fbpx
01/04/2020 The magazine by Communication Science students of the UvA

Afgeserveerd voedsel wordt steeds meer uitgeserveerd

Steeds meer initiatieven richten zich op het tegengaan van voedselverspilling. En dat is maar goed ook, want jaarlijks verdwijnt een derde van al het voedsel in de vuilnisbak.


Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. In Nederland alleen al komt dit neer op dagelijks vijf miljoen kilo eten dat in de vuilnisbak belandt. Per jaar staat dat gelijk aan een rij vrachtwagens van Nederland naar Spanje, helemaal gevuld met goede producten die bedoeld waren om te eten. Het lijkt erop dat weinig mensen zich een voorstelling kunnen maken van de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel dat iedere dag wordt weggegooid. Desondanks geven steeds meer restaurants en winkels aan te willen bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Ook Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt deze maand met een plan.

Maar wat valt nou precies onder voedselverspilling? Met voedselverspilling wordt voedsel bedoeld dat nog geschikt is voor menselijke consumptie, maar desondanks wordt weggegooid. Wereldwijd komt dit neer op 1,3 miljard ton aan eten per jaar. Er wordt jaarlijks veel meer voedsel geproduceerd dan nodig is om de hele wereld van voldoende eten te kunnen voorzien.  Tegelijkertijd lijdt een op de negen mensen honger. Als slechts een kwart van het verspilde voedsel zou kunnen worden gered, zouden maar liefst 870 miljoen mensen geen honger meer lijden. Met het tegengaan van voedselverspilling, wordt niet alleen het wereldwijde probleem van honger opgelost, ook scheelt het de economie miljarden euro’s per jaar. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen tonnen CO2-uitstoot die de aarde bespaard zou kunnen blijven.

Intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’

Restaurants
De horecasector is een grote speler in het enorme voedselverspilling probleem in Nederland. Jaarlijks worden hier miljoenen kilo’s goed voedsel weggegooid. Toch lijken steeds meer restaurants zich hier bewust van te worden en vooral ook van de honderden miljoenen euro’s die zij zouden kunnen besparen. 

Een voorbeeld hiervan is het restaurant Instock, dat een aantal jaar geleden werd opgericht door vier oud-medewerkers van Albert Heijn. Zij zagen wat de supermarkt elke dag aan eten moet weggooien en besloten een restaurant op te richten waar met al dit bruikbare eten gerechten worden klaarmaakt. Omdat dit restaurant is aangewezen op wat ze geleverd krijgt, verschilt de menukaart per periode. Je hoeft als klant niet bang te zijn dat je producten opgediend krijgt die niet aan de strenge criteria van de Voedsel en Warenautoriteit voldoen. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn worden bijvoorbeeld niet geserveerd. Het idee werd een enorm succes. Meerdere vestigingen volgden en intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’.

Apps
Niet alleen restaurants werken mee aan het tegengaan van voedselverspilling, ook worden allerlei apps op de markt gebracht om het onnodig verspillen van eten zoveel mogelijk tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de Too Good To Go-app. Met deze app kun je producten en zelfs hele maaltijden ophalen bij supermarkten en restaurants in de buurt. Dit betreft alleen eten dat over is en anders onnodig in de container zou belanden. Het aanbod op de app verschilt daarom per dag.

Een ander voorbeeld is de app No Food Wasted. Hiermee kun je niet alleen verspilling tegengaan, maar ook een hoop geld besparen. De app laat namelijk de producten in supermarkten en restaurants in de buurt zien die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en binnenkort moeten worden weggegooid. Een prettige bijkomstigheid is dat deze producten daarom flink zijn afgeprijsd.

Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen

Foodybag
Ook de Rijksoverheid lijkt in 2020 een steentje te willen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceert begin deze maand de “foodybag”. Restaurants kunnen met het speciale #verspillingsvrij-logo op hun raam of op de menukaart laten weten mee te werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Klanten kunnen in deze restaurants het eten dat zij niet opeten meenemen in de zogenaamde “foodybag”, waardoor het voedsel niet onnodig wordt verspild. In Nederland is dit concept vrij nieuw, maar in de Verenigde Staten is de “foodybag”, die daar overigens een “doggybag” wordt genoemd, heel gewoon. Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen. Vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling streeft het ministerie naar een halvering van de hoeveelheid verspild voedsel in 2030.

Het lijkt erop dat er steeds meer van dit soort initiatieven in het leven worden geroepen. Het laat zien dat we steeds bewuster worden van onze verantwoordelijkheid zuiniger om te gaan met de middelen die we hebben. Niet alleen vanuit het oogpunt van klimaat en economie, maar ook vanuit het besef dat wat bij ons de pot schaft niet voor elke wereldburger dagelijkse kost is.

 

Cover: Elevate

Reacties

reacties

Related Posts

A Day in the Life of a Mercurius Board Member

28/03/2020

28/03/2020

Mercurius is hiring and they are looking for YOU! In this interview with treasurer Quinta, she tells you the ins and outs of being a board member of Mercurius. What are the perks and what are the challenges? Find out and you’ll find yourself applying for a job in no time!

FSR-FMGxMEDIUM: Making progress

25/03/2020

25/03/2020

In this article, adapted by Jade, Viktoriia from the FSR-FMG gives a run-down of the student council's progress and their goals for the remainder of the year. The new preventive measures imply the student council will have to adapt to work remotely, but this won't stop them from making our voices heard!

What to do now? Entertainment tijdens de Coronacrisis

24/03/2020

24/03/2020

We kunnen er absoluut niet om heen en er is al superveel over geschreven: Het Coronavirus. In dit artikel geeft Loïs tips om je toch te vermaken tijdens het uitoefenen van social distancing.

Medium Podcast #10- Will American Horror Story Stand the Test of Time

24/03/2020

24/03/2020

Podcast Number 10 means a celebration is required, therefore the boys that boast their entertainment knowledge the most take the time to discuss a TV that will have 10 seasons as of September 2020.

Sexism in the Music Industry & How You Are a Victim Too

22/03/2020

22/03/2020

On the 8th of March it was International Womens Day. Emma explains in her article why this day is still relevant and we still need such a day.

Be alert, but don’t lose hope

19/03/2020

19/03/2020

Medium's writer Jorrit dove into the Coronavirus and gives us the ins and outs. He also tells you why you need to stay positive and hopefull.

Album review: ~how I’m feeling~ by Lauv

17/03/2020

17/03/2020

In this album review, Danny explores Lauv's multifaceted nature reflected in his latest album's lyrics in which he reveals his vast range of emotions.

Vriendschappen sluiten? Doe het via Bumble!

13/03/2020

13/03/2020

Online nieuwe vrienden zoeken? Het kan met de app Bumble! Redacteur Loïs sprak zelfs met iemand af en deelt haar ervaringen.

Azaadi – (Urdu,translation: Freedom) Steps of the Women

12/03/2020

12/03/2020

The 8th of March saw womxn from all around the globe come out and march. Menahil, a Pakistani female living alone in the Netherlands, tells about her experience.

The Women’s March in Amsterdam 2020 – Fighting for equal rights

09/03/2020

09/03/2020

In this photocolumn, Dalis shares her thoughts on the fight for gender equality and the Women's march in which womxn and allies took the streets of Amsterdam in hope of a better future.

The Mexican all-women labor strike #UnDiaSinNosotras

09/03/2020

09/03/2020

Mexican women's groups unite to protest for better rights with a labor strike which aims to simulate the disappearance of all women on Monday the 9th of March.

FSR-FMGxMEDIUM: 23 Questions with FSR member Sid

06/03/2020

06/03/2020

FSR-FMG's Vice Chair Sid shows you the way to the common room while rapidly answering 23 questions about his position in the FSR and how he manages to juggle it with his life as a student.

Love is Blind: liefde als experiment?

06/03/2020

06/03/2020

Kan je verliefd worden op iemand zonder hem of haar ooit in het echt gezien te hebben? Netflix’ nieuwe reality show Love is Blind heeft het antwoord.

Influencers’ biographies: publishers’ last hope or a great waste of paper?

06/03/2020

06/03/2020

Quite some influencers are launching their own biographies. But why telling your life story via printed media instead of social media? Medium sorts it out!

Trash on the streets of Cardiff

03/03/2020

03/03/2020

You never really know a city until you live in it. Kyle and his fellow exchange students have experienced that themselves, as they discuss the biggest differences they’ve faced.

mersin escort mersin escort mersin escort canlı tv konya escort