fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

Actie op de UvA: follow-up

Uiteindelijk heeft de actie in de A-hal wel een doel bereikt: er is aandacht gekomen voor het belang van de studenten en veel studenten zijn op de hoogte gebracht van wat er binnen de FMG aan de hand is.


Eerder verscheen een verslag van de actie op 15 februari, waarbij enkele studenten en medewerkers hun slaapzakken neerlegden in de A-hal van de UvA. De actie vond plaats naar aanleiding van enkele documenten waarin een begrotingstekort werd beschreven binnen de FMG. De actievoerders maakten zich vooral zorgen om lage onderwijskwaliteit en hoge werkdruk, die beide door de geplande bezuinigingen onvermijdelijk zouden zijn.

Nadat het artikel online verscheen is er contact gezocht met de decaan van de faculteit voor een verklaring. Want naast de duidelijke taal van de actievoerders was er nog geen duidelijkheid over wat er daadwerkelijk aan de hand is, tot nu. Het hoofd van de communicatieafdeling stuurt ons een document met veelgestelde vragen. De vragen die hier in beantwoord worden gaan over onder andere het tekort, de oplossingen en het vooruitzicht tot aan 2020.

Wat er echt aan de hand is, volgens de FMG
In het FAQ-document, gekregen van de communicatieafdeling van de FMG, wordt gesproken van een begrotingstekort door het dalende aantal studenten tussen 2013 en 2016. Naast het dalende studentenaantal worden “natuurlijke stijging in personeelskosten en investeringen in nieuwe tweetalige bacheloropleidingen” genoemd als oorzaken van dit tekort.

De gebrekkige communicatie tussen het bestuur en de studenten wordt door de decaan wel erkend

Het tekort is niet zo groot als de activisten beweerden (4,5 miljoen euro), maar komt neer op 1,2 miljoen euro. Dit was in eerste instantie hoger, maar de FMG mocht van het College van Bestuur 4,55 miljoen euro uit reserves halen. Het document vertelt ons dat er wel meteen maatregelen zijn genomen, want als studentenaantallen dalen gaan er alarmbellen af: “Zo is er geïnvesteerd in tweetalige bacheloropleidingen, waardoor de studenteninstroom nu weer omhoog gaat.” De bezuiniging die noodzakelijk is, omvat 1,5 procent van de totale begroting.

Bezuinigingen
Waar precies op bezuinigd gaat worden is niet duidelijk. Dit hangt niet alleen van de FMG af, maar is aan de domeinen binnen de faculteit om te verwezenlijken. Zo bepaalt de afdeling Communicatiewetenschap waar er binnen dat domein op wordt bezuinigd. Er wordt benadrukt dat de onderwijskwaliteit niet achteruit loopt. Zo beargumenteren ze dat de groei in internationale studenten niet zorgt voor een totale groei, maar juist een aanvulling is voor het gekrompen studentenaantal van de afgelopen vijf jaar en geen invloed zal hebben op onderwijskwaliteit.

De keuzes op de lange termijn worden op dit moment nog besproken. De korte termijn bezuinigingen zijn al wel in werking gesteld en kun je hier terug vinden. Veel van deze keuzes zullen voor studenten niet zichtbaar zijn, zo staat er op de website.

Gebrekkige communicatie
De gebrekkige communicatie tussen het bestuur en de studenten wordt door de decaan wel erkend. In een verslag van 15 februari door Folia blijkt dat Hans Brug, de decaan, toegeeft dat “de communicatie beter had gemoeten en
geeft aan die in de toekomst te willen verbeteren.”

Uiteindelijk heeft de actie in de A-hal wel het doel bereikt: er is aandacht gekomen voor het belang van de studenten en veel studenten zijn op de hoogte gebracht van wat er binnen de FMG aan de hand is. Uit alle informatie blijkt dat de FMG ook de FSR (Facultaire Studenten Raad) betrekt om de inspraak en communicatie te verbeteren. Daarnaast worden de voorstellen voor de lange termijn besproken met de PC (Programme Committee), waar meerdere studenten in zitten. Zo blijft in ieder geval de inspraak van de student gewaarborgd.

Zodra er nieuwe inzichten zijn komt er een update op het verhaal.

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse 

260 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Tags: , , in Other
Related Posts

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

EnjoyInstagram