Ook Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt deze maand met een plan.

Maar wat valt nou precies onder voedselverspilling? Met voedselverspilling wordt voedsel bedoeld dat nog geschikt is voor menselijke consumptie, maar desondanks wordt weggegooid. Wereldwijd komt dit neer op 1,3 miljard ton aan eten per jaar. Er wordt jaarlijks veel meer voedsel geproduceerd dan nodig is om de hele wereld van voldoende eten te kunnen voorzien.  Tegelijkertijd lijdt een op de negen mensen honger. Als slechts een kwart van het verspilde voedsel zou kunnen worden gered, zouden maar liefst 870 miljoen mensen geen honger meer lijden. Met het tegengaan van voedselverspilling, wordt niet alleen het wereldwijde probleem van honger opgelost, ook scheelt het de economie miljarden euro’s per jaar. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen tonnen CO2-uitstoot die de aarde bespaard zou kunnen blijven.

Intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’

Restaurants
De horecasector is een grote speler in het enorme voedselverspilling probleem in Nederland. Jaarlijks worden hier miljoenen kilo’s goed voedsel weggegooid. Toch lijken steeds meer restaurants zich hier bewust van te worden en vooral ook van de honderden miljoenen euro’s die zij zouden kunnen besparen. 

Een voorbeeld hiervan is het restaurant Instock, dat een aantal jaar geleden werd opgericht door vier oud-medewerkers van Albert Heijn. Zij zagen wat de supermarkt elke dag aan eten moet weggooien en besloten een restaurant op te richten waar met al dit bruikbare eten gerechten worden klaarmaakt. Omdat dit restaurant is aangewezen op wat ze geleverd krijgt, verschilt de menukaart per periode. Je hoeft als klant niet bang te zijn dat je producten opgediend krijgt die niet aan de strenge criteria van de Voedsel en Warenautoriteit voldoen. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn worden bijvoorbeeld niet geserveerd. Het idee werd een enorm succes. Meerdere vestigingen volgden en intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’.

Apps
Niet alleen restaurants werken mee aan het tegengaan van voedselverspilling, ook worden allerlei apps op de markt gebracht om het onnodig verspillen van eten zoveel mogelijk tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de Too Good To Go-app. Met deze app kun je producten en zelfs hele maaltijden ophalen bij supermarkten en restaurants in de buurt. Dit betreft alleen eten dat over is en anders onnodig in de container zou belanden. Het aanbod op de app verschilt daarom per dag.

Een ander voorbeeld is de app No Food Wasted. Hiermee kun je niet alleen verspilling tegengaan, maar ook een hoop geld besparen. De app laat namelijk de producten in supermarkten en restaurants in de buurt zien die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en binnenkort moeten worden weggegooid. Een prettige bijkomstigheid is dat deze producten daarom flink zijn afgeprijsd.

Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen

Foodybag
Ook de Rijksoverheid lijkt in 2020 een steentje te willen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceert begin deze maand de “foodybag”. Restaurants kunnen met het speciale #verspillingsvrij-logo op hun raam of op de menukaart laten weten mee te werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Klanten kunnen in deze restaurants het eten dat zij niet opeten meenemen in de zogenaamde “foodybag”, waardoor het voedsel niet onnodig wordt verspild. In Nederland is dit concept vrij nieuw, maar in de Verenigde Staten is de “foodybag”, die daar overigens een “doggybag” wordt genoemd, heel gewoon. Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen. Vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling streeft het ministerie naar een halvering van de hoeveelheid verspild voedsel in 2030.

Het lijkt erop dat er steeds meer van dit soort initiatieven in het leven worden geroepen. Het laat zien dat we steeds bewuster worden van onze verantwoordelijkheid zuiniger om te gaan met de middelen die we hebben. Niet alleen vanuit het oogpunt van klimaat en economie, maar ook vanuit het besef dat wat bij ons de pot schaft niet voor elke wereldburger dagelijkse kost is.

 

Cover: Elevate

Reacties

reacties

Related Posts

A Requiem to BoJack Horseman

26/02/2020

26/02/2020

Spanning six seasons, Netflix’s first original animated series BoJack Horseman finally came to an end last January. First dismissed as yet another adult animated show much like The Simpsons and Bob’s Burgers, BoJack Horseman grew to be revered as a brilliantly dark, thoughtful show that doesn’t pull any punches when discussing social issues. Karina discusses the show's brilliance.

Medium Podcast #9- IFFR Interview with Artemio Narro and Manolo Caso

25/02/2020 and

25/02/2020

Medium Podcast went on the field to interview Artemio Narro and Manolo Caso after the world premiere of Narro's second feature film and Caso's acting debut in ColOZio.

Fake News: het dodelijkste virus dat er is

24/02/2020

24/02/2020

Volgens de media zou de halve wereld als besmet zijn met het Coronavirus. Echter valt dit reuze mee en probeert de media ons door fake news bang te maken.

Fake News and the Coronavirus: How the Media verbalize Xenophobia in the New Decade

22/02/2020

22/02/2020

As the Coronavirus spreads so do the misinformation and fake news that lead to xenophobia around the globe. Stephanie writes about her own experience as an Asian student abroad.

Becoming Your Own Life Coach – Living an Enriched Life

21/02/2020

21/02/2020

The series of Becoming Your Own Life Coach reaches its second chapter. Andrada reflects on the applied knowledge of the first book of the series and reviews a second one.

The Road to Acceptance of Queer Women in Media Representation

19/02/2020

19/02/2020

Acceptance or fetishization? This article takes a critical look at the way the media portrays lesbians and their relationships.

Medium Podcast #8 – Jade’s Pact

14/02/2020 and

14/02/2020

The month in which Jade stopped using smartphones and developed a texting twitch (Parents beware).

Personal Ads: Who needs Cupid?

14/02/2020

14/02/2020

From personal ads to dating apps, people have advertised themselves to find the best suitor. Medium tells you why cupid is out of business.

Parasite wins Best Picture without an ’English-speaking’ host

13/02/2020

13/02/2020

Parasite makes history at the 92nd Academy Awards by being the first non-English speaking film to win Best Picture, defeating eight other competing English-language movies. Danny tells us why Parasite deserved to win.

A day in the life of the FSR FMG’s official secretary

13/02/2020

13/02/2020

Have you ever wondered what the secretary of the FSR FMG does? Meet Robin while she tells about her job! The job that currency has a vacancy, so check it out!

“Trust the child within you”: Interview with Francis Alÿs

Medium interviewed Francis Alÿs, director of "Sandlines", which premiered in Europe at the International Film Festival in Rotterdam. His work is currently being exhibited at the Eye Film Museum in Amsterdam.

Black tie: A guide on formal attire

12/02/2020

12/02/2020

Your next formal event is coming up and no idea what to wear? Then this article is the perfect guide in what to wear in ‘black tie’ to the next formal event.  

The Lessons of a Mercurius Sales Committee Member

10/02/2020

10/02/2020

Have you ever wondered what the Sales Committee of the study association Mercurius exactly does? Margarete gives you an insight into the useful skills she has developed as part of the committee.

Vienna: City of dreams

10/02/2020

10/02/2020

The Austrian capital is a worldwide famous destination with all sorts of architecture, museums, and landmarks to visit. If you are an art or history lover, a foodie, or you just get a thrill out of traveling to a new place; Vienna is the place for you!

AMFI-film screening 2020: Student works of art about fashion and identity

09/02/2020 and

09/02/2020

Medium had the opportunity to attend the 2020 Fashion Film Screening & Photo-exhibition created by AMFI students. This was our take.

mersin escort mersin escort mersin escort canlı tv konya escort