fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

Actie op de UvA: follow-up

Uiteindelijk heeft de actie in de A-hal wel een doel bereikt: er is aandacht gekomen voor het belang van de studenten en veel studenten zijn op de hoogte gebracht van wat er binnen de FMG aan de hand is.


Eerder verscheen een verslag van de actie op 15 februari, waarbij enkele studenten en medewerkers hun slaapzakken neerlegden in de A-hal van de UvA. De actie vond plaats naar aanleiding van enkele documenten waarin een begrotingstekort werd beschreven binnen de FMG. De actievoerders maakten zich vooral zorgen om lage onderwijskwaliteit en hoge werkdruk, die beide door de geplande bezuinigingen onvermijdelijk zouden zijn.

Nadat het artikel online verscheen is er contact gezocht met de decaan van de faculteit voor een verklaring. Want naast de duidelijke taal van de actievoerders was er nog geen duidelijkheid over wat er daadwerkelijk aan de hand is, tot nu. Het hoofd van de communicatieafdeling stuurt ons een document met veelgestelde vragen. De vragen die hier in beantwoord worden gaan over onder andere het tekort, de oplossingen en het vooruitzicht tot aan 2020.

Wat er echt aan de hand is, volgens de FMG
In het FAQ-document, gekregen van de communicatieafdeling van de FMG, wordt gesproken van een begrotingstekort door het dalende aantal studenten tussen 2013 en 2016. Naast het dalende studentenaantal worden “natuurlijke stijging in personeelskosten en investeringen in nieuwe tweetalige bacheloropleidingen” genoemd als oorzaken van dit tekort.

De gebrekkige communicatie tussen het bestuur en de studenten wordt door de decaan wel erkend

Het tekort is niet zo groot als de activisten beweerden (4,5 miljoen euro), maar komt neer op 1,2 miljoen euro. Dit was in eerste instantie hoger, maar de FMG mocht van het College van Bestuur 4,55 miljoen euro uit reserves halen. Het document vertelt ons dat er wel meteen maatregelen zijn genomen, want als studentenaantallen dalen gaan er alarmbellen af: “Zo is er geïnvesteerd in tweetalige bacheloropleidingen, waardoor de studenteninstroom nu weer omhoog gaat.” De bezuiniging die noodzakelijk is, omvat 1,5 procent van de totale begroting.

Bezuinigingen
Waar precies op bezuinigd gaat worden is niet duidelijk. Dit hangt niet alleen van de FMG af, maar is aan de domeinen binnen de faculteit om te verwezenlijken. Zo bepaalt de afdeling Communicatiewetenschap waar er binnen dat domein op wordt bezuinigd. Er wordt benadrukt dat de onderwijskwaliteit niet achteruit loopt. Zo beargumenteren ze dat de groei in internationale studenten niet zorgt voor een totale groei, maar juist een aanvulling is voor het gekrompen studentenaantal van de afgelopen vijf jaar en geen invloed zal hebben op onderwijskwaliteit.

De keuzes op de lange termijn worden op dit moment nog besproken. De korte termijn bezuinigingen zijn al wel in werking gesteld en kun je hier terug vinden. Veel van deze keuzes zullen voor studenten niet zichtbaar zijn, zo staat er op de website.

Gebrekkige communicatie
De gebrekkige communicatie tussen het bestuur en de studenten wordt door de decaan wel erkend. In een verslag van 15 februari door Folia blijkt dat Hans Brug, de decaan, toegeeft dat “de communicatie beter had gemoeten en
geeft aan die in de toekomst te willen verbeteren.”

Uiteindelijk heeft de actie in de A-hal wel het doel bereikt: er is aandacht gekomen voor het belang van de studenten en veel studenten zijn op de hoogte gebracht van wat er binnen de FMG aan de hand is. Uit alle informatie blijkt dat de FMG ook de FSR (Facultaire Studenten Raad) betrekt om de inspraak en communicatie te verbeteren. Daarnaast worden de voorstellen voor de lange termijn besproken met de PC (Programme Committee), waar meerdere studenten in zitten. Zo blijft in ieder geval de inspraak van de student gewaarborgd.

Zodra er nieuwe inzichten zijn komt er een update op het verhaal.

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse 

330 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Tags: , , in Other
Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram