fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Het academische jaar: een persoonlijke terugblik

Het afgelopen collegejaar van Fabian, redacteur bij Medium, in vogelvlucht.


Dat was het dan, het collegejaar 2017-2018. Ik zal vast niet de enige zijn die vindt dat de tijd voorbijgevlogen is. Voor mijn gevoel zat ik vorige week nog bij het vak Persuasieve Communicatie, wat inmiddels toch alweer tien maanden geleden is. Dit collegejaar heb ik de nodige dingen meegemaakt, waarvan in dit artikel een aantal hoogtepunten op een rijtje zijn gezet. 

Dit collegejaar begon ik voor de tweede maal met het vak MCO/S (Methoden Communicatieonderzoek en Statistiek). Dit vak, wat vorig jaar nog MCO/BS heette, had ik in het eerste jaar niet gehaald en daarom was ik veroordeeld tot nog een half jaar lang kleine onderzoekjes doen. Omdat ik dit vak dus dit jaar weer opnieuw moest doen, zag mijn tweede studiejaar er nogal anders uit dan die van een tweedejaars student die wel alle vakken gehaald had in het eerste jaar.

Het tweede semester van dit jaar heb ik namelijk al een aantal topics en keuzevakken gevolgd, waar strenge ingangseisen voor golden. Dit hield in dat ik alle vakken van de eerste zestien weken tot de kerstvakantie moest halen, om verder te kunnen met de vakken die ik wilde volgen in het tweede semester. Wanneer ik wederom MCO/S of een ander vak niet zou halen, had ik het tweede semester geen enkel vak mogen volgen, omdat de ingangseisen een propedeuse of 72 punten waren. Gelukkig haalde ik alles en kon ik na een welverdiende vakantie in Gran Canaria beginnen aan het topic Organisations in the Media.

Zomaar uitgeschreven voor een vak
Nadat ik ruim twee weken op weg was met deze cursus, kreeg ik uit het niets een mail dat ik per direct was uitgeschreven voor dit vak en niet meer hoefde te komen. Deze mail riep veel frustratie in mij op, omdat ik zojuist mezelf een half jaar in het zweet had gewerkt om alle vakken met goed gevolg af te ronden, en nu van de ene op de andere dag was uitgeschreven. Na wat onderzoek te hebben gedaan bleek dat er iets fout was gegaan in de administratie van SIS. Door de naamsverandering van MCO/BS in MCO/S, leek het of ik dit vak niet gehaald had, omdat er bij MCO/BS nog een onvoldoende stond van het vorige jaar.

Medium Magazine
Uiteindelijk kwam alles goed en heb ik ook dit vak gehaald. Op dat moment realiseerde ik mij dat de ergste druk van het vakken moeten halen er wel af was. Ik vond het dan ook tijd om verder te kijken dan alleen studeren. Zodoende solliciteerde ik als redacteur bij Medium en heb ik nu de eer om het laatste artikel voor het begin van de zomer te schrijven.

De ene keer heb je wat meer zin om een artikel te schrijven dan een andere keer, maar na vier maanden Medium kan ik niks anders zeggen dan dat ik heel blij ben dat ik deel uit maak van de redactie. Ik heb tot nu toe acht artikelen mogen schrijven en ik merk dat mijn schrijfstijl steeds meer verbeterd is. Mijn favoriete artikel is die over het feit dat er steeds meer televisie-formats zijn die in een nieuw jasje gestoken worden door VIPS te introduceren. Dit is ook mijn meest gelezen artikel.

Opmerkelijk maar leuk keuzevak
Een keuzevak dat ik afgelopen jaar gevolgd heb, is het vak ‘Making Media: Production, Practices en Professions’. Dit vak gaat letterlijk over alles waar je bij media aan kan denken: televisie, films, games, muziek of nieuws. Tijdens het vak kwamen er iedere week twee mensen uit het veld langs om hun ervaringen te delen. Zo kwamen de hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, en filmmaker Martin Koolhoven langs om al onze vragen te beantwoorden. Het vak werd dit jaar voor het eerst gegeven, dus de structuur van de hoorcolleges en de lesstof was soms ver te zoeken.

Het vak was verder wel heel interessant en ik heb nog nooit zo makkelijk een voldoende voor het tentamen kunnen halen. De hoorcollegedocent was namelijk zo lief geweest om honderd oefenvragen online te zetten. Van deze honderd vragen kwamen er vijftig op het tentamen. Het enige wat je dus hoefde te leren, waren deze oefenvragen.

Al met al kan ik terugkijken op een collegejaar met alleen maar hoogtepunten. Dit jaar heb ik naar alle waarschijnlijkheid alle geplande zestig punten behaald en heb ik onlangs ook nog gehoord dat ik vanaf september een kamer in Amsterdam heb. Wat mij nog rest is het genieten van een welverdiende vakantie, waarbij ik met studievereniging Mercurius naar Rusland ga, waarna ik vertrek naar Valencia om een taalcursus Spaans te volgen. Na de vakantie ga ik beginnen aan mijn scriptie en nog vele artikelen voor Medium schrijven.

Cover: Thomas Korver

199 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram