fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Het academische jaar: een persoonlijke terugblik

Het afgelopen collegejaar van Fabian, redacteur bij Medium, in vogelvlucht.


Dat was het dan, het collegejaar 2017-2018. Ik zal vast niet de enige zijn die vindt dat de tijd voorbijgevlogen is. Voor mijn gevoel zat ik vorige week nog bij het vak Persuasieve Communicatie, wat inmiddels toch alweer tien maanden geleden is. Dit collegejaar heb ik de nodige dingen meegemaakt, waarvan in dit artikel een aantal hoogtepunten op een rijtje zijn gezet. 

Dit collegejaar begon ik voor de tweede maal met het vak MCO/S (Methoden Communicatieonderzoek en Statistiek). Dit vak, wat vorig jaar nog MCO/BS heette, had ik in het eerste jaar niet gehaald en daarom was ik veroordeeld tot nog een half jaar lang kleine onderzoekjes doen. Omdat ik dit vak dus dit jaar weer opnieuw moest doen, zag mijn tweede studiejaar er nogal anders uit dan die van een tweedejaars student die wel alle vakken gehaald had in het eerste jaar.

Het tweede semester van dit jaar heb ik namelijk al een aantal topics en keuzevakken gevolgd, waar strenge ingangseisen voor golden. Dit hield in dat ik alle vakken van de eerste zestien weken tot de kerstvakantie moest halen, om verder te kunnen met de vakken die ik wilde volgen in het tweede semester. Wanneer ik wederom MCO/S of een ander vak niet zou halen, had ik het tweede semester geen enkel vak mogen volgen, omdat de ingangseisen een propedeuse of 72 punten waren. Gelukkig haalde ik alles en kon ik na een welverdiende vakantie in Gran Canaria beginnen aan het topic Organisations in the Media.

Zomaar uitgeschreven voor een vak
Nadat ik ruim twee weken op weg was met deze cursus, kreeg ik uit het niets een mail dat ik per direct was uitgeschreven voor dit vak en niet meer hoefde te komen. Deze mail riep veel frustratie in mij op, omdat ik zojuist mezelf een half jaar in het zweet had gewerkt om alle vakken met goed gevolg af te ronden, en nu van de ene op de andere dag was uitgeschreven. Na wat onderzoek te hebben gedaan bleek dat er iets fout was gegaan in de administratie van SIS. Door de naamsverandering van MCO/BS in MCO/S, leek het of ik dit vak niet gehaald had, omdat er bij MCO/BS nog een onvoldoende stond van het vorige jaar.

Medium Magazine
Uiteindelijk kwam alles goed en heb ik ook dit vak gehaald. Op dat moment realiseerde ik mij dat de ergste druk van het vakken moeten halen er wel af was. Ik vond het dan ook tijd om verder te kijken dan alleen studeren. Zodoende solliciteerde ik als redacteur bij Medium en heb ik nu de eer om het laatste artikel voor het begin van de zomer te schrijven.

De ene keer heb je wat meer zin om een artikel te schrijven dan een andere keer, maar na vier maanden Medium kan ik niks anders zeggen dan dat ik heel blij ben dat ik deel uit maak van de redactie. Ik heb tot nu toe acht artikelen mogen schrijven en ik merk dat mijn schrijfstijl steeds meer verbeterd is. Mijn favoriete artikel is die over het feit dat er steeds meer televisie-formats zijn die in een nieuw jasje gestoken worden door VIPS te introduceren. Dit is ook mijn meest gelezen artikel.

Opmerkelijk maar leuk keuzevak
Een keuzevak dat ik afgelopen jaar gevolgd heb, is het vak ‘Making Media: Production, Practices en Professions’. Dit vak gaat letterlijk over alles waar je bij media aan kan denken: televisie, films, games, muziek of nieuws. Tijdens het vak kwamen er iedere week twee mensen uit het veld langs om hun ervaringen te delen. Zo kwamen de hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, en filmmaker Martin Koolhoven langs om al onze vragen te beantwoorden. Het vak werd dit jaar voor het eerst gegeven, dus de structuur van de hoorcolleges en de lesstof was soms ver te zoeken.

Het vak was verder wel heel interessant en ik heb nog nooit zo makkelijk een voldoende voor het tentamen kunnen halen. De hoorcollegedocent was namelijk zo lief geweest om honderd oefenvragen online te zetten. Van deze honderd vragen kwamen er vijftig op het tentamen. Het enige wat je dus hoefde te leren, waren deze oefenvragen.

Al met al kan ik terugkijken op een collegejaar met alleen maar hoogtepunten. Dit jaar heb ik naar alle waarschijnlijkheid alle geplande zestig punten behaald en heb ik onlangs ook nog gehoord dat ik vanaf september een kamer in Amsterdam heb. Wat mij nog rest is het genieten van een welverdiende vakantie, waarbij ik met studievereniging Mercurius naar Rusland ga, waarna ik vertrek naar Valencia om een taalcursus Spaans te volgen. Na de vakantie ga ik beginnen aan mijn scriptie en nog vele artikelen voor Medium schrijven.

Cover: Thomas Korver

277 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram